Унікальна операція та будівництво нового корпусу: інтерв’ю з директором обласної дитячої лікарні Лілією Брухновою

Унікальна операція та будівництво нового корпусу: інтерв’ю з директором обласної дитячої лікарні Лілією Брухновою
  • Медична реформа вимагає від закладів охорони здоров’я змінюватися.

  • Без цих змін заклади можуть залишитися без фінансування.

  • Ми поспілкувалися з директором обласної дитячої лікарні Лілією Брухновою.

  • Про освоєння нових спеціальностей, допомогу дітям з невиліковними хворобами та будівництво нового корпусу — в матеріалі.

Хмельницька обласна дитяча лікарня — медичний заклад, який надає третинну, або ж високоспеціалізовану, медичну допомогу дітям із Хмельниччини, а також і з інших регіонів України. Після впровадження медичної реформи територіальних обмежень щодо амбулаторної та стаціонарної допомоги пацієнтам не передбачено. Отримувати допомогу в закладах охорони здоров’я можна безкоштовно за наявності направлення та платно без нього.

8 травня 2020 року Хмельницьку обласну дитячу лікарню очолила Лілія Брухнова. До того вона керувала Хмельницьким обласним медичним центром психічного здоров’я (раніше — психоневрологічний диспансер). Журналісти vsim.ua поспілкувалися з Лілією Брухновою про те, що змінилося у закладі за цей час, та що у планах.

Що змінила медична реформа

В процесу реформування медичні заклади замість медичної субвенції з державного бюджету почали отримувати виплати за кожну надану медичну послугу від Національної служби здоров’я України. Тобто чим більше заклад надає медичних послуг, тим більше грошей отримує. Як наслідок, медзаклади повинні надавати послуги якомога якісніше, а також розширювати їхній перелік, аби отримувати більше фінансування. Не є виключенням і обласна дитяча лікарня.

Відео дня

Порівнюючи обласну лікарню зі своїм попереднім місцем роботи, Лілія Брухнова зазначила, що перед обома закладами зараз стоять однакові виклики:

— Я не позаздрю сьогоднішнім працівникам того закладу (Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я — прим. авт.) в тій частині, що вони також не можуть стояти на місці, а постійно думати над тим, як залучити додатково кошти. Зараз жоден заклад не відчуває себе в безпеці. Навіть той заклад, який має достатньо пріоритетних послуг, — розповіла Лілія Брухнова.

Вона також зазначила, що обласна дитяча лікарня не має пріоритетних послуг, і, відповідно, збільшувальних коригувальних коефіцієнтів. В таких умовах важко розвивати складні методи діагностики.

— Якщо говорити про заклади, які мають протипухлинне спрямування, це онкологічні центри, диспансери, то у них практично вся пріоритетка. Це гістероскопії info, цистоскопії info, езофагогастродуоденоскопії info та інші інструментальні обстеження, які передбачають огляд пацієнтів після 40, після 50 років. І в них іде збільшувальний коригувальний коефіцієнт, і вони отримують велику кількість коштів через це. У нас цього абсолютно немає. В дитячому закладі закупляти новітнє обладнання немає сенсу, тому що та апаратура не те, що ніколи не окупиться, ми навіть не говоримо про те. Виходить, що вона не потрібна, тому що вони не платять нам за це, — розповіла Лілія Брухнова.

Нові спеціальності та пакети НСЗУ

Як розповіла Лілія Брухнова, лікарі її закладу вже освоїли нові спеціальності, як от сурдологія та онкогематологія. І продовжують освоювати нові, наприклад, у планах є отримання одним із медиків спеціальності торакального хірурга — фахівця, який проводить оперативні втручання на органах грудної клітки.

— Хірургічний профіль взагалі ми тільки починаємо розвивати. Він у нас був представлений, але тільки офтальмологічним напрямком. А на сьогодні в нас є урологія, травматологія та ортопедія. Надалі плануємо розвивати не тільки загальну хірургію, адже загальна хірургія є і поряд в Хмельницькій міській дитячій лікарні. Нас цікавлять високоспеціалізовані напрямки, також і торакальна хірургія, яка досить важлива, адже у нас відділення є з напрямками пульмонологія та алергологія. Якщо спеціаліст вивчиться на торакального хірурга, у нас буде повний цикл — як стаціонарна допомога не хірургічна, так і хірургічна в частині бронхолегеневої патології, — розповіла Лілія Брухнова.

За словами Лілії Брухнової, чимало проблем виникає через вимоги НСЗУ, яка, як було зазначено вище, оплачує закладам надані медичні послуги. Так, заробітна плата медиків базується на показниках попереднього року. До слова, штатний розпис лікарні налічує 333 посади, фактично в закладі працюють 286 працівників.

— Ми хочемо підвищення заробітних плат, оскільки нам анонсувала Національна служба здоров’я України, що після того, як ми перетворимося (мається на увазі зміна статусу з комунальної установи на комунальне некомерційне підприємство — прим. авт.), підпишемо договір, то зміниться заробітна плата. Але ми приймаємо сьогодні пацієнтів і заробітну плату отримуємо за історичні дані, тобто відповідно до кількості пацієнтів, яких ми прийняли у 2019-2020 роках. Якщо 2019 рік ще був повноцінний, то 2020 рік був повністю обнулений. Національна служба здоров’я нам говорить: «Окей, працюєте сьогодні, ми вам даємо кошти за те, що ви прийняли вчора», — розповіла Лілія Брухнова.

Разом з тим, фінансування закладу у 2021 році вистачить для того, щоб забезпечити виконання вимог пакетів НСЗУ, зокрема, придбати необхідне для цього обладнання.

2020 року обласна дитяча лікарня мала чотири підписаних пакети з НСЗУ. 2021 року пакетів стало більше — додалися первинна допомога, стаціонарна паліативна допомога, мобільна паліативна допомога, а також був розділений онкологічний пакет — на онкогематологію та хіміотерапію. Внаслідок цього зросло й фінансування закладу.

Окремо зупинимося на паліативній медицині — допомозі пацієнтам, а в цьому випадку дітям, з невиліковними хворобами. Як розповіла Лілія Брухнова, це можуть бути, наприклад, хронічні захворювання, інвалідність, стани, що обмежують пересування. В таких випадках допомога лікарів спрямована на те, щоб полегшити життя пацієнта та покращити його якість.

— Наша паліативна медична бригада виїжджає додому, надає весь спектр послуг, який можна надати. Якщо потрібно зробити ті маніпуляції в стаціонарних умовах, а вони не можуть бути зроблені в амбулаторних, то ми транспортуємо пацієнта до нас, обстежуємо, і якщо пацієнт може перебувати в амбулаторних умовах, завозимо його додому. Ми звертаємося до сімейних лікарів, щоб вони направляли до нас, щоб батьки, які мають таких дітей, розуміла, що ми є і ми готові допомогти, — розповіла Лілія Брухнова.

Як приклади захворювань, з якими можуть працювати фахівці паліативної допомоги, головний лікар назвала органічні ураження центральної нервової системи, хронічну ниркову недостатність, онкологічні захворювання. Лікарі можуть обробляти рани, догладати за трахеостомами info та гастростомами info. Мобільна бригада надає допомогу в межах області.

У планах лікарні також освоєння трансплантології — пересадки кісткового мозку. Як розповіла Лілія Брухнова, це потребуватиме чималих фінансових вкладень:

— Хотілося б мати центр трансплантології, який би нам дав можливість замкнути коло і підписати пакети по трансплантології, які достатньо дорогі й дали б можливість лікарні ще більше розвиватися. Але для цього потрібні певні капіталовкладення, самі ми цього не зробимо. Нам буде потрібно звертатися до спонсорів, до нашого власника — Хмельницької обласної ради. Я впевнена, що вона нас у цьому підтримає, — зазначила Лілія Брухнова.

Нове обладнання

Минулого року Хмельницька обласна рада передала для лікарні переносний апарат для ультразвукової діагностики. У випадку, якщо закладу це дозволять, лікарі зможуть виїжджати до дітей додому та проводити платну УЗД-діагностику. Також лікарня придбала наркозно-дихальний апарат, монітори пацієнта, лапароскопічну стійку, переобладнала операційний блок, зокрема, придбавши стіл, лампу та відеоцистоскоп із сучасною оптикою.

Унікальна операція

У розмові з журналістами vsim.ua директор лікарні згадала цьогорічний випадок з тримісячною дитиною, яка мала нейробластому — пухлину нирки. Як ми розповідали вам раніше, дитина мала вагу 6 кілограмів. Пухлина була вродженою та розвивалася протягом трьох місяців її життя. Крім того, мати звернулася до лікарів занадто пізно.

Дитину вирішили оперувати в обласній дитячій лікарні, залучивши спеціалістів Національного інституту раку з Києва, оскільки транспортувати її до столиці було небезпечно. В масштабах лікарні операція була унікальною — до цього тут таких втручань не проводили. Дитині видалили тканини вагою 1,5 кілограма, тільки пухлина важила 970 грамів.

— Операція була проведена успішно, але сама по собі патологія була вже досить складна для того, щоб дитині дати шанс на життя. Дитина прожила два дні й померла. Але ми зробили все для того, щоби дитина вижила. На жаль, ситуація була досить складна і в нас була умова — або ми транспортуємо дитину в Київ і вона може не доїхати, або все ж таки ми зробимо все для того, щоби дитина була прооперована тут. Бригада оперативно, буквально за пару годин зібралася, спеціаліст з Києва приїхав.

Будівництво нового корпусу

На території обласної дитячої лікарні триває будівництво нового корпусу. Роботи розпочали 2017 року, проте досі не завершили. Як розповіла Лілія Брухнова, роботи повністю профінансовані, і підрядник має здати об’єкт до 31 грудня цього року. Вона також розповіла, що вже турбується не так за новий корпус, як за придбання обладнання для нього.

— Ситуація непроста, не тільки в нас, а й в державі, тому що є об’єкти, які підпадають під «Велике будівництво», є пріоритети виставлені й, на жаль, ми не маємо такого економічного зростання, щоби на все вистачило. Тому ми дуже раціонально підходимо в частині того обладнання, яке нам потрібне, і готові виступити зі співфінансуванням, щоб закупити те обладнання, яке нам буде потрібно першочергово, — зазначила головний лікар.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наташа Коржан

    Старі в норму
    Приведіт
  • Алексей Попадин

    Що за брехня. Що вона зробила так це свої кармани набила. Це не врач а крадійка. По ній тюрма плаче. Розвалила всю дитячу лікарню. Подивіться на її вейс і все буде ясно. Лобазюк продвинув , вона його лікувала коли працювала в психоневрологічному диспансері.

    Читач78 reply Алексей Попадин

    Заказана стаття
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up