Як надати першу допомогу постраждалим, — поради від МОЗ

Як надати першу допомогу постраждалим, — поради від МОЗ
Фото ілюстративне

Медики розповіли як оцінити стан постраждалого, зупинити кровотечу, що робити, якщо людина втратила свідомість та коли варто викликати “швидку”.

В понеділок, 10 жовтня, росіяни випустили по Україні більше 80 ракет та два десятки безпілотників. З них — 3 збили ППО в небі над Хмельниччиною, ще 3 вдарили по об’єкту критичної інфраструктури в обласному центрі. На щастя, в нас обійшлося без постраждалих. Та в інших областях цього дня загинули 11 людей і ще 89 постраждало від ворожих прильотів. 

Відтак, у Міністерстві охорони здоров'я нагадали, як надавати першу медичну допомогу постраждалим.

— Маємо зберігати спокій та бути готовими до будь-якої ситуації. Нагадуємо основні правила домедичної допомоги для цивільних, – пишуть у відомстві. 

Відео дня

Як надати першу медичну допомогу цивільним

Насамперед, радять медики, надавати домедичну допомогу варто лише за умови, що це не загрожує вашій власній безпеці. Для цього слід оглянути місце події та переконатись, що вам нічого не загрожує. Якщо є така можливість, треба перемістити постраждалого у більш безпечне місце.

Далі треба оцінити стан постраждалого та перевірити чи він у свідомості і чи дихає. Можна звернутися до постраждалого з питанням, щоб визначити, чи він у свідомості. Не треба натискати на частини тіла пораненого для визначення його стану.

Нормальне дихання – це як мінімум 2-3 видихи за період часу, коли можна вголос порахувати від 501 до 510 (10 секунд). Якщо людина у свідомості, то не варто одразу перевіряти пульс і дихання.

В такому випадку викличте бригаду екстреної медичної допомоги за номером "103". За потреби можна звернутися до інших екстрених служб (поліції чи рятувальників).

Якщо постраждалий має кровотечу, треба спробувати її зупинити за допомогою кровоспинного джгута, турнікета або тугої пов'язки.

Як користуватися джгутом/турнікетом:

Після цього треба забезпечити прохідність дихальних шляхів. Якщо у постраждалого в роті є видимі сторонні предмети чи блювотні маси, то приберіть їх для відновлення прохідності дихальних шляхів.

Якщо ж ви зупинили кровотечу та забезпечили прохідність дихальних шляхів у постраждалого, але у нього не з'явилися ознаки життя, медики радять розпочинати серцево-легеневу реанімацію. Для цього пораненого кладуть на спину та натискають посеред грудної клітини двома руками: основу однієї долоні треба накрити іншою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 сантиметрів, а частота натискань – 100-120 на хвилину.

Якщо постраждалий залишається без свідомості, то треба тримати його у стабільному боковому положенні до приїзду лікарів і не залишати його самого. 

— Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут чи турнікет, адже йому боляче, – зазначають у МОЗ. 

Детальніше про те, як надати першу медичну допомогу, дивіться у відео:

Нагадаємо, через масовану атаку росіян президент Володимир Зеленський закликав всіх українців перебувати неподалік від сховищ. Міністр освіти Сергій Шкарлет порадив перевести навчальні заклади в дистанційний режим. В Хмельницькій ОВА повідомили, що всі садочки, школи, училища та виші, а також позашкільні заклади сидітимуть на “дистанційці” до п’ятниці. А в поліції дали поради як діяти якщо все ж опинилися під час тривоги на вулиці або ж далеко від укриття. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up