Як перейти на здорове харчування - поради МОЗ

Як перейти на здорове харчування - поради МОЗ
  • “Здорове харчування” - це не розкручені та дорогі авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосось.
  • Харчуватись корисно можна і доступними смородиною, гречкою, гарбузами, оселедцем, яйцями та льоном. 
  • В Міністерстві охорони здоров'я радять, як перейти на правильне харчування. 

Яблука, гречка, льон, гарбузове насіння, волоські горіхи - все це з легкістю можна придбати на найближчому продуктовому ринку. Лікарі радять обирати корисні продукти, а не компенсувати неправильне харчування дієтичними добавками і суперфудами. У МОЗ опублікували правила здорового харчування. 

Основні правила здорового харчування:

  • Обирайте продукти в їх первісному вигляді: овочі, м’ясо, риба, а не перероблені. Це подвійний виграш - що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте). 
  • Перегляньте свій раціон: деякі продукти лише здаються дешевими чи дорогими, але якщо порахувати вартість порції, то все буде навпаки. Як приклад - батон і гречка. Кілограм гречки коштує як півтора-два батони, але дає значно більше користі і порцій. Вам не треба їсти м’ясо щодня. Принаймні, якщо ви не хочете хворіти. Людям середнього віку варто скоротити вжиток червоного м’яса, і при цьому перейти на інші джерела білка: бобові та рибу.
  • Риба не настільки дорога, як ми звикли думати. Просто обирайте скумбрію, хека і оселедця, а не лосося. Не бійтеся свинцю та миш’яку - в цих видах риби їх не так багато, як в лососі, тунці, рибі-мечі. Білий рис становить більшу загрозу - він накопичує неорганічний миш’як. 
  • Здорове харчування це не обов’язково “органічні” овочі та фрукти. Якщо вони не сумісні з вашим бюджетом, то не переймайтеся: звичайні овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти містять все необхідне для здоров’я. Найбільший ризик становить отруєння бактеріями, що містяться в продуктах, які неправильно зберігали чи готували, а не рештками пестицидів. 
  • Нездорова їжа більш доступна передусім фізично, а потім економічно. Простіше купити шоколадний батончик, аніж курагу, хоча кілограм батончиків дорожчий за кілограм кураги. Люди з малим доходом обирають солодощі і сміттєїжу, хоча на ті ж гроші можна купити здорові продукти.
  • Плануйте свій раціон, покупки, складайте меню і вчіться готувати прості, швидкі і здорові страви. Заощадьте на солодких напоях, алкоголі, магазинних солодощах та ковбасах - і заощадите за ліках. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • алла

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up