Маски і сезон епідемій: хмельницька лікарка розповіла, чого чекати у жовтні

Маски і сезон епідемій: хмельницька лікарка розповіла,  чого чекати у жовтні
Фото - "Суспільне"
  • В Україні очікують спалах одразу кількох епідемій.
  • У жовтні хворих на вірусні захворювання побільшає.
  • Яка ситуація у Хмельницькому і як вберегти себе. 

З першою осінньою прохолодою підкрадаються сезонні захворювання. Все більше хмельничан починають скаржитись на погіршення самопочуття й змітати противірусні з полиць аптек. 
Медики кажуть, що в Україні очікується спалах одразу трьох епідемій: ГРВІ, коронавірусу та мавпячої віспи. І все це у жовтні.  Чи це дійсно так і до чого готуватись хмельничанам? Запитали у лікаря-епідеміолога Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Лариси Калінер. 

Хмельничанам слід готуватись до сезону грипу та ГРВІ, який стартує на початку жовтня. За словами медиків, це період, коли збудник відчуває себе достатньо сильним. У сезон, як правило, кількість випадків захворювання збільшується. 

  • На 40-ий тиждень року (із 3 жовтня, - прим. авт.) ми починаємо слідкувати і моніторити захворювання щотижнево. З літом вже відійшли трохи кишкові інфекції. На першому плані зараз -  гострі респіраторні вірусні інфекції, ну і разом з ними covid. На Хмельниччині зараз домінує “Омікрон”, тільки трохи інакший штам. Зараз перебіг коронавірусу не такий тяжкий, як це було в попередні роки пандемії. Він більш легкий і середньої важкості. Багато людей навіть не звертаються, не тестуються і лікують його як ГРВІ, - пояснює Лариса Калінер. 

За словами лікарки, діти наразі теж хворіють на коронавірус. Попри те, що зараз спостерігають легший перебіг “ковіду”, групи ризику досі є. До неї належать люди з хронічними захворюваннями, пацієнти старшого віку. Їх медики рекомендують вчасно госпіталізувати. 

Відео дня

Як на рахунок мавпячої віспи? Станом на 19 вересня в Україні було зафіксовано вже два випадки цього захворювання. Чи варто боятись епідемії? У МОЗ заявили, що не називатимуть місце реєстрації нового випадку захворювання, аби повністю забезпечити комфорт пацієнта та уникнути цькування. За словами лікарки-епідеміолога Лариси Калінер, наразі підстав хвилюватись поки немає. 

Що радять робити хмельничанам? В першу чергу, аби вберегти себе, лікарі рекомендують повернутись до маскового режиму. Вдягати їх хоча б у місцях масового скупчення людей - на ринках, у супермаркеті чи у громадському транспорті. Також бажано пройти щеплення. 

  • Можна зробити щеплення, і треба. Проти грипу і Covid одночасно, але в різні ділянки тіла. До піку захворювань час ще є, - додає Лариса Калінер. 

Нагадаємо, з початком осені на Хмельниччині почала збільшуватись кількість хворих на коронавірус. До прикладу, за тиждень число хворих зростає в середньому на 36-37%. Медики нагадують, що найкращим методом профілактики COVID-19 є щеплення, тож кажуть звертатися до амбулаторій сімейної медицини за місцем проживання та вакцинуватися. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Владимир Жилюк

    Не кажуть хто захворів щоб не цькували, боже які ви ідіоти.В це ще можуть повірити лише діти, які вже по вашим гімнопрогнозам в зоні ризику.
  • Танюшка Власюк

    Знову все знають наперед.....
  • Михаил Полевой

    Вберегти себе можна викинувши телевізор через вікно…
  • Жанна Бак-Біла

    Менше хай вакцину колять

keyboard_arrow_up