Коли аптеки отримають вакцини від грипу і як правильно зробити щеплення - поради МОЗ

Коли аптеки отримають вакцини від грипу і як правильно зробити щеплення - поради МОЗ
  • На Хмельниччині на ГРВІ захворіло вже більше 5000 мешканців. 
  • Аби захистити себе, лікарі радять вакцинуватися. 
  • Згодом вакцини мають надійти у аптеки і їх можна буде купити за 200-300 гривень. 

Вже найближчими тижнями всі аптеки мають отримати вакцини від грипу. Загалом їх в Україні є 350 тисяч. Цьогоріч доступні дві вакцини: "Ваксігрип Тетра" та "Джісі Флю". Одна з них французька, інша - корейська. Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців. Коштуватиме вона від 200 до 300 гривень. Про це повідомляють на сайті МОЗ. 

Чому варто зробити щеплення

Минулого епідсезону зафіксували сім летальних випадків від грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти цієї недуги. Тому медики кажуть, що щорічна вакцинація - найбільш дієвий засіб профілактики грипу. 

Переваги вакцинації:

Відео дня
  • ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;
  • ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;
  • частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Кому потрібно вакцинуватися

Передусім щеплення необхідно зробити людям, які входять до груп ризику:

  • медпрацівникам;
  • учителям;
  • дітям віком до п’яти років;
  • вагітним;
  • літнім людям віком від 60 років;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями;
  • усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як зробити щеплення

1. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає проитпоказань, а також надасть поради щодо транспотування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Протипоказання до вакцинації:

  • гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);
  • пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;
  • пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;
  • пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;
  • пацієнти у період одужання;
  • пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

2. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці

Від часу придбання вакцини до її введення має пройти не більше двох годин, інакще є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. У пригоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці (близько 200 гривень). Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

3. Отримайте щеплення

Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.

Коли слід вакцинуватися

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василь Фурманчук

    Не допомагає, краще десятину віднести до церкви за здоровля
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up