Біля “Плази” запрацював ялинковий базар. Скільки беруть за місце і чому продавати там заборонено

Біля “Плази” запрацював ялинковий базар. Скільки беруть за місце і чому продавати там заборонено
  • Торгувати біля “Либідь Плази” ялинками заборонено. На це є дві причини.

  • Хмельницька влада знає про це, але роками нічого не може вдіяти.

  • Тим часом хтось “нагрівається” на торгівлі, беручи тисячі гривень за місце.

В Хмельницькому ще в липні визначили 17 місць, де легально можна торгувати живими ялинками. В затвердженому міськрадою списку не зазначена територія біля “Либідь Плази”. Це перша причина, чому торгувати новорічними деревцями тут не дозволено. Не можна робити це і через те, що дана ділянка призначена зовсім для іншого - обслуговування торгового центру. А саме - під парковку.

Влада і поліція безсилі?

Знають про заборону чиновники управління торгівлі вже не перший рік. Зокрема, в грудні 2017-ого під час рейду ялинковими базарчиками міста журналістам vsim.ua вони розповіли, що мають ідеї, як припинити торгівлю в забороненому місці.

Прийшов новий сезон ялинкової торгівлі, а проблема не зникла. На майданчику біля “Плази” замість автомобілів вже стоять живі новорічні деревця. Побачивши це, ми звернулися із запитанням “Чому знову?” все до того ж управління торгівлі.

Відео дня
  • Тільки поліція. Більше нічого вам не можу сказати. По всіх 17 погоджених нами місцях в нас красота. А от “Либідь Плаза”, бачите, є таке місце. Там спірне питання - говорить начальниця управління торгівлі Хмельницької міськради руслана Сідлецька. - Ну я вам поясню. Тому, що там приватна ділянка. Тому така ситуація. Я розумію, що ділянка відведена під парковку, але бачите, вони не дотримуються цього. Ми будемо робити спільні з поліцією рейди, як і минулого року. Якщо поліція буде мати силу волі, будемо складати адмінматеріали.

Зі слів чиновниці виходить, що влада визнає неспроможність щось вдіяти проти торгівлі в забороненому місці. При цьому частково скидає провину за це на поліцію. Правоохоронці ж зовсім іншої думки про ситуацію з ялинковим базарчиком в центрі міста.

  • Кожного року одна і та ж проблема. Коли ми приходили з рейдом минулого року то тільки чули, що то їхня територія і вони що хочуть то роблять.  Ми нічого не можемо зробити. Управління торгівлі знає, що таке буде відбуватися, не приймає ніяких мір щодо усунення, - каже речник патрульної поліції у Хмельницькій області Роман Мартинюк. В цій ситуації ми навіть не можемо скласти 160-ту (статтю КУпАП, - прим. авт). Бо вона складається в місцях комунального значення. На дорозі, наприклад, у скверах, в парках. Ця територія не є комунальною. Вона, фактично, є в оренді “Либідь Плази”. Так, вона виділена під парковку і використовується не за призначенням. Але це вже інша відповідальність і це вже інші компетентні органи мають цим займатися.

Виходить, що й поліція нічого з торгівлею у забороненому місці вдіяти не може. Пояснюють це тим, що не мають відповідних повноважень і цією проблемою мають займатися інші структури.

Скільки беруть за місце

Звернулися ми і до “Либідь Плази”. Щоправда, не дізнатися позицію ТЦ стосовно торгівлі ялинками. Раніше там заявили, що ніякого відношення до цього не мають. Все ж саме до керуючої комплексом “Плази” Тамари Сівуліцької ми зателефонували і спробували замовити й собі місце на базарчику. Вона сказала, що вона цим не займається. Направила до Сергія Броніславовича й дала його номер телефону. З чоловіком ми зв’язалися. Запитали про вільні місця та їх вартість.

  • Зараз місць вже немає. В основному всі Летичівські забрали. По вартості вам не скажу. То наша комерційна таємниця, - відповів Сергій Броніславович.

Комерційну таємницю ми все ж розкрили. Поспілкувалися із одним з торговців ялинками. Він сказав, що цього року вже беруть 6 тисяч гривень. Тобто, на 1 тисячу більше, ніж торік. Нагадаємо, таку суму сплачують за 5 метрів квадратних площі і орендують її до 31 грудня. Також чоловік повідомив, що всі місця розібрали ще в лютому і скоро продавців тут буде набагато більше.

Для порівняння, за метр квадратний площі на одному із легальних ялинкових ринків потрібно заплатити до бюджету 8 гривень. Така плата стягується за один день. Якщо навіть взяти умовних 2 тижні і 5 метрів квадратних (умови біля “Либідь Плази”, - прим. авт.), то вийде 560 гривень.

Ну і наостанок нагадаємо про ялинковий смітник, який залишили торговці біля “Либідь Плази” в “подарунок” хмельничанам на 1 січня 2018-ого. Вони просто покинули нерозпродані дерева та й поїхали.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Galina Sviderskaya

    Завжди купуємо живу ялинку, і розпинатися потрібно не за ті пару дерев що на новий рік продають, а за ті які гектарами вирізують і вивозять з країни!!!  Не дуже розумію чим заважає той ялинковий базар біля плази? Мені навіть дуже приємно пройтися до зупинки через ті ялинки, запах хвої просто супер, і настрій піднімається.

    Юрій Петрович reply Galina Sviderskaya

    Вийдіть в ліс, там не лише хвоя, а й повітря чисте, не з цигарковим димом і хмільним перегаром, а ціни - просто космос!!!! В будь якому іншому "дозволеному" місці ялинки в 3-5 разів дешевші, ніж "плазовські"!!!! Якщо ви розумієте, принаймні я так гадаю, то не станете переплочувати за той самий товар, лише тому що там пахне хвоєю, брудно, повно людей, і "захмарні" ціни!! ;)

    Леонид Наседкин reply Galina Sviderskaya

    Галина!Номальные люди не уничтожаю растения.А это уничтожание ёлок!Вам не жалко?
  • Валерій

    Я не розумію мера.чому біля дитячого світу.так непроїхати проект до овочевого та ще ялинки.є місця багато на пляжі то давай місця на продажу ялинки.але ні самі собі створюємо проблеми.ганьба.
  • Błażijewskyj Oleh

    Бо процвітає страшенна корупція, в першу чергу серед мусорів.

    Мастер Автополив reply Błażijewskyj Oleh

    Дивно, правда, навыдь люстрація не допомогла. А може це все роблять кляты москалі?)))
  • Мирзаахмад

    Досить! Дайте заробити хоть на ялинках,

    хоть на "петардах" чи на прикрасах!

    Кому яка різниця?

    А що робити якщо роботи нема.

    Досить одне і теж кожен рік жувати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up