Зубний камінь – прямий крок до пародонтиту та пародонтозу

Зубний камінь – прямий крок до пародонтиту та пародонтозу
Зубний камінь присутній в 60–70% дорослого населення. Ця хвороба потребує ретельного лікування. Необхідно примусово очищувати зуби: видаляти зубний камінь, щоденно знімати м'який наліт, видаляти залишки їжі.

Прихована небезпека
Заради профілактики стоматолога потрібно відвідувати один раз на півроку. Під час огляду лікар виявляє недоліки, які можуть призвести до утворення зубного каменю, а потім і до пародонтиту та пародонтозу.


- Утворення зубного каменю триває від чотирьох з половиною до шести місяців, – розповідає стоматолог Сергій Остафійчук. – Цей процес починається з утворення зубного нальоту. Він складається із залишків їжі, бактерій і слизу, який склеює усе це в суцільну масу.


У першу чергу зубний камінь осідає в місцях скупчення мікробів, на тих ділянках зубів, де немає необхідного самоочищення при жуванні їжі.

Відео дня
>
- Перші симптоми зубного каменю – це свербіж і кровоточивість ясен, неприємний запах з рота, – каже лікар. – Скупчення каменю на зубах несприятливо впливає на тканини ясен. Якщо не лікувати захворювання, то під час їжі ясна почнуть травмуватися, виникає запалення, а згодом починають хитатися і випадати зуби. Тобто, може початися пародонтит.


Зняти зубний камінь можна лише за допомогою професійної гігієни рота. Стоматолог розповідає, що професійна гігієна порожнини рота включає зняття твердого нальоту і зубного каменя з усіх зубів. Це неможливо здійснити самостійно вдома, але обов'язково необхідно робити.


Ультразвук допоможе
Зубні камені поділяють на два види. Перший – це над’яснові, які знаходяться на поверхні зуба і їх можна побачити неозброєним оком. Другий – це під’яснові, які знаходяться глибоко в яснах і їх не можна побачити неозброєним оком.


Зубний камінь присутній в 60–70% дорослого населення. Він подразнює поверхню ясен і викликає їх захворювання, тобто призводить до пародонтозу, лікувати який непросто. Тому краще очистити зуби від каменів.


- Якщо у Вас утворилися крупні зубні камені, тобто над’яснові зубні відкладення, то звичайна методика вам не допоможе повністю їх зняти, – каже стоматолог. – Тут необхідний потужніший прилад – ультразвуковий скейлер. У сучасних стоматологічних клініках легко можна отримати таку послугу – видалення зубного каменю за допомогою цього приладу. Процедура займає від трьох до п’яти хвилин на один зуб. Результат не змусить вас чекати.


«Ні» зубному каменю
Сьогодні люди вживають у їжу багато борошняних виробів. Крім того, кулінарна обробка і характер їжі не сприяють природному очищенню зубів. Через це у сучасної людини самоочищення порожнини рота практично не відбувається. Тому необхідно примусово очищувати зуби: видаляти зубний камінь, щоденно знімати м'який наліт, видаляти залишки їжі.


- Слід пам'ятати, що зубний камінь треба знімати у лікаря, і робити це регулярно, не рідше двох разів на рік, – радить Сергій Остафійчук. – М'які зубні відкладення видаляють систематичним чищенням зубів. Це своєрідна профілактика утворення зубного каменя, який є початковою стадією пародонтиту та пародонтозу.


За допомогою правильного чищення зубів можна попередити подальший розвиток хвороби.


- Якщо все-таки ви перенесли пародонтит як наслідок зубного каменю, потрібно частіше проходити обстеження у лікаря, щоб хвороба вас більше не турбувала, - радить Сергій Остафійчук. – Лікар усуне наявний наліт і перевірить, чи правильно ви чистите зуби.
Олена СТОЙКО

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок 11:11 Смертельна ДТП на Хмельниччині: водій «ВАЗу» влетів у дерево 10:35 Готуємося до Великодня: де купити смачні паски та інші частування для святкового столу 10:20 У Маліївцях відкрили туристичний сезон 2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up