Правила утримання домашніх тварин у місті Хмельницькому та відповідальність за їх порушення

Основні правила утримання домашніх тварин на території Хмельницького визначені в рішенні Хмельницької міської ради.

Рішення сьомої сесії Хмельницької міської рада №6 від 15.06.2011 р. "Про затвердження Правил утримання домашніх тварин у м. Хмельницькому та втрату чинності рішення міської ради від 26.08.1999р. №5

Перш ніж купувати домашню тварину потрібно ознайомитись з правилами її утримання, адже за недотримання вимог чинного законодавства існує, як адміністративна так і кримінальна відповідальність.
 

Стаття 154 КУпАП. Порушення правил тримання собак і котів

Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 299 ККУ. Жорстоке поводження з тваринами

1. Знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього, - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.


Головне питання, яке має поставити собі майбутній власник тварини перед її купівлею, має бути — «Чи можу я забезпечити усі необхідні умови для її утримання».

Згідно з п.3. Правил утримання домашніх тварин у м. Хмельницькому

Загальні правила утримання домашніх тварин:

  • 3.1. Умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям.
  • 3.2. Кількість тварин, яких може утримувати фізична чи юридична особа, обмежується можливістю забезпечення їм умов утримання відповідно до вимог Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”.
  • 3.3. Умови утримання тварин повинні задовольняти їхні природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші потреби.
  • 3.4. Місце утримання тварин повинно забезпечити неможливість заподіяння шкоди третім особам внаслідок агресивної або непередбачуваної дії тварини.

Дозволяється утримувати тварин:

  • 3.5.1. у квартирах, де проживає кілька сімей, лише за письмовою згодою всіх повнолітніх мешканців квартири. При цьому не дозволяється утримувати домашніх тварин у місцях загального користування;
  • 3.5.2. у квартирах, де проживає одна сім’я, за кількістю, обмеженою можливістю забезпечення їм умов утримання відповідно до вимог цих Правил;
  • 3.5.3. на території присадибної земельної ділянки за умови, якщо огорожа цієї ділянки забезпечує ізоляцію тварини на цій території та наявна попереджувальна табличка про існування тварини;
  • 3.5.4. на території і/або в приміщенні, що не належить власнику тварини на правах власності за умови письмової згоди власника території і/або приміщення;
  • 3.5.5. у “зоокутках”, у куточках живої природи у встановленому порядку за погодженням з державними органами санітарно–епідеміологічної служби та ветеринарної медицини;
  • 3.5.6. на територіях об’єктів будівництва, підприємств, установ, організацій за умов наявності обладнаних приміщень та попереджувальної таблички про існування тварини; 3.5.7. в інших випадках, передбачених Законом України “Про захист тварин від жостокого поводження”.

Перед купівлею тварини, потрібно впевнитись, що власник зможе забезпечити виконання наступних вимог:

Згідно п.4 цих Правил:

  • 4.1.1. зареєструвати тварину на протязі 10-ти днів з дня її придбання та 60 днів з моменту її народження в комунальному підприємстві “Спецкомунтранс”;
  • 4.1.2. дбати про домашню тварину, забезпечити її достатньою кількістю їжі та постійний доступ до води;
  • 4.1.3. надавати можливість домашній тварині здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними;
  • 4.1.4. забезпечити наявність намордника (для потенційно небезпечних порід собак), повідка, нашийника з номерним індивідуальним знаком (жетоном);
  • 4.1.5. дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації житлового приміщення, де утримується домашня тварина, та норм співжиття. Не допускати забруднення тваринами квартир, місць загального користування в житлових будинках, прибудинкових територій, на вулицях, парках, скверах, тощо;
  • 4.1.6. запобігати безконтрольному виходу тварини поза межі місця її утримання;
  • 4.1.7. запобігати прояву небезпеки тваринами, які утримуються по відношенню до людей, інших тварин або майна;
  • 4.1.8. запобігати неконтрольованому розмноженню домашніх тварин. З метою регулювання чисельності тварин, які не мають племінної цінності, проводити стерилізацію як гуманний шлях до зменшення поголів’я тварин;
  • 4.1.9. негайно повідомляти медичну або ветеринарну установу про випадки заподіяння домашньою твариною ушкоджень здоров’ю людині або іншим тваринам, а також доставляти у ветеринарну установу тварин, що покусали людей чи тварин для огляду і карантинування, а покусаних тварин — для огляду і лікування;
  • 4.1.10. своєчасно доставляти тварину в міську державну ветеринарну лікарню для огляду, та імунізації проти сказу;
  • 4.1.11. відшкодувати шкоду, заподіяну твариною особі або майну фізичної особи, а також шкоду, заподіяну майну юридичної особи.
  • 4.2. Якщо особа, яка утримує домашню тварину є юридичною особою, то в обов'язковому порядку повинна бути визначена особа, яка безпосередньо несе відповідальність за тварину.
  • 4.3. При використанні собаки для охорони території повинні бути встановлені відповідні попереджувальні таблички.
  • 4.4. Якщо відсутня можливість подальшого утримання тварини особа, яка її утримує, зобов'язана передати тварину іншій особі або здати в притулок для тварин.
  • 4.5. Особи, які утримують тварин в багатоквартирних будинках повинні забезпечити тишу - попереджувати лай собак у період з 22.00 до 08.00 години.
  • 4.6. Особи, що займаються дресируванням тварин, повинні мати дозвіл на таку діяльність, відповідну професійну підготовку та реєстраційне свідоцтво встановленого зразка. Якщо особа впевнена, що вона зможе дотримуватись усіх цих Вимог, після купівлі собаки її потрібно зареєструвати.

Особливу увагу потрібно звернути на необхідність реєстрації та ідентифікації домашніх тварин. Згідно п.6 цих Правил: 

  • 6.2. Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини, крім випадків, передбачених цими Правилами.
  • 6.3. Обов’язкову реєстрацію здійснює комунальне підприємство «Спецкомунтранс”.
  • 6.4. Ідентифікація домашніх тварин проводиться лікарем ветеринарної медицини.
  • 6.5. Обов’язковій реєстрації підлягають собаки, що утримуються фізичними або юридичним особам і перебувають на території м. Хмельницького.
  • 6.6. Особа, яка утримує тварину зобов”язана зареєструвати тварину протягом 10 діб з моменту її придбання та 60 діб з моменту її народження.
  • 6.7. Особи, які проживають (зареєстровані) поза межами м. Хмельницького, але перебувають на території міста з собакою більше 30 діб, повинні зареєструвати тварину у встановленому порядку.
  • 6.8. Реєстрація котів проводиться за бажанням власника.
  • 6.9. У випадках втрати реєстраційного посвідчення, номерного індивідуального знаку тварини, зміни її власника або місця його проживання (реєстрації) обов’язково проводиться перереєстрація тварини.
  • 6.10. Реєстрація та перереєстрація домашніх тварин відбувається при пред’явленні особою, яка їх утримує квитанції (платіжного доручення) про внесення плати. Крім того, особи, які утримують собак, породи яких зазначені у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 09.07.2002 № 944 “Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам”, повинні до або під час реєстрації, перереєстрації, укласти договір обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. У разі відсутності договору страхування реєстрація, перереєстрація не проводиться. Для проведення реєстрації особою, яка утримує тварину, також, надається її паспорт та ветеринарний документ встановленого зразку на тварину з відміткою про проведення необхідних досліджень та щеплень. Для проведення перереєстрації власником домашньої тварини додатково надається попередньо видане реєстраційне посвідчення на домашню тварину встановленого зразка. При перереєстрації видається лише нове посвідчення про реєстрацію, без зміни номерного індивідуального знаку (жетону), крім випадків, коли реєстрація була проведена в іншому населеному пункті. Кошти за послуги, пов’язані з реєстрацією чи перереєстрацією домашніх тварин, сплачуються власником відповідно до встановленого розміру плати, що встановлюється виконавчим комітетом міської ради. Від внесення плати за реєстрацію та перереєстрацію собак звільняються інваліди по зору, для яких собака слугує поводирем.
  • 6.11. Присутність реєстрованої тварини при проведенні реєстрації є обов’язковою.
  • 6.12. Процедура реєстрації передбачає заповнення відповідної форми з відомостями щодо особи, яка утримує тварину (ПІБ, дата народження, місце проживання, телефон), виду тварини, породи, клички, дати народження або відчуження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) та інше із подальшим внесенням цієї інформації до загальної електронної бази даних тварин у м. Хмельницькому. Ця інформація є конфіденційною та надається лише у випадках, що передбачені чинним законодавством. 6.13. Комунальне підприємство “Спецкомунтранс” зобов’язане у 15–денний термін з моменту реєстрації або перереєстрації видати особі, яка утримує тварину реєстраційне посвідчення та номерний індивідуальний знак (жетон) тварини, друковане видання «Правила утримання домашніх тварин в м. Хмельницькому», а також ознайомити власника тварини з ветеринарно–санітарними вимогами щодо її утримання. Факт ознайомлення з документами підтверджується підписом власника тварини у відповідному журналі.

Після реєстрації тварини власник погоджується з дотриманням усіх правил утримання тварини. Основні правила, які повинен виконувати власник тварини можна поділити на 2 види: утримання та вигул. Згідно з п.12 цих Правил:

  • 12.1. Собаки та коти, незалежно від породи, починаючи з трьохмісячного віку, в обов'язковому порядку мають щорічно проходити вакцинацію проти сказу у закладах ветеринарної медицини або лікарів ветеринарної медицини, діяльність яких відповідно ліцензована у відповідності з вимогами чинного законодавства України.
  • 12.2. Всі особи, які утримують тварин зобов'язані на вимогу посадових осіб закладів ветеринарної медицини надавати тварин для огляду, діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок.
  • 12.3. У разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання власник повинен негайно ізолювати таку тварину і звернутися до ветеринарного лікаря.
  • 12.4. Тимчасова ізоляція тварин може проводитись у встановленому порядку, якщо тварина є небезпечною для оточуючих.
  • 12.5. У випадку укусу або травмування твариною людини, власник або постраждала особа, повинні негайно інформувати державні заклади охорони здоров'я і ветеринарної медицини.
  • 12.6. Про кожний випадок укусу домашніх собак та котів дикими тваринами, бездоглядними чи безпритульними собаками або котами, а також при підозрі захворювання тварин на сказ, власник повинен негайно повідомляти установу державної ветеринарної медицини та ізолювати таких тварин.

В п.10. цих Правил зазначені умови транспортування тварин.Транспортування тварин у транспорті загального користування дозволяється:

  • 10.1.1. при відсутності знаку заборони при вході в транспортний засіб;
  • 10.1.2. на задній площадці транспортного засобу;
  • 10.1.3. наявності номерного індивідуального знаку (жетону) і свідоцтва про реєстрацію тварини;
  • 10.1.4. собак середніх та крупних порід на короткому повідку і у наморднику, собак дрібних порід та котів у спеціальних контейнерах що забезпечують надійну ізоляцію тварини та безпечні для її здоров'я умови;
  • 10.1.5. за умов дотримання громадського порядку та чистоти в місцях загального користування, а також гарантії безпеки іншим особам чи тваринам.
  • 10.2. Під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, повинна забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних норм.
  • 10.3. Під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, несе відповідальність за її життя та здоров'я.

Заборони щодо утримання тварин зазначені в п.5 цих Правил:

  • 5.1.1. утримувати собак та котів у місцях загального користування (коридорах, приміщеннях підвального типу, на сходах, горищах тощо);
  • 5.1.2. утримувати собак незареєстрованими належним чином;
  • 5.1.3. займатися розведенням тварин з уродженими вадами, виявленими генетичними змінами, зі спадково закріпленою агресивністю;
  • 5.1.4. жорстоко поводитись з тваринами або знущатися, знищувати їх;
  • 5.1.5. проводити собачі бої, а також селекціонувати, навчати та використовувати собак для боїв;
  • 5.1.6. використовувати тварин для отримання з них м’яса і шкурок;
  • 5.1.7. вигулювати тварин в невідведених для цього місцях;
  • 5.1.8. навчати собак атакувати людину в життєво важливі органи;
  • 5.1.9. купати тварин на території міських пляжів та у фонтанах;
  • 5.1.10. залишати тварин бездоглядними;
  • 5.1.11. вигулювати собак потенційно небезпечних порід без повідка та намордника на території місць або зон для вигулу тварин.

Особливості утримання собак, породи яких визнані потенційно небезпечними зазначені в п.7 цих Правил:

  • 7.1. Породи собак, які визнані потенційно небезпечними, наводяться в Додатку до цих Правил.
  • 7.2. Собаки, породи яких визнані потенційно небезпечними, є джерелом підвищеної небезпеки.
  • 7.3. Придбання порід собак, які визнано потенційно небезпечними дозволяється лише особам, які досягли 18-річного віку та пройшли спеціальне навчання у кінологічних організаціях. Особи, які утримують собак, визнаних потенційно небезпечними, повинні бути членами кінологічних клубів та об’єднань і мати відповідні документи від цих організацій про проходження твариною відповідного курсу дресирування.

Особа, яка утримує собаку, порода якої визнана потенційно небезпечною, зобов'язана:

  • 7.4.1. обов'язково пройти процедуру реєстрації та ідентифікації тварини;
  • 7.4.2. щорічно проходити перевірку у ветеринарних закладах на підтвердження адаптованості тварини в умовах населеного пункту. Якщо потенційно небезпечна або визнана небезпечною собака не змогла пройти тестування за відповідними програмами у встановлений термін, її власник повинен ізолювати таку тварину або передати для охорони об’єктів будівництва, приватних будинків тощо;
  • 7.4.3.дотримуватися вимог до вигулу таких порід собак, встановленими цими Правилами.

Вимоги до вигулу домашніх тварин зазначені в пункті 9 цих Правил:

  • 9.1. Особи, які утримують домашніх тварин або особи, які супроводжують їх, мають право знаходитись з тваринами поза межами їх постійного утримання (супроводжувати її).
  • 9.2. Дозволяється виводити собак за межі квартири, території подвір'я, організацій, підприємств, тощо, лише на повідку з прикріпленим до ошийника номерним індивідуальним знаком (жетоном), а потенційно небезпечних собак та собак, що визнані небезпечними, обов'язково на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику.
  • 9.3. Особа, яка супроводжує тварину, має бути не молодше 14-ти річного віку (при вигулі собак потенційно небезпечних та які визнані небезпечними - не молодше 18-річного віку) та фізично спроможною керувати твариною.

Особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана:

  • 9.4.1. забезпечити безпеку супроводжуваної тварини, оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною твариною, дорожнього руху при проходженні з твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою;
  • 9.4.2. здійснювати вигул собак без повідка лише в місцях та зонах для вигулу тварин, які зазначені відповідними знаками або надписами (окрім собак, породи яких визнані потенційно небезпечними);
  • 9.4.3. прибирати екскременти за своїми тваринами в під'їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів);
  • 9.4.4. навчати собак за визнаними навчальними програмами без повідків і намордників на майданчиках для дресирування.

При вигулі домашніх тварин забороняється:

  • 9.5.1. супроводжувати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння;
  • 9.5.2. приводити тварин (крім собак-поводирів) у приміщення магазинів і кафе (крім спеціалізованих магазинів для тварин), об'єктів громадського харчування, установ охорони здоров'я, освіти та культури, на територію дитячих та спортивних майданчиків;
  • 9.5.3. залишати тварин бездоглядними. Важливо звернути увагу на те, що якщо ви залишаєте тварину без нагляду, то вона рахується як — безпритульна, незважаючи на наявність ошийника і жетону.

Важливо звернути увагу, що собака без нагляду рахується як — безпритульна.

Собаки, незалежно від породи, належності і призначення, в тому числі і ті, що мають нашийники з особистими номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, а також бездоглядні коти вважаються безпритульними і підлягають вилову.

Якщо протягом двох місяців з моменту заявлення про затримання безпритульної тварини не буде виявлено її власника або він не заявить про своє право на неї, право власності на цю тварину переходить до особи, у якої вона була на утриманні та в користуванні. У разі відмови особи, у якої безпритульна тварина була на утриманні та в користуванні, від набуття права власності на неї ця тварина переходить у власність територіальної громади міста Хмельницького.  

Якщо тварина померла — власник повинен у 10–денний термін письмово проінформувати комунальне підприємство «Спецкомунтранс” про факт та причину смерті тварини для внесення змін до загальної електронної бази даних у м. Хмельницькому. Не дозволяється викидати трупи собак та котів в контейнери для збору сміття чи захоронювати їх у не відведених для цього місцях. Поховання померлих домашніх тварин, у тому числі кремації, здійснюється за рахунок їх власників на місцях поховання, відведених органами місцевого самоврядування у встановленому законодавством порядку, з дотриманням санітарно-епідеміологічного та екологічного законодавства.

Перелік

порід потенційно небезпечних собак

 

1. Акіта–іну.

2. Американський бульдог.

3. Американський стафордширський тер’єр.

4. Англійський мастиф.

5. Аргентинський дог.

6. Бельгійська вівчарка.

7. Бернський зенненхунд.

8. Бордоський дог.

9. Бразильська філа.

10. Бульмастиф.

11. Бультер’єр.

12. Доберман.

13. Кавказька вівчарка.

14. Кане корсо.

15. Мастіно неаполетано.

16. Московська сторожова.

17. Німецька вівчарка.

18. Німецький дог.

19. Перо преса канаріо.

20. Південноруська вівчарка.

21. Пітбультер’єр.

22. Різеншнауцер.

23. Родезійський ріджбек.

24. Ротвейлер.

25. Середньоазіатська вівчарка.

26. Тосаіну.

27. Чорний тер’єр.

28. Німецький боксер.

29. Фокстер’єр.

30. Ягтер’єр німецький.

31. Метиси вищезазначених порід з явними фенотипічними ознаками.

Коментарі (7)
  • Валентина Марьясова

    шерсть на этажах  валяется!!!!А хозяинам пофигу!
  • Валентина Марьясова

    А шерсть по подьезду кто уберёт?
  • Evgen Grabovsky

    якщо я бачу як вигулюють небезпечну собаку без повідка і намордника і яка обісрала весь майданчик куди звертатись? кого викликати?

    Сергей Палехин reply Evgen Grabovsky

    Хозяина заставить сожрать дерьмо
  • Александр Чорный

    Це все дуже добре. Мене цікавить інше, чому не вирішуються питання стосовно бездомних собак. Дубово, дит.садочок 1, біля нього ціла псарня. Кидаються на дітей та дорослих, зверталися починаючи від поліції і закінчуючи всіма іншими. Реакції нуль. Як вони ці пси були так і є. Тільки ще з кожним днем все більше їх і більше.

    Сергей Палехин reply Александр Чорный

    А этими собаками заниматься ГО  Врятуй житья
  • Victoria Pan

    Собаки з племенною цінністю мають чіп або клеймо і зареєстровані у вет лікарні та спілках (кку/ксу)  Навіщо їх реєструвати в спецкомунтранс?
Правила утримання домашніх тварин у місті Хмельницькому та відповідальність за їх порушення

Основні правила утримання домашніх тварин на території Хмельницького визначені в рішенні Хмельницької міської ради. Рішення...

Суд визнає, що проводити розгляд справи за керування автомобілем напідпитку можна без порушника

4 січня 2017 року, близько 21-ї години на вулиці Незалежності в місті Волочиськ Хмельницької області, водій керував автомобілем...

Зупинка водія з ознаками алкогольного сп’яніння

Якщо, під час зупинки водія за порушення правил дорожнього руху, у патрульного виникла підозра, що водій перебуває в стані...

Найчастіші причини зупинки транспортного засобу співробітниками патрульної поліції

Фактично водій кожного автомобіля дає підстави для його зупинки, через його культуру водіння. Підстави для зупинки чітко...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up