Найчастіші причини зупинки транспортного засобу співробітниками патрульної поліції

Фактично водій кожного автомобіля дає підстави для його зупинки, через його культуру водіння. Підстави для зупинки чітко передбачені статтею 35 Закону України «Про Національну поліцію». Усього є 9 законних підстав коли вас можуть зупинити патрульні, на тих, які зустрічають найчастіше зупинимось більш детально.

Найчастіше водіїв зупиняють через порушення Правил дорожнього руху. Так, до прикладу згідно пункту 2.3в цих Правил, водій зобов'язаний керувати автомобілем, який обладнаний засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуючись ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки. 

Згідно статистики зібраної під час рейдів тільки 2 з 10 водіїв користуються пасками безпеки, що дає законні підстави патрульним не тільки зупинити порушників, але й притягнути їх по відповідальності, яка передбачена частиною 5 статті 121 КУпАП, за що передбачене стягнення у вигляді штрафу розміром 51 гривня.

Зазвичай під час перевірки документів таких водіїв встановлюються факти більш серйозних порушень, наприклад відсутність документів чи керування напідпитку.

 

Ще одним частим порушенням є керування транспортним засобом з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим.

Відповідальність за дане порушення, а саме п.2.9в чи 30.2 ПДР, передбачена частиною 6 статті 121 КУпАП за що передбачене стягнення у вигляді штрафу розміром 170 гривень. До речі, повторне протягом року порушення цього правила тягне за собою більш сурову відповідальність — штраф в розмірі 255 гривень або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.


           

Завершує трійку найтиповіших порушень — користування засобами зв'язку, тримаючи їх у руці під час руху транспортного засобу, що чітко заборонено п.2.9д ПДР. За дане порушення передбачена відповідальність частиною 2 статті 122 КУпАП у вигляді штрафу розміром у 425 гривень.

Кожне з цих порушень, як і будь-яке інше порушення ПДР дає патрульному законні підстави для зупинки вашого транспортного засобу. Дотримуючись усіх правил дорожнього руху водій суттєво зменшить шанс його зупинки патрульними на дорозі.

Але навіть не порушуючи ПДР водія можуть зупинити, так до прикладу якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення.

Все частіше свідомі громадяни повідомляють на службу 102 інформацію про водіїв з явними ознаками сп’яніння, у більшості випадків стан сп’яніння підтверджується.

Для водія, який не вживав алкоголь перевірка може зайняти до 5 хвилин його часу, тому потрібно з розумінням поставитись до того коли вас зупиняють саме по орієнтуванню. Зазвичай громадяни не запам’ятовують номерний знак ймовірного порушника, а повідомляють тільки марку та колір автомобіля, тому патрульні змушені перевіряти усі автомобілі, які підходять по орієнтуванню.

Ще одною причиною зупинки водія,я кий не порушував ПДР, може бути необхідність здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути або необхідність залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

У будь-якому випадку поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки.

Коментарі (2)
  • Романюк Романна

    корисна інормація для тих хто лінується читати правила
  • нашатырь

    А що нового????
Правила утримання домашніх тварин у місті Хмельницькому та відповідальність за їх порушення

Основні правила утримання домашніх тварин на території Хмельницького визначені в рішенні Хмельницької міської ради. Рішення...

Суд визнає, що проводити розгляд справи за керування автомобілем напідпитку можна без порушника

4 січня 2017 року, близько 21-ї години на вулиці Незалежності в місті Волочиськ Хмельницької області, водій керував автомобілем...

Зупинка водія з ознаками алкогольного сп’яніння

Якщо, під час зупинки водія за порушення правил дорожнього руху, у патрульного виникла підозра, що водій перебуває в стані...

Найчастіші причини зупинки транспортного засобу співробітниками патрульної поліції

Фактично водій кожного автомобіля дає підстави для його зупинки, через його культуру водіння. Підстави для зупинки чітко...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up