У “Хмельницькводоканалі” спростували фейк про холерну паличку в воді

У “Хмельницькводоканалі” спростували фейк про холерну паличку в воді
  • Комунальники переконують, що вода очищена та цілком безпечна.
  • Разом з тим кажуть, ризик поширення хвороби все ж є. 

В мережі шириться інформація, що начебто в містах України виявили у воді холерну паличку. Про це зазначають в комунальному підприємстві “Хмельницькводоканал”. Кажуть, це черговий фейк. Адже жодного випадку хвороби в Україні не виявлено. Кажуть, якість питної води в місті регулярно перевіряють епідеміологи.

“Жодних відхилень наразі немає, водопровідна вода цілком безпечна, реагентів достатньо, очищення питної води відбувається у плановому режимі”, — переконують в “Хмельницькводоканалі”.

Відео дня

Разом з тим, комунальники стверджують, що ризик захворіти на холеру серед хмельничан не виключається. Адже на сьогодні по всіх українських містах, де немає доступу до питної води, є небезпека поширення недуги. 

“Триває переміщення цих людей з однієї території в іншу, відтак, існує ймовірність того, що до нас може приїхати людина, яка є носієм холерного вібріона”, — попереджають комунальники.

Хмельничан закликають дотримуватись правил особистої гігієни та не купатись у неперевірених водоймах. Як вберегтися від холери дивіться на інфографіці. 

Зі сторінки КП "Хмельницькводоканал"

Джерелом збудника інфекції є людина —  хворий або носій вібріонів.

Збудник поширюється через забруднену воду та їжу і викликає сильну діарею, яка призводить до зневоднення організму та смерті. Без лікування людина може померти протягом декількох годин.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні фруктів  і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. 

Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, він малостійкий до висушування, до прямого сонячного випромінювання та надзвичайно чутливий до дії звичайних дезінфектантів.

Про холеру в Україні в 2022 році вперше заговорили 6 червня. Міська рада окупованого Маріуполя повідомила, що в місті є низка факторів, які можуть сприяти масштабній епідемії холери. Це відсутність централізованого водопостачання, гори нечистот та сміття та тисячі непохованих тіл загиблих, що почали розкладатися. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up