За скільки часу має приїхати “швидка”, — пояснення МОЗ

За скільки часу має приїхати “швидка”, — пояснення МОЗ
Фото ілюстративне
  • Які існують нормативи доїзду бригади екстреної медичної допомоги? 

  • Чи впливає воєнний стан на те, за скільки мають приїхати медики на виклик?

  • Про це та інше розповідають медики.

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли за скільки часу та на які виклики має приїхати “швидка” допомога. Питання доїзду бригади “екстренки” регулюється постановою Кабміну №1271 "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події". 

Як класифікують виклики?

Відповідно до неї, всі виклики, залежно від скарг пацієнта, поділяються на: 

  • Відео дня
    /li>

В МОЗ зазначають, що на критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений – за 20. На неекстрені або непрофільні виклики медики не виїжджають. 

Перевищення часових норм

Водночас у разі неекстрених звернень до пацієнта можуть направити медиків, але лише за умови, що є вільні бригади та немає доступу до отримання первинної медичної допомоги у сімейного лікаря. Щодо непрофільного – то пацієнта можуть проконсультувати у телефонному режимі. 

Важливо, що з огляду на обставини, які не залежать від організації системи надання "екстренки", допускається перевищення нормативу доїзду. До прикладу, йдеться про ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічну ситуацію тощо. 

Разом з тим, в умовах воєнного стану у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади буде відтермінований до припинення загрози.

Зображення МОЗ

Разом з тим, вже почалися перші коментарі від користувачів соцмереж. Вони зазначають, що “на ділі” не все завжди так, як пишуть в МОЗ:

Додамо, раніше ми повідомляли на які викликати може прижджати “швидка”, а коли викликати бригаду медиків не слід. Детальніше читайте про це за посиланням. 

Нагадаємо, у Хмельницькому розпочав роботу Єдиний медичний номер. Він призначений для пацієнтів, які бажають записатися на прийом спеціалістів комунальних медичних закладів. 

Зараз до установ, які обслуговує номер, належать:

Зателефонувати можна на спеціальну телефонну лінію — 0 800 202 103.

Друзі, а у вас було таке, що “швидка” не приїжджала на виклик або прибувала занадто пізно? Або, можливо, якісь цікаві випадки зі Службою “103”? Діліться своїми розповідями в коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up