В Україні запрацюють електронні рецепти на наркотичні ліки

В Україні запрацюють електронні рецепти на наркотичні ліки
Фото ілюстративне

Дізнавайтесь хто може та як отримати  наркотичні та психотропні ліки по е-рецепту.

Вже з листопада в Україні почнуть видавати електронні рецепти на наркотичні та психотропні препарати. Це другий етап у забезпеченні контрольованого відпуску рецептурних препаратів в Україні. Нагадаємо, з серпня за електронним рецептом вже відпускаються антибіотики. В Міністерстві охорони здоров’я надали роз'яснення, як діятимуть такі е-рецепти.

— Йдеться про наркотичні (психотропні) лікарські засоби, які відпускаються виключно за медичними показаннями та за рецептом лікаря, що виписується на спеціальному рецептурному бланку форми №3 (ф-3), — зазначають у МОЗ.

У медичній практиці наркотичні та психотропні препарати застосовують для: 

Відео дня

Пацієнти матимуть змогу отримати наркотичні та психотропні препарати за паперовим рецептом, якщо медзаклад, де працює особистий лікар, поки не підключений до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). В таких випадках рецепти будуть тимчасово виписувати на паперових бланках упродовж перехідного періоду, який триватиме до кінця року.

Придбати психотропні препарати за електронним рецептом можна буде лише в тих аптеках, які мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, а також працюють з ЕСОЗ.

Також електронний рецепт не будуть виписувати на пільгові препарати, які пацієнт отримує безоплатно (як і раніше, на такі ліки буде діяти паперовий рецепт). Як і паперовий рецепт, електронний буде дійсним протягом десяти днів із дня виписування.

Е-рецепт можна отримати й дистанційно в разі затяжної чи хронічної хвороби. Для цього треба зателефонувати своєму лікарю. Пацієнт зможе отримати смс-повідомлення з номером рецепта й кодом його погашення, щоби придбати ліки в аптеці за власний кошт.

Виняток – призначення ліків для проведення замісної підтримувальної терапії (в осіб із психічними й поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів). У такому разі пацієнт може отримати електронний рецепт лише на фізичному прийомі.

Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати у 2023 році. Нагадаємо, електронний рецепт запровадили в Україні у 2019 році в межах програми «Доступні ліки».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up