Лікарні об’єднають в госпітальні округи та поділять на кластери, — МОЗ

Лікарні об’єднають в госпітальні округи та поділять на кластери, — МОЗ
  • В Україні стартував інфраструктурний етап медичної реформи.
  • Лікарні поділять на загальні, кластерні та надкластерні.
  • Дізнавайтесь що це означає та як працюватимуть заклади охорони здоров’я. 

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про запуск нового етапу медичної реформи – інфраструктурного. Він передбачає об’єднання мережі лікарень однієї області до одного госпітального округу. 

Госпітальний округ – це територія, в межах якої має бути  забезпечено доступ до якісної і повноцінної медичної допомоги, яка має надаватись постійно.

Відповідний законопроєкт №6306 ухвалила Верховна Рада. За новим підходом, мережа закладів охорони здоров’я в області, об’єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на шпитальні і кластери, з урахуванням:

Відео дня
  • меж адміністративно-територіальних одиниць;
  • географічних особливостей регіону та стану автомобільних доріг;
  • поточних і прогнозованих демографічних показників чисельності населення, структури захворюваності і смертності;
  • оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги, що ґрунтується на принципах доказової медицини;
  • навантаження на медичних працівників та фахівців із реабілітації.

Відповідно до видів медичної допомоги, яка надається в медзакладах госпітального кластера, мережа закладів охорони здоров’я буде поділена на надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

Рівні лікарень:

  • надкластерний – лікарні, в яких є ресурси та технології для надання медичної допомоги у найбільш складних або рідкісних випадках захворювань;
  • кластерний – багатопрофільні лікарні в межах госпітального округу, які мають забезпечити потребу населення в лікуванні найбільш поширених захворювання;
  • загальний – багатопрофільні лікарні, які обслуговують населення територіальної громади або декількох громад. Вони забезпечують базові напрями лікування та у разі потреби спрямовують хворих до кластерних та надкластерних лікарень.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров’я та остаточно прощаємося з “совком”, як у підходах до формування мережі лікарень, так й у візуальному сприйнятті самих лікарень та їхньому матеріально-технічному оснащені. Формування мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості повинно бути. І саме на ці лікарні, і на це обладнання буде сфокусований пріоритет у плані відновлення України. Ми продовжуємо реалізувати наш базовий принцип: лікарні повинні бути однаково комфортні як для пацієнта, так і для медичного працівника», — повідомив Віктор Ляшко.

Відтак найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, у загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення.  У складніших випадках — пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

«Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7. Ми повинні постійно покращувати якість послуг, які надаються людям, й ефективно використовувати наявні ресурси», — додав міністр охорони здоров’я.

Госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медичних послуг, покращити їхню якість та ефективно використовувати ресурси.

Нагадаємо, у квітні 2018 року в Україні стартував перший етап медичної реформи — українці почали підписувати декларації із сімейними лікарями.

За два роки стартував другий етап медичної реформи. Заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану або вузькоспеціалізовану медичну допомогу, перейшли на роботу за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Що думаєте про поділ медзакладів? Гадаєте так буде ефективніше лікувати пацієнтів? Діліться спостереженнями у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    Все ніяк не можуть тих лікарів залишити в спокої. Гроші на медицину йдуть і шукають де б ще вкрасти.

keyboard_arrow_up