Зупинка водія з ознаками алкогольного сп’яніння

Якщо, під час зупинки водія за порушення правил дорожнього руху, у патрульного виникла підозра, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння інспектор має право перевірити своє припущення.

Згідно п. 2.5. ПДР «Водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Подібний огляд може проводитись, як на місці зупинки так і в медичному закладі. Водій також може відмовитись від проходження огляду, але в такому випадку на водія буде складений протокол за статтею 130 КУпАП, що прирівнюється за відповідальність до керування напідпитку.

Аналогійний алгоритм дій відбувається, якщо водій став учасником ДТП або є орієнтування від свідомих громадян, що водій може перебувати в стані алкогольного сп’яніння.

Порядок оформлення адміністративних матеріалів на водія, який керує з ознаками сп’яніння чітко передбачений розділом IX «Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 130 КУпАП» Наказу МВС №1395 від 07.11.2015 «Про затвердження Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі». Даний Наказ розроблений на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1103 "Про затвердження Порядку направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду".
Чіткий алгоритм дій патрульного зазначений в спільному Наказі МОЗ та МВС № 1452/735 від 09.11.15 «Про затвердження Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Перевірка стану сп'яніння на місці зупинки

Кого мають право перевіряти патрульні на стан алкогольного сп’яніння?

Будь-якого водія, що керував автомобілем, якщо у патрульних виникли підстави вважати, що він знаходиться в стані алкогольного сп’яніння.  

Згідно Розділу I п.2. Наказу МОЗ та МВС № 1452/735 від 09.11.15 «Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України (далі – поліцейський) є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з ознаками такого стану».

Які ознаки вказуються на стан алкогольного сп'яніння?

Ознаки стану сп'яніння передбачені у п.3. Наказу № 1452/735, в якому чітко зазначено, що:

«Ознаками алкогольного сп’яніння є:

  • запах алкоголю з порожнини рота;
  • порушення координації рухів;
  • порушення мови;
  • виражене тремтіння пальців рук;
  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;
  • поведінка, що не відповідає обстановці.

Також, слід звернути увагу на п.8 «У разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП), унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп’яніння учасників цієї пригоди є обов’язковим у закладі охорони здоров’я».

Підтвердження стану сп'яніння на місці зупинки

Як проходить перевірка на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу та закладі охорони здоров'я?

Алгоритм дій співробітника поліції передбачений Розділом II Наказу МОЗ та МВС № 1452/735 від 09.11.15 «Проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння поліцейським і оформлення його результатів».

1. Поліцейський інформує водія, про те, що у нього є підстави вважати, що він керує автомобілем в стані алкогольного сп’яніння та пропонує пройти його огляд на місці зупинки.

2. А) Якщо водій погоджується на проходження огляду на стан спяніння, то згідно з п.5. Перед проведенням огляду на стан сп’яніння поліцейський інформує особу, яка підлягає огляду на стан сп’яніння, про порядок застосування спеціального технічного засобу та на її вимогу надає сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.

Важливо звернути увагу на те, що водію, у більшості випадків, дадуть для ознайомлення завірену копію цих документів, оригінали ж можуть надати, при необхідності, виключно в суд.

2. Б) Якщо водій відмовляється від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння, то згідно з п.7. Розділом I «У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надано право на його проведення відповідно до статті 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – заклад охорони здоров’я).»

2. В) Якщо водій, на місці зупинки, відмовляється від проходження огляду в закладі охорони здоров’я, то згідно Постанови №1103 п.8. «У разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду  в закладі охорони здоров'я поліцейський в присутності двох свідків  складає  протокол  про  адміністративне правопорушення, у якому  зазначає  ознаки  сп'яніння  і  дії водія щодо ухилення від огляду.»

Тобто, фактично складаю протокол за статтею 130 КУпАП, що прирівнюється за відповідальність до керування напідпитку.  

3. А) Згідно з п. 6. Огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків.

3. Б) Згідно з п. 8 водія направляють на обслеження до закладу охорони здоров’я. Згідно з п. 9 поліцейський забезпечує доставку водія до медичного закладу не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення

4. А) Згідно з п. 7. Установлення стану алкогольного сп’яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами цієї Інструкції поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Тобто, якщо показник «Драгеру» показує більше 0,2 проміле, то на водія складають протокол за статтею 130 КУпАП.

4. Б) В закладі охорони здоров’я огляд проводиться лікарем, згідно Розділу III Наказу МОЗ та МВС № 1452/735 від 09.11.15

5. А) Водій має право, не погодитись з результатами тесту, в такому випадку йому запропонують проїхати до медичного закладу, де повторно пройти тест. Якщо водій не погоджується з результатами тесту, але проїхати до медичного закладу для повторного тесту відмовляється, на нього складається протокол за статтею 130 КУпАП за результатами «Драгеру».

5. Б) На підставі Висновку лікаря, якщо в ньому зазначено, що водій в стані сп’яніння, патрульні складають протокол за статтею 130 КУпАП. Якщо в медичному закладі водій передумав проходити огляд, згідно п. 2.5. ПДР патрульні складають протокол за статтею 130 КУпАП.

Важливо звернути увагу на те, що згідно з п. 13 «Для дослідження біологічного середовища може використовуватися кров, якщо в обстежуваної особи неможливо взяти зразки біологічних середовищ, вказаних у пункті 12 цього розділу.»

Тобто, кров береться лише у виключному випадку — якщо водій без свідомості.

Будь-які спроби уникнути відповідальності через затягування часу, чи  через спроби ухилення від огляду, згідно п.6. «У разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в закладі охорони здоров’я поліцейський в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, у якому зазначає ознаки сп’яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.» будуть трактуватись, як відмова від огляду.

Підтвердження стану сп'яніння в закладі охорони здоров'яРекомендація усім водіям — якщо Ви тверезі, не затягуйте свій час та не конфліктуйте з патрульними, пройдіть огляд та рухайтесь далі. Якщо ж Ви в стані сп’яніння — майте честь відповісти по Закону за свій вчинок. Порушив — відповідай. Обійти Закон та уникнути відповідальності у порушників не вийде. Нещодавні зміни до Законодавства повністю унеможливили об'єктивні способи уникнення відповідальності для порушників, адже були внесенні довгоочікувані зміни в п.2.5 ПДР.

Найчастіші причини зупинки транспортного засобу співробітниками патрульної поліції.

Згідно статистики за 2016 рік було виявлено 1269 водіїв в ознаками алкогольного сп'яніння, а в 2017 році (за 1 квартал) — 289. Так, до прикладу, в березні 2016 року таких водіїв було 82, а в березні 2017 — 121. Такі показники свідчать про зростаючий рівень довіри у громадян, адже все частіше про п'яних водіїв повідомляють саме свідомі громадяни. 
Як результат такої тісної співпраці свідомих громадян з патрульним маємо значне зменшення кількості ДТП з вини п'яних водіїв. Так за березень 2016 року таких ДТП було 21, а в березні 2017 — 10. 

Тільки в форматі тісної співпраці поліції та громадян ми можемо зробити наше місто комфортним та безпечним для проживання.

Коментарі (3)
  • Читач13

    Якщо водій погоджується пройти перевірку на місті і вона не показала алкоголю , інспектор повинен оформити якійсь протокол, чи просто водій іде далі?
  • Гена Гена

    Як не можна уникнути відповідальності? Але як виникнув відповідальності керівник МРЄО?

    Vladislav Voedilo reply Гена Гена

    свідків відмови умисно мабуть не запросили . і кров не взяли, бо був при тямі, а вирубити його було якось не по фєншую)
Правила утримання домашніх тварин у місті Хмельницькому та відповідальність за їх порушення

Основні правила утримання домашніх тварин на території Хмельницького визначені в рішенні Хмельницької міської ради. Рішення...

Суд визнає, що проводити розгляд справи за керування автомобілем напідпитку можна без порушника

4 січня 2017 року, близько 21-ї години на вулиці Незалежності в місті Волочиськ Хмельницької області, водій керував автомобілем...

Зупинка водія з ознаками алкогольного сп’яніння

Якщо, під час зупинки водія за порушення правил дорожнього руху, у патрульного виникла підозра, що водій перебуває в стані...

Найчастіші причини зупинки транспортного засобу співробітниками патрульної поліції

Фактично водій кожного автомобіля дає підстави для його зупинки, через його культуру водіння. Підстави для зупинки чітко...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up