Кількість хворих на ботулізм зросла. Хто ще заразився

Кількість хворих на ботулізм зросла. Хто ще заразився
Фото ілюстративне
  • Двоє чоловіків повечеряли в'яленою рибою, яку самі ж і приготували. 
  • Наступного дня вони почали погано себе почувати. 
  • Медики кажуть, ботулізмом заразилася ще одна людина.

Цієї середи, 27 липня, в області зафіксували 2 випадки ботулізму. Нагадаємо, напередодні двоє чоловіків з'їли на вечерю в'ялену рибу домашнього приготування. З'ясувалось, що риба була заражена збудником ботулізму. 

Симптоми хвороби у чоловіків з'явилися вже наступного дня. Але за екстреною медичною допомогою хворі звернулися лише на третій день недуги. Один із хворих нарікав на появу сухості у роті, важкість ковтання, запаморочення та блювоту. В іншого, до всього, ще й двоїлося в очах та було утруднене дихання. Того ж дня обох чоловіків, один з яких є внутрішньо переміщеним, госпіталізували з діагнозом "ботулізм" до Хмельницької інфекційної лікарні у стані середньої важкості. Детальніше ми писали про це у матеріалі Повечеряли рибою: у Хмельницькому двоє чоловіків захворіли на ботулізм

Як виявилось, вони не єдині, хто заразився. У міському Центрі контролю та профілактики хвороб повідомляють, що кількість потерпілих зросла до 3. 

Відео дня

Крім того, тепер цей випадок класифікується як "сімейний осередок з трьома потерпілими". Медики додають, що 24 липня двоє братів куштували не лише в'ялену рибу, а їли також і домашню тушкованку. 

Разом із ними вечеряла 62-річна мама одного із чоловіків. Щоправда, риби вона не їла. І вечеря відбувалася не у Хмельницькому, як раніше повідомлялось, а в одному із сіл Хмельницького району.

— До речі, домашню консерву, за словами потерпілих, виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою з партії, — стверджують в Центрі. 

Жінці стало зле 27 липня. за допомогою до лікарів вона звернулася наступного дня. Хвору одразу ж госпіталізували до інфекційної лікарні з діагнозом "ботулізм". Усім хворим, кажуть лікарі, ввели протиботулінічну сироватку. 

Наразі потерпілі перебувають в "інфекційці": жінка — у важкому стані, а чоловіки — у стані середньої важкості. Медики зазначають, лікування, за сприятливого сценарію, може тривати не менше кількох тижнів.

Відтак, станом на 31 липня, це вже 4 випадок зараження ботулізмом на Хмельниччині в цьому році. Нагадаємо, перший випадок діагностували в січні. Пацієнт вживав свинний паштет домашнього приготування. Після цього його стан суттєво погіршився. Тоді, на щастя, лікарі змогли йому допомогти. 

Медики застерігають: ботулізм — харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. 

Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Читайте також:

ф

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Viktor Zavalyuk

    Знайшли " делікатес" :)

keyboard_arrow_up