Хмельничани платитимуть у поліклініках за лікування з недоведеною ефективністю

Хмельничани платитимуть у поліклініках за лікування з недоведеною ефективністю
Поліклініка №1
  • НСЗУ відмовилася платити за недоказові методи лікування.
  • Тепер у випадку призначення лікарями пацієнти оплачуватимуть їх самостійно.

Національна служба здоров'я України відмовилася оплачувати недоказові методи лікування, тобто методи з недоведеною ефективністю. Тому пацієнти, яким таке лікування, повинні будуть платити за нього самостійно. До таких методів належить, зокрема, фізіотерапія. Про це йдеться у сюжеті «Суспільного».

З запровадженням платних послуг кількість пацієнтів у хмельницькій поліклініці №1 знизилася на третину. Про це журналістам розповіла старша медсестра відділення відновного лікування Альона Тимошенко. Лікар-фізіотерапевт того ж відділення Алла Приймак розповіла, що після відмови НСЗУ оплачувати фізіотерапію постав вибір — закрити відділення або зробити його послуги платним. Зупинилися на останньому. Вартість послуг складає від 22 до 47 гривень за процедуру. Зазвичай рекомендують пройти курс із 10 процедур.

Медичний директор комунального підприємства «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр» Світлана Гатіна розповіла, що у деяких випадках пацієнтам можуть підібрати альтернативні недоказовим методи лікування. У таких випадках за направленням вони будуть безкоштовні.

Відео дня

Додамо, що прикладами недоказових методів фізіотерапії є УВЧ-терапія, тубус-кварц, інгаляції аромаоліями, КУФ-терапія, озокерит, магнітотерапія:

— Ні їхня ефективність, ні безпека не доведені. Тому користі немає, а потенційна загроза існує. Для детального вивчення ризиків потрібне проведення контрольованих досліджень. Втім, абсурдність деяких методів настільки очевидна, що ці дослідження навіть ніхто не починає — розповіла сімейний лікар, доктор медичних наук, представник правління громадської організації «Академія сімейної медицини України».

Перелік недоказових методів, які часом призначають лікарі, можна переглянути за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олекса Шумейко

    Тоді як в державні медичні заклади попали не досліджені і не сертіфіковані ці УВЧ-терапія, тубус-кварц, інгаляції аромаоліями, КУФ-терапія, озокерит, магнітотерапія? Також попала не досліджена і не первірена ковід-жижа, яка вбила мільйони людей. Сьогоднішній медицині довіряти ніяк не можна.
  • Анонім

    Наша влада може хоч день не робити життя людей гіршим ?

keyboard_arrow_up