Які ліки ветерани війни можуть отримати безкоштовно (ПЕРЕЛІК ПРОГРАМ)

Які ліки ветерани війни можуть отримати безкоштовно (ПЕРЕЛІК ПРОГРАМ)
  • Є 4 способи отримати безкоштовні препарати ветеранам війни. 

  • Дізнавайтесь які саме, від яких хвороб дають ліки та куди звертатися. 

Мінветеранів та Національна служба здоров'я України розповіли як ветерану отримати безоплатну медичну допомогу. У відомствах повідомляють, що ветерани війни можуть розраховувати на безоплатні ліки як для стаціонарного, так і для амбулаторного лікування. Загалом, є чотири шляхи забезпечення безкоштовними ліками. Розповідаємо детальніше. 

Програма реімбурсації "Доступні ліки"

За цією програмою ліки можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою в будь-якій аптеці України, яка уклала договір з НСЗУ. Для цього лише потрібно отримати рецепт у лікаря.

Всього в програму входить 435 лікарських засобів від: 

Відео дня

Як отримати препарати

Щоб отримати ці препарати за програмою "Доступні ліки" потрібно звернутись до відповідного лікаря. Медики додають, що декларація для цього не обов’язкова. До кого звертатися з якими хворобами:

Лікар має виписати електронний або паперовий рецепт. З цим рецептом можна отримати ліки задарма або з доплатою в аптеці, яка має договір з НСЗУ безкоштовно. 

Препарати з Національного переліку основних лікарських засобів

Це ліки, якими забезпечують пацієнта безпосередньо в медзакладі під час стаціонарного та амбулаторно-поліклінічного лікування. Медзаклади закуповують ці ліки з Національного переліку основних лікарських засобів самостійно.

В Нацперелік входить понад 400 лікарських засобів. В нього включені ліки: 

Проглянути повний перелік ліків можна за посиланням. Для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Нацпереліку надаються безкоштовно на весь період лікування.

Наявність препаратів з Нацпереліку можна перевірити на інформаційних стендах лікарні. Цю інформацію комунальні та державні медзаклади повинні оновлювати щотижня. Також інформація про наявність ліків публікується на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь.

Ліки та медичні вироби з централізованих закупівель

Лікарні також отримують ліки та медичні вироби, які закуповуються централізовано за кошти держбюджету, додають у Мінветеранів. Для пацієнтів ці ліки безоплатні. 

Це лікарські засоби та медичні вироби за 24 напрямами:  

Повний перелік дивіться за посиланням. А от перевірити наявність лікарських засобів та медвиробів в лікарнях можна на дашборді, або на інформаційних стендах медзакладів.

Місцеві програми

Крім того, в містах та областях існують власні місцеві програми для забезпечення населення ліками. Переважно це ліки для пацієнтів з рідкісними захворюваннями та важкохворих.

Місцеві органи влади можуть закуповувати лікарські засоби поза Національним переліком основних лікарських засобів після проведення відповідної оцінки. Аби дізнатися про ці препарати слід переглянути інформацію на сайтах департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.

Нагадаємо, ми писали як викликати “швидку”, якщо є перебої зі світлом та мобільним зв’язком. Читайте про це за посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up