На Хмельниччині зареєстрували першу смерть від грипу. Захворіли 11 тисяч осіб

На Хмельниччині зареєстрували першу смерть від грипу. Захворіли 11 тисяч осіб
Фото ілюстративне
  • В області лютує грип та ГРВІ. 

  • Найбільше хворих серед дітей. 

  • Один із пацієнтів помер.

  • Медики кажуть, він мав супутні хвороби і не був щеплений. 

У Хмельницькій області різко погіршилась ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ. Медики кажуть, що епідемія розпочалась на 49-му тижні поточного року і продовжилась на 50-му. Про це зазначають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб

Скільки людей захворіли на грип та ГРВІ

У період з 12 по 18 грудня лікарі зареєстрували 11 082 нових випадки хвороби. Це в 1,3 рази перевищує рівень минулого тижня. А тоді нагадаємо, було 8 349 хворих, що також перевищувало попередній рівень в півтора рази. 

Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 889,36 і на 39,9 % перевищив пороговий рівень. Хворих побільшало як серед дітей, так і серед дорослих.

Відео дня

Так, 57,5% з тих, хто захворів, складають діти, в тому числі, у вікових групах: 

Найбільше хворіють діти шкільного віку. Нагадаємо, ми писали, що в соцмережах почастішали пости про захворювання в дітей. Симптоми подібні — висока температура, кашель, нежить. Матусі б’ють на сполох та питають порад одна в одної. Наводимо вам приклади кількох дописів:

Усі скріни зі спільноти "Мамочки Хмельницького" в Інстаграм

 

 

 

 

Медики додають, рівень захворюваності підвищився у всіх регіонах області. Госпіталізували довелось 3,2% від загальної хворих. Левову частку госпіталізованих становили діти від 5 до 14 років.

На жаль, цього тижня одна людина померла від грипу типу "А". Це 77-річний чоловік, котрий уже мав важкі супутні хвороби та не був щеплений проти грипу.

Які штами циркулюють

Нагадаємо, що у Хмельницькій області лабораторно підтверджена циркуляція вірусів грипу «А» та «В». Так, у 46 випадках вірусологічна лабораторія методом ПЛР виявила вірус типу «А»; у 7 випадках приватна лабораторія у Городоцькому районі, використовуючи "швидкі" тести, діагностувала вірус типу «А» (у 5 осіб) та вірус типу «В» (у 2 осіб). В одному випадку  за допомогою "швидкого" тесту у Хмельницькій інфекційній лікарні підтвердили вірус грипу типу «А» (хворий не вижив).

З початку епідсезону проти грипу у Хмельницькій області щепились 3 594 осіб з груп медичного та епідемічного ризиків.

Лікарі нагадують, що щепитися проти грипу можна протягом всього епідсезону, проте, чим раніше — тим краще. Вакцини, що захищають від усіх штамів грипу, актуальних саме для цього епідсезону, можна замовити та придбати в аптеках за місцем проживання.

Як не захворіти на ГРВІ

Вірус грипу передається від людини до людини тільки повітряно-крапельним способом. Вірус проявляє себе після контакту з хворим протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми - 5 діб.

Симптоми, властиві ГРВІ та грипу:

При застуді на перший план виступають респіраторні симптоми – закладеність носа, ринорея, кашель, біль у горлі. Температура піднімається поступово, доходячи до більш помірних значень (38,5°С). Найчастіше вона тримається 1-2 дні.

Батьки можуть значно знизити ймовірність захворювання дитини, якщо будуть дотримуватися рекомендацій, підготовлених досвідченими педіатрами та інфекціоністами.

Профілактики грипу та ГРВІ у дітей:

Дотримання цих нехитрих рекомендацій допоможуть знизити частоту захворювань малюка і інших членів сім’ї.

А ви хворіли цього сезону на ГРВІ, грип чи застуду?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анастасия Дмитриева

    Генератори!!! Немає нормального повітря!!!  Приходиш додому,голова розривається,тошнить!!!
  • Nataliya Pancenko

    Це все результат відключення електрики...
  • Валенина Нечипорук

    І що, знов будете людям брехати?
  • ЧитачЧитачів

    Як не срачка то пердячка.

keyboard_arrow_up