Грузин з Хмельницького пройшов війну, але не подолав COVID-19

Грузин з Хмельницького пройшов війну, але не подолав COVID-19
  • Георгій Папунашвілі добровольцем пішов воювати на Схід України.

  • Був найстаршим у батальйоні військовим, а для побратимів другим батьком.

  • Чоловік повернувся з контузією. В 64 роки захворів на COVID-19 і серце не витримало.

  • Про найсмачніший шашлик, найвлучнішу пораду та віддасніть Україні - друзі “Гіві” розповіли журналістці Всім.  

За національністю - грузин, за покликом серця - українець.

Георгій Папунашвілі переїхав до Хмельницького ще в 1979 році, він більшу частину життя прожив на Поділлі. У кінці 2013 року вступив у місцеву самооборону та був активним учасником Революції Гідності. А 2014 року не зміг просто спостерігати за військовими діями на Сході країни та  добровольцем пішов захищати територіальну цілісність України. Він був найстаршим бійцем у батальйоні “Айдар”. Йому було 58. Георгію дали позивний “Гіві”. 

В грудні 2020 року у інтерв’ю для АрміяInform “Гіві” розповів чому не зміг не воювати. 

Відео дня

– Не міг стояти осторонь цієї війни, Україна – моя країна, тут живуть мої діти й онуки. Та й рахунки з окупантами маю давні, 2008-го в Грузії, під час бою з росіянами, загинув двоюрідний брат – танкіст. У полон у жодному разі потрапляти не збирався, але  кілька гранат для ворогів і для себе завжди мав. На щастя, до цього не дійшло, - розповів Георгій у інтерв’ю для АрміяInform.

Під час чергових обстрілів снаряд 152-мм артсистеми накрив позицію добровольців. Григорій втратив свідомість, на щастя, кінцівки вціліли, але контузію тоді отримав. Від пережитого на війні, обстрілів, втрати побратимів мав хворе серце. Він переніс дві операції, отримав ІІ групу інвалідності. 

– Я втратив здоров’я на війні, але знайшов там нових товаришів. Україна – це моя друга Батьківщина, і я її захищатиму, поки тут живу, – заявив Георгій у інтерв’ю для АрміяInform. 

Повернувся живим з війни, але не поборов COVID-19

 В березні цього року чоловік ліг на планове лікування у госпіталь. Там у нього виявили COVID-19. Вже хворе серце не витримало. Чоловік помер від наслідків коронавірусної інфекції 2 квітня. Востаннє за два дні до смерті “Гіві”  говорив по телефону з близьким другом та теж учасником АТО/ООС  Олексієм Москальчуком. Олексій пригадує, Георгій важко дихав та розповідав про погане самопочуття.

Побратими познайомились в 2015 році. Вони служили в різних підрозділах. 

Олексій каже, що Георгій був справжнім патріотом України. Навіть на телефоні в “Гіві” був такий рингтон, який більше ні в кого не чув. 

Він для всіх був як тато

З Георгієм воював у батальйоні Сергій Каплунський. В “Айдарі” мав позивний “Капа”, тепер його кличуть “Айдар”. Знайомі ще з 2014-го року, пройшли разом найгарячіші точки.  Чоловік важко переживає втрату. Не надто емоційному військовому не виходить втримати сльози. Каже, для нього “Гіві” був як батько.

Пригадує Георгія і доброволець та радник міського голови з питань АТО Ігор Олійник. Чоловік теж прийшов на кладовище провести в останню дорогу “Гіві”.

Знала Георгія ще з Майдану волонтерка Тетяна Баско. Пригадує, як в 2014 збирали усією областю на передову все необхідне та навіть одягала, в прямому сенсі, бійців.

Вони постійно були на зв’язку, говорили телефоном, Тетяна дізнавалась, як ситуація на Сході та що потрібно передати бійцям. Пригадує історію, коли не було іншого змінного одягу й військовим довелось у мокрому йти в бій. 

- Вони були на першій лінії, в полі просто розташувалися. Це був березень і було дуже холодно. Вони випрали одяг, а тут несподівано почався бій, то були змушені його одягнути і піти в бій. Для мене було дуже страшно, бо там і молоді хлопці, і такі як Гіві. Але ніхто не захворів, дякувати Богу, всі були здорові. От такі були умови страшні війни і “Гіві”, і не лише він, пішли на це добровільно, - розповідає Тетяна.

8 годин тривала операція на відкритому серці.

Коли через погіршення здоров’я “Гіві” повернувся з зони АТО/ООС, постійно думав про побратимів. Сам необхідні речі на Схід передавав, або дізнавався у бійців, що треба на передову та співпрацював із волонтерами. Після огляду в кардіолога терміново зробив операцію, розповідає волонтерка, - тоді молились усі.

- Нас четверо стояло під операційною. 8 годин тривала операція на відкритому серці. З Божою допомогою “Гіві” вижив. Я робила список волонтерів, щоб сидіти біля нього, інші волонтери готували їжу. Отак всі дружно допомагали одужати. І яке велике було щастя, коли він з паличкою прийшов знову до нас в "Дитячий світ". Нас було чутно на всі три поверхи. Ми плакали від щастя. До нас приєднувалися покупці. Всі були однією великою родиною. “Гіві” казав, що через це і любить українців, що вони жертовні, співчутливі і добрі. А, насправді, він і сам таким був.

Поховали “Гіві” у закритій домовині на кладовищі у мікрорайоні Ракове. Провели службу і священик, і військовий капелан. Військові зробили кілька пострілів у небо. Побратими з батальйону “Айдар” всю службу тримали нагороди Георгія, які передали дружині. Прийшли попрощатись родичі, волонтери та учасники АТО/ООС.   

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Oksana Halushko

    Вічна пам'ять, Царство Небесне
  • Емілі Ястремська

    Царство Небесне! Вічний спочинок! Дякую за захист! Родині співчуття і сил! Пишаємось, що мали такого славного земляка, чудову людину, гідного чоловіка!
  • Читач45

    Царство Небесне та Вічний покій💔🙏🙏🕯❣️❣️💐💐

    Світла Пам‘ять Герою!!!💙💛🇺🇦🇬🇪🤍❤️
  • Галина Кучеренко

    Царство йому небесне.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up