Через що найчастіше помирають хмельничани

Через що найчастіше помирають хмельничани

У Хмельницькій області найбільше смертей - від проблем зі здоров’ям. Майже кожен другий помирає від серцево-судинних захворювань. Такі дані надають у Головному Управлінні статистики.   

 

Хмельничан гублять інфаркт, рак і гепатит. До списку найчастіших смертей відносяться і “вбивчі” місця - так звані зовнішні причини смерті. Сюди відносяться аварії, самогубства, нещасні випадки... За 10 років цей показник скоротився на 500 людей і склав у 2015 році 1168.

Більшість смертельних захворювань спровоковані курінням, алкоголем та стресами, кажуть лікарі. Найчастіше від цих хвороб помирають люди у досить молодому віці. Лікарі кажуть, що сучасна молодь має багато шкідливих звичок та веде малорухомий спосіб життя. Все це призводить до збільшення смертності серед жителів Хмельницького, області і всієї України. 

Як вберегти своє здоров’я і  що робити людям, які опинилися у зоні ризику, «ВСІМ» запитали у лікарів.

Олексій Заколодний, лікар-кардіолог Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру 

Відео дня

- Основними чинниками, які викликають серцево-судинні захворювання, є недостатня фізична активність, надмірна вага та зловживання сіллю. Надмірна кількість солі викликає підвищення артеріального тиску. Щодня людина має хоча б 30 хвилин займатись спортом, навіть елементарно ходити в середньому темпі. В раціоні має обов’язково бути риба, горіхи, овочі та фрукти. Потрібно зменшити вживання солодощів та жирної їжі, вони важко засвоюються організмом.
Після 35-40 років треба контролювати свій рівень артеріального тиску, тому що все, що вище 140/90 – це вже гіпертонія. Дивитись треба і за рівнем холестерину в крові, перевіряти його треба принаймні раз на рік. Зараз різко зросла частота інфарктів серед молодих людей. Найчастіше вони трапляються через шкідливі звички, такі як куріння та вживання алкоголю, а також через низьку рухову активність. Люди багато часу проводять за комп’ютерами та нехтують елементарними правилами здорового способу життя.

Леонід Бриндіков, головний лікар Хмельницького обласного онкодиспансеру

- За останні півроку захворюваність виросла на 8,4%, такого не було жодного року. Найбільше помирають від раку легень, часто уражається шлунок. Жінки страждають від раку молочної залози. Скільки ми не проводимо санітарно-просвітньої роботи, а люди до нас все одно звертаються на 3 і 4 стадії захворювання. Якщо ж звертаються при 1 і 2 стадії, то на ній і лікувати простіше, і затрат менше. А профілактика – це здоровий спосіб життя. У нас не вистачає спортивних майданчиків.
Потрібно, щоб на підприємствах та організаціях періодично проводили медогляд працівників, це дозволить виявити ознаки захворювання раніше. У нас катастрофічно мало фельдшерсько-акушерських пунктів, де людям можуть діагностувати рак на ранній стадії. А ще у наших людей менталітет такий, що вони думають, що все минеться само по собі. Ми завжди пояснюємо людям, що не потрібно чекати, тому що втрачається час, а потім лікувати все важче і важче. І не варто відразу брати діагноз близько до серця, тому що людина падає духом і організм перестає боротись з хворобою.
Щодо харчування, то при онкопатології найкраще їсти все кисле. Пиріжки, тістечка, цукерки – це важко виключити. Їжа повинна бути рослинного походження, треба слідкувати, щоб вона була без нітратів та інших хімікатів. Постійно треба займатися фізичною працею, дихати свіжим повітрям. Особливо обережними повинні бути люди, схильні до ожиріння, бо на жирі всі новоутворення добре ростуть.

Людмила Білінська, завідуюча гастроентерологічним відділенням Хмельницької міської лікарні

- На органи травлення впливає не тільки харчування, але і інші фактори. Тому щоб зменшити ризик захворюваності, в першу чергу, потрібно вести здоровий спосіб життя. Харчування має бути раціональним, їсти треба більш-менш в одні й ті самі години. Варто старатися не робити великих перерв між прийомами їжі, максимум 5-6 годин перерви. Велику роль грає і нервова система, тому що часто люди, у яких виникають стресові ситуації, мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Важливим є і якість харчування, продукти повинні бути різноманітними, бажано термічно обробленими. Їжа має бути переважно рослинного походження. Значна смертність зараз є через цироз печінки та гепатит. Ці хвороби викликані зловживанням алкоголю. А ще й дуже прикро, що в більшості хворіють молоді люди. Не на користь йде і зловживання фастфудом, кавою. Не варто і захоплюватись вегетаріанством, бо тоді людина вживає одноманітну їжу, та і м’ясо, яйця містять білок, який необхідний організму для побудови клітин. Це вже крайнощі – сидіти лише на соках та фруктах з овочами. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga

    а про стреси, несприятливу екологію, постійні роздуми як вижити щодень при таких цінах і комуналці  - про це ніхто не каже? Добре, що у нас вміють гарно вести статистику..А те, як покращити життя людям не хвилює нікого.
  • Анонім

    жесть. кидаємо курити й пити. не нада пАкрАщувати статистику смертності
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up