У Хмельницькому з’явиться Центр стресостійкості. Як він працюватиме

У Хмельницькому з’явиться Центр стресостійкості. Як він працюватиме
  • Ізраїльська психологічна організація працює в Україні з 2014 року.

  • 2023-го вона почала відкривати Центри стресостійкості.

  • Невдовзі такий з’явиться і в Хмельницькому.

2014 року, після початку війни на Донбасі, в Україні розпочала роботу Ізраїльська коаліція по роботі з травмою. Це організація, яка протягом багатьох років працює у сфері надання психологічної допомоги людям, які пережили травмуючі події, а також проводить підготовку фахівців, які надають допомогу після катастроф, зокрема й бойових дій.

У квітні цього року в Києві відкрили Центр стресостійкості. У ньому надають психологічну допомогу людям, які мають справу з травмуючими подіями або пережили їх. Фахівців для Центру готувала Ізраїльська коаліція. Навчання пройшли 15 психологів. Згодом такі центри відкрилися в Одесі та Тернополі.

Тепер же Центр стресостійкості планують відкрити у Хмельницькому. Для навчання вже відібрали фахівців, які пройдуть навчання з ізраїльськими тренерами. Методики навчання базується на ізраїльському досвіді, при цьому вона адаптована до українського менталітету. Про це розповів директор освітніх програм Ізраїльської коаліції по роботі з травмою Алекс Гершанов.

Відео дня

— Керуватимуть у Хмельницькому тільки місцеві, у нас координатори місцеві, ми готуємо команди тренерів місцевих, ми приходимо, навчаємо тренерів і йдемо. Ми не можемо працювати весь час в Україні, ми надаємо методичну підтримку, навчаємо тренерів, вони лишаються. Ці тренери знають місцеві особливості, ми також адаптуємо програми до української ментальності, щоб не давати щось таке ізраїльське в Україні, ми навчилися це робити з 2014 року, — розповів директор.

Під час презентації проєкту сьогодні, 7 вересня, були присутні заступник голови Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв та заступник міського голови Хмельницького Михайло Кривак. Останній розповів, що ініціатором співпраці з ізраїльтянами була заступниця директора міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Гуральська. Вона першою пройшла навчання.

— Мета навчання саме в тому, щоб поширювати ці знання, адже до кожної людини, яка має яку психосоціальну травму, не приставиш психолога і їх просто фізично немає стільки. Тому мета цього проєкту — навчити певну групу людей, яка поширюватиме ці знання далі, навчаючи інших. Тому ми сьогодні й запросили тут керівників інших підрозділів міської ради для того, щоб вони ознайомилися з цією презентацією, а потім пройшли тренінги і змогли б поширювати ці знання на своїх працівників. Воно має ефект сніжної кулі — навчаючи одних, ми поширюємо знання іншим, — сказав чиновник.

Тетяна Гуральська вже є координатором від Ізраїльської коаліції по роботі з травмою у напрямку розвитку соціально-психологічної програми у Хмельницькому. Вона розповіла, що серед мешканців громади провели опитування й з’ясували, що люди потребують психологічної допомоги, але перш за все вони потребують навичок самодопомоги. І метою проєкту є надання цих навичок та в результаті зменшення ризиків і навантаження на громаду.

— Всі протоколи, які дає коаліція, є дієвими, вони всі створені за принципом «все геніальне просто». У них (ізраїльтян — прим. авт.) величезний досвід, вони як ніхто знають, як переживати такі умови, в яких ми зараз перебуваємо. Тому нам потрібне це навчання, перш за все для того, щоб ми змогли допомогти самі собі, а вже потім всі оточуючим. І, як показало наше опитування, понад 54 відсотки наших респондентів звертаються в разі критичних ситуацій до родини і до друзів. Це про те, що ми самі маємо в першу чергу навчитися допомагати, тому що психологи не зможуть всім надати таку допомогу, — розповіла Тетяна Гуральська.

За її словами, фізично Центр стресостійкості має запрацювати до кінця року. Доти відібрані кандидати у тренери пройдуть сертифікацію Ізраїльської коаліції.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ванда Юськив

    Я думаю, що найкращий вихід - після стресу звернутись до психолога...
  • Inna Hananova

    Під час презентації проєкту сьогодні, 7 серпня, були присутні заступник голови Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв та заступник міського голови Хмельницького Михайло Кривак. - у журналістів ВСІМ досі серпень?
  • ЧитачЧитачів

    Найкращий Центр стресостійкості - наливайка на розі вулиць Березнева та Купріна. Скільком відвідувачам за день допомагає знімати стреси.

    Es fero reply ЧитачЧитачів

    а вам яке діло? можете зняти стрес по-соєму - знімайте. мені алко допомагає. купує в законні години. шкода коли почалась війна на продавали алкоголь. в мене вилізли всі хронічні хвороби. а так, моє життя, я вирішую.випила і сплю спокійно.
  • Читач35

    Хто оплачує банкет? Ти молодець, тримайся, то зможеш. Краще б гроші давали і порядку збільшення  стресостійкості. Але вони пішли на фахівців зі стресостійкості.

keyboard_arrow_up