На Хмельниччині мешкають 2500 людей з ВІЛ

На Хмельниччині мешкають 2500 людей з ВІЛ
Ілюстративне фото
  • З початку цього року виявили 250 нових випадків інфекції.

На території Хмельницької області обліковуються 2500 людей з вірусом імунодефіциту людини, в тому числі 47 дітей. З початку цього року виявили 250 нових випадків ВІЛ-інфекції. Загалом протягом останніх 10 років ситуація з захворюваністю в регіоні стабільна. Щороку виявляють від 175 до 250 людей з ВІЛ. Про це повідомляє «Суспільне Хмельницький» з посиланням на тимчасового виконувача обов'язки директора Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександра Касяндрука.

Основними шляхами передачі ВІЛ є статеві відносини, вживання наркотиків та від матері до дитини. На перший із них припадає 90% випадків інфікування в області. Тим часом від матері до дитини на Хмельниччині за останні три роки випадків передачі взагалі не було.

— Потрібно відмовитись від сумнівних статевих контактів, в іншому випадку — використовувати презервативи. Вживання наркотиків — це зло. Якщо людина вживає наркотики, то потрібно купувати шприци чи безкоштовно міняти їх у громадських організаціях, — розповів Олександр Касяндрук.

Відео дня

Часом пацієнти, які не знають про свій статус, звертаються до лікарів вже із симптомами синдрому набутого імунодефіциту. Найчастіше це ураження нервової системи, захворювання легень, як от пневмонія та туберкульоз, а також пухлини. З інфекцією можна жити роками, не знаючи про неї та не відчуваючи симптомів. Однак весь цей час вірус уражає імунну систему.

Тому людям слід регулярно тестуватися, особливо тим, хто належить до груп ризику. Хмельницька область отримала понад 20 тисяч швидких тестів на ВІЛ, які розподілили між 70 медзакладами. Тестування ними триває 20-25 хвилин. Це безкоштовно, якщо є декларація з сімейним лікарем.

ВІЛ невиліковний, але його можна тримати під контролем, приймаючи антиретровірусні препарати. Терапію слід починати якнайраніше, тому й потрібно регулярно проводити тестування. Ліки пацієнтам видають безкоштовно у формі таблеток. Варіантів отримання є три:

  • у Хмельницькому обласному центрі профілактики й боротьби зі СНІДом
  • у «кабінетах довіри» в Славуті, Шепетівці, Ізяславі, Старокостянтинові, Дунаївцях та Кам’янці-Подільському
  • поштою

Постійний прийом ліків дозволяє знизити концентрацію вірусу в організму до рівня, коли він не визначається. В результаті пацієнт запобігає розвитку СНІДу, не може передати вірус іншим людям та веде повноцінний спосіб життя.

За словами Олександра Касяндрука, у першому кварталі є перспектива створення на Хмельниччині мобільної амбулаторії. Там різні спеціалісти обстежуватимуть пацієнтів, робитимуть аналізи на ВІЛ, а за необхідності — видаватимуть ліки.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    ВІЛ це ще що таке?

keyboard_arrow_up