Як не отруїтися на пікніку: поради від Уляни Супрун

Як не отруїтися на пікніку: поради від Уляни Супрун
Фото із архіву vsim.ua.
  • Сотні тисяч українців щороку страждають від харчових отруєнь.
  • Часто до лікарів звертаються після пікніків.
  • Як готувати і їсти на природі, радить міністр здоров’я України.

Під час травневих вихідних чимало українців користуються державними вихідними і вибираються на природу. Часто відпочинок супроводжується пікніком. За таких умов, за словами міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, споживання їжі стає менш безпечним. Тому вона радить дотримуватися простих правил, аби не стати одним із сотень тисяч українців, які щороку страждають від харчових отруєнь:

Дбайте про чистоту рук та місця, де готуєте

Знову про чисті руки. Не забувайте мити їх після контакту із сирими продуктами - м'ясом, рибою, яйцями та овочами, а також після того, як викидаєте щось у смітник чи торкаєтесь тварин. Стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких будете нарізати та подавати їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Відео дня

Розділяйте готові та сирі продукти

Використовуйте окрему роздільну дошку для приготування сирих продуктів. Зберігати їх потрібно також окремо. Це потрібно, щоб запобігати забрудненню продуктів небезпечними бактеріями, які можуть бути в сирій їжі до термічної обробки.

Зберігайте порядок та правильний температурний режим в холодильнику

Температура має бути нижче 5°С. Не переповнюйте холодильник продуктами, бо це впливає на циркуляцію повітря всередині й підтримання потрібної температури. Окремо зберігайте сире м'ясо (в контейнері або харчовій плівці), щоб попередити будь-який контакт з готовою їжею.

Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання

Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.

Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години

Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на завтра”.

«Це може здатися банальними порадами, проте щороку сотні тисяч людей мають харчове отруєння. Тому будьте дуже уважні, пише Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук. - Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея».

Читайте також: Всі на пікнік: хмельничани вибрались у Дендропарк на шашлики

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up