Симчишин розповів про табір у Головчинцях, який купує міська лікарня

Симчишин розповів про табір у Головчинцях, який купує міська лікарня
  • За об’єкт заплатять майже 9,1 мільйона бюджетних грошей.

  • Половину цих грошей продавець поверне обладнанням.

  • Дізнавайтеся, що саме там планують зробити.

Хмельницька міська лікарня купить недіючий табір у селі Головчинці Меджибізької громади. За нього заплатять майже 9,1 мільйона гривень. Теперішнім власником є ТОВ «Укрелектроапарат». Про це розповідали вам минулого тижня, 24 жовтня.

Нагадаємо деякі деталі про цей об’єкт. Збудували табір 1967 року. У його складі є спальний та лікувальний корпуси, їдальня, басейн, будинки, зокрема для обслуговуючого персоналу, душові та ізолятор. Загальна площа всіх приміщень складає 2557,8 квадратного метра, а земельної ділянки — 4,2 гектара.

Сьогодні, 31 жовтня, у міськраді провели брифінг щодо придбання табору за участі міського голови Олександра Симчишина та начальника управління охорони здоров’я Бориса Ткача.

Відео дня

Олександр Симчишин розповів, що питаннями реабілітації, відпочинку та оздоровлення місто займається від 2016 року. Тоді провели ремонти у таборі «Берег надії» у Головчинцях та встановили там частину обладнання. Від 2017 року в літній період там приймали дітей військових, а в позалітній — їхні сім’ї. Однак це перш за все відпочинок, і тільки певною мірою реабілітація.

Від 24 лютого 2022 року попит на реабілітацію та потреба в ній почали зростати. Тому в міськраді почали вивчати загальну ситуацію в Україні в цій сфері та можливості міста щодо її запуску для мешканців громади. Медики та працівники соціального захисту відвідували подібні заклади, вивчаючи їхню специфіку.

Згадав міський голова і про реабілітаційне відділення міської лікарні, яке створили на вулиці Житецького. Його запускали у дві черги — минулого року та цього. Загалом відділення розраховане на 60 пацієнтів. Воно призначене перш за все для військових, але доступний і цивільним. Спеціалізація центру — постінсультні хворі та хворі з травмами опорно-рухового апарату й кінцівок.

Зрештою у міськраді вирішили створити центр психічного здоров’я та реабілітації. Як зразок обрали подібний заклад у Києві — Центр психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна». Він підпорядкований Міністерству охорони здоров’я.

Коли «Укрелектроапарат» виставив на продаж свій табір у Головчинцях, з ним почали переговори про купівлю. Ціна об’єкта — майже 9,1 мільйона гривень — визначена незалежною оцінкою. За словами Олександра Симчишина, підприємство було готове зробити знижку 50%. Але законом це не передбачено — купівля за бюджетні гроші повинна відбуватися по оціночній вартості. Тому «Укрелектроапарат» пообіцяв, що на згадані 50% купить для закладу необхідне обладнання.

Завершити процедуру купівлі мають у листопаді. Наступного року планують замовляти проєктно-кошторисну документацію на ремонти та добудову незавершеного корпусу. Проєктанти мають визначити, у скільки саме це обійдеться, але, як зазначив міський голова, це будуть десятки мільйонів гривень. Джерелом фінансування будуть міський бюджет та донори.

Запустити центр планують до кінця наступного року. Основною перешкодою наразі є дефіцит кадрів. Після запуску заклад прийматиме військових, в тому числі демобілізованих та поранених, родини загиблих, а також цивільних громадян з відповідною потребою.

Борис Ткач зазначив, що люди за потреби зможуть і проходити реабілітацію в новоствореному центрі, і відпочивати та оздоровлюватися в таборах «Чайка» та «Берег надії». Це можна буде робити як послідовно, так і одночасно, якщо мова йде про сім’ю — частина буде в одному закладі, частина в іншому. Олександр Симчишин додав, що площа земельної ділянки табору дозволяє добудовувати корпуси.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • R Demir

    Без коментаів
  • Валерій Грошко

    В цілому політику міського голови Олександра Симчишина у медично-злікувальній сфері можна тільки вітати. Несподіваний і сміливий крок. Хмельницький навів порядок у медичній галузі, а тепер цілеспрямовано розширює зону реабілітації. Мешканцям громади очевидна користь.

    Світлана Косинець reply Валерій Грошко

    Валерій Грошко А може сходите хоч раз провідаєте військових в лікарні. Той побачите все своїми очима.

    Вера Чернухина reply Валерій Грошко

    Валерій Грошко  щеб побороли взятки
  • Віктор Борусевич

    Відмивання грошей
  • Вера Чернухина

    а в Кам янец-Подільському все попередня влада розікрала. Симчишин молодец.

    Олександр Десятник reply Вера Чернухина

    Вера Чернухина не відстає

keyboard_arrow_up