Лікарі розповіли, чи варто боятись ротавірусної інфекції, яка "гуляє" серед дітей

Лікарі розповіли, чи варто боятись ротавірусної інфекції, яка "гуляє" серед дітей
  • Висока температура і нудота. Серед хмельницьких матусь почалась паніка. 
  • Батьки скаржаться, що діти підхопили ротавірусну інфекцію.
  • Що кажуть лікарі і чи варто боятись, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

- Дівчата! В Хмельницькому панує ротавірусна інфекція! Вже багато діток потрапили в інфекційну!, - такий допис викликав паніку на сторінці «Мами Хмельницького» в мережі Фейсбук. Батьки почали бити на сполох– скаржаться на схожі симптоми у своїх чад і діляться порадами. Та чи варто боятись і який ризик захворювання?

Чим налякані батьки

Пишуть, що хворіють переважно маленькі діти. Ледь не в кожного нудота, підвищення рівня ацетону і висока температура. Майже у всіх випадках малеча опинялась на лікарняному ліжку. Мами лише припускають, де діти могли підхопити вірус.

- Я чула за ротавірусну інфекцію. Перехворіли всі і дуже важко. Малу капали, - розповідає хмельничанка Леся Андреєва.

Відео дня

- Так, дійсно, друзі зараз хворіють. Але скажу чесно, і на початку літа моя похресниця перехворіла, а ми рік назад пройшли через це, тому думаю, що це почалося не зараз, а вже років два назад, - говорить Олена Мишляковська-Урбанович.

Як розпізнати вірус

Ми звернулись до міської інфекційної лікарні і запитали, чи дійсно серед дітей шириться вірус і хто під ризиком. Як виявилось, спалаху зараз немає. Ротавірус є завжди і «гуляти» може впродовж року. В народі ротавірусну інфекцію ще називають «кишковий грип». Найбільше схильні до нього маленькі діти в перші роки. Про це журналістам vsim.ua розповіла заступник головного лікаря з медичної частини інфекційної лікарні Нінель Марцонь.

- Цілий сезон є ротавірусна інфекція, але найбільше тоді, коли холодно, де вони добре зберігаються. Зараз ротавіруси спостерігаємо протягом року. Найчастіше схильні діти, які переходять на змішане годування, коли батьки вже починають давати різні продукти, фрукти. Характеризується кишкова інфекція спочатку високою температурою. Дитина стає в’ялою, не може пити. Пити треба при будь-якому захворюванні. Через 3-4 дні з’являється пронос. Основний шлях передачі – контактний. Заразитись можна через недостатньо оброблені чи помиті фрукти. А також через предмети і разом з водою, - пояснює Нінель Марцонь. 

Читайте також: Профілактичні щеплення: коли робити дітям і чи вистачить вакцин
 

Щеплення не обов’язкове

Лікарі застерігають, ускладнення після ротавірусу можуть бути різні. Головне – швидше звернутись до лікаря. Є швидкі тести на ротавірус. Потрібно здати аналізи і результат обіцяють вже за годину. Крім того, що дитину треба випоювати водою, слід дотримуватись гігієни і якнайчастіше мити руки. Вже через 3-4 дні після лікування дитина починає краще їсти, знижується температура тіла. Лікар каже, вірус виділяється з організму разом з фекаліями до двох тижнів. В середньому перехворіти можна за тиждень. Вакцини від ротавірусної інфекції є, але, як додають медики, вони не входять у календар обов’язкових щеплень. 

Читайте також: Слідкуй за здоров’ям! Які обстеження треба проходити щороку
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юля Величко

    просто вчасно робити всі щеплення і не займатись самолікуванням. Або ще гірше жити за принципом "само пройде"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up