Контузія від вибухової хвилі: які симптоми та як допомогти

Контузія від вибухової хвилі: які симптоми та як допомогти
Фото ілюстративне
  • Війна змінює звичний спосіб існування і вчасно надана перша медична допомога часом рятує не одне життя. 

  • Дізнавайтесь які наслідки може мати контузія від удару вибухової хвилі та як допомогти постраждалому. 

Кожен вибух суттєво загрожує всім, хто перебуває в радіусу ударної хвилі від розриву чи влучання снаряда. У людини може не бути зовнішніх ушкоджень, але це не означає, що вона не зазнала травми. У Міністерстві охорони здоров’я розповідають як розпізнати контузію від удару вибухової хвилі та допомогти постраждалому. 

Наслідки контузії від вибухової хвилі

Якщо людина потрапила під вибухову хвилю, вона може отримати закриту черепно-мозкову травму. Вона має відмінності від такого ж ушкодження, внаслідок удару, спортивних травм чи ДТП.

До легкої черепно-мозкової травми або струсу мозку внаслідок вибухової хвилі може додатись ураження слухового та вестибулярного апарату. 

Відео дня

Симптоми контузії від вибухової хвилі

Симптоми у разі контузії від удару вибухової хвилі:

Лікарі кажуть, в разі наявності принаймні декількох симптомів необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

Як надати першу допомогу постраждалому

Під час очікування медиків надавати першу допомогу слід за умови, що це безпечно для вас. Для цього потрібно оглянути місце події та переконатись, що обом — постраждалому та тому, хто допомагає — нічого не загрожує. Адже головне правило першої допомоги — не нашкодити.

Алгоритм дій надання першої допомоги постраждалому від вибухової хвилі такий:

Медики додають, сам по собі струс мозку від вибухової хвилі не смертельний. Зазвичай людина швидко відновлюється, якщо дотримується рекомендацій лікаря. Але за певних факторів струс мозку може мати віддалені наслідки, що проявляються як посткомоційний синдром.

За його наявності людина може довгий час відчувати слабкість, головний біль, різкі перепади настрою. Також додаються проблеми зі слухом, координацією, розлади пам’яті, зниження концентрації тощо. Лікується посткомоційний синдром під наглядом медиків.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up