Мешканці Хмельниччини спиваються

Мешканці Хмельниччини спиваються
В області офіційно проживає близько 24 тисяч осіб, хворих на алкоголізм

На кожні десять тисяч жителів Хмельницької області припадає 178 хворих на алкоголізмом, які стоять на обліку в Хмельницькому обласному наркологічному диспансері. На перше січня 2009 року в області, за інформацією Головного управління статистики у Хмельницькій області, проживало 1341,4 тисячі осіб, і з простих розрахунків виходить, що в області близько 24 тисяч осіб страждає на алкоголізм. «Ця цифра збільшується в геометричній прогресії, адже 24 тисяч осіб лише зареєстровано у нас, а реальна цифра невідома через те, що п'яниці не визнають себе хворими», - розповів головний лікар Хмельницького обласного наркологічного диспансеру Богдан Проскурняк.
Від алкоголізму лікують примусово
Верховна Рада встановила, що особи, які зловживають алкоголем, у примусовому порядку повинні направлятися в спеціалізовані медичні установи для проходження курсу лікування від алкоголізму (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства стосовно протидії насильству в сім‘ї» №0895). «Неможливо вилікувати людину, залежну від алкоголю, примусово. У неї повинен бути вибір. Насильно примушувати алкоголіка лікуватися - не досить хороше рішення, проте, можливо, і декого вдасться вилікувати. Якщо п'яниця протверезіє, то за допомогою триетапного лікування (допомога лікаря, психологічна реабілітація та процес адаптації) він може стати на правильний шлях», - розповів заступник головного лікаря з медичних питань Хмельницького обласного наркологічного диспансеру Олександр Підлісний.
Лікувальні заклади переповнені
Лікування алкоголізму в Хмельницькій області проходить в Скарженецькій обласній психіатричній лікарні №1, Городищенській обласній психіатричній лікарні №2, Яблунівській обласній психіатричній лікарні №3 і в Кам'янець-Подільській міській лікарні (наркологічне відділення).
От, до прикладу, в Яблунівській обласній психіатричній лікарні усі місця зайняті. Головний лікар цього закладу Петро Василевський пояснив це тим, що до їх лікарні, крім алкоголіків, привозять і психічно неврівноважених осіб. Така ж ситуація і в інших спеціалізованих закладах області, адже хворих на алкоголізм з кожним днем стає все більше і більше.
Методи лікування
Найпоширеніши метод лікування алкоголізму - це кодування. Воно, як правило, складається з двох частин: сеанс загального гіпнозування (може бути із введенням у сон, може і без) та індивідуальний, після яких вилікуваний залишає лікарю розписку, про те що він попереджений про неможливість вживання навіть слабкоалкогольних напоїв чи ліків, настояних на спирту, бо це може призвести до серйозних хвороб і навіть викликати летальний наслідок. «Це лише психологічний вплив на пацієнта, який на деякий час утримує його від пияцтва. Більшість продовжує пити й далі», - розповів Петро Дмитрович. Також не варто покладати особливі надії й на екстрасенсів та магів, рекламою яких рясніють сторінки газет: частіше за все вони мають на меті не справжнє лікування хворих, а поповнення власного гаманця.
Окрім кодування, алкоголізм можна лікувати медикаментозним способом. Але ж самі лікарні стверджують, що можуть допомогти хворому лише на 15-20% (вивести із запою, підтримати знесилений організм медикаментами та крапельницями, проконтролювати поведінку, провести відповідні бесіди тощо). Решта залежить від самого хворого, його бажання та сили волі.
А що після лікування? Навіть якщо вилікувана особа і повернеться до «нового» життя, на пристойну роботу його навряд чи візьмуть на пристойну роботу — будуть дивитися як на алкоголіка. Добре, коли є сім'я, рідні, котрі розуміють і можуть підтримати морально та матеріально. Якщо ж цього немає, просто опускаються руки.
Алкогольна мутація
Як прикро б не звучало, але все ж таки алкогольна хвороба в нашому суспільстві прогресує. «Минулого тижня їхала в маршрутці з двома мюнаками. Років їм було ледве за двадцять. Обоє були дуже п'яними і нецензурно висловлювалися. Соромно стало, адже молодь — наше майбутнє, і яким воно буде - страшно уявити», - розповіла хмельничанка Наталія Чамрай.
Справжньою проблемою стало й те, що стрімко набирає обертів дитячий алкоголізм, а це, погодьтеся, страшніше за все. Адже діти, які не проживуть і дня без чарки, – це одна з ознак деградації нації. Головний лікар Хмельницького обласного наркологічного диспансеру Богдан Проскурняк розповів, що в їхньому закладі на обліку є особи, які ще не досягли 16-річного віку. «З кожним роком все більше молоді потрапляє до нашого закладу. Ця хвороба дуже «помолодшала», а це страшно», - вважає Богдан Володимирович.
Довідка:
Алкоголізм – це захворювання, яке наступає в результаті частого надмірного вживання алкогольних спиртних напоїв і хворобливої залежності від них. Варто зазначити, що алкоголь належить до наркотичних отрут. Частина випитого алкоголю виводиться із організму через шкіру, а частина надовго залишається в організмі. В мозковій тканині алкоголь затримується до 15 днів. Він негативно впливає на функції і структуру всіх органів і систем.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up