Хмельничани й петиції. Чого просять у влади та чи приносить це результат

Хмельничани й петиції. Чого просять у влади та чи приносить це результат
Фото з архіву
  • Хмельничани можуть звертатися до місцевої влади за допомогою системи петицій.

  • Що просять люди і що вже виконала влада?

  • Підготували огляд звернень.

У Хмельницькому працює Єдина система місцевих петицій. Її створено в рамках швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади». Програма реалізується з 2015 року. 

На які петиції триває збір підписів

Все працює так: після реєстрації на порталі хмельничани можуть створювати звернення до міської ради. За 90 днів петиція має набрати 500 голосів. Після цього її розглядають у Хмельницькій міській раді. 

Наразі триває збір підписів на такі петиції:

Відео дня

Демонтувати пам'ятник радянським солдатам на меморіалі слави

Авторка - Денчик Мілла Володимирівна

Станом на 17 серпня, 220 з 500 голосів. До кінця збору підписів - 24 дні.

Терміново переглянути витрати міста на користь Захисників

Авторка - Мірона Юлія Яремівна

Станом на 17 серпня, 14 з 500 голосів. До кінця збору підписів - 3 дні.

Водночас із 2018 року на розгляді перебуває петиція про пільговий проїзд для дітей шкільного віку. Її створила Чорна Ольга Анатоліївна. Звернення набрало 853 голоси з 500 необхідних.

За які петиції проголосувало найбільше хмельничан та чи є результат?

Так, від 2016 до 2021 року, необхідну кількість голосів для розгляду зібрали 97 петицій. Хмельничани підтримали такі звернення:

Ознайомитися з відповідями на кожне звернення можна тут. Хоч і більшість петицій не дійшли свого логічного завершення, є й ті, які принесли результат. Далі розповідаємо такі історії.

Тротуар на Трудовій

Станом на листопад 2017 року повноцінного тротуару на Трудовій не було. Місцями були його фрагменти, а місцями люди йшли стежками. І це в кращому випадку, бо в дощову погоду доводилося виходити на дорогу, аби не забруднитися.

Тоді за тротуар узявся місцевий мешканець та Facebook-блогер Олександр Зорян. Для розкрутки петиції він запускав рекламу й навіть розігрував квитки на концерт Олега Винника. Зрештою петиція набрала необхідну кількість голосів і її розглянули на засіданні виконавчого комітету. Там документ підтримали та доручили управлінню житлово-комунального господарства надавати пропозиції щодо фінансування на 2020 рік.

До слова, хмельничани подавали петиції про тротуар на Трудовій ще тричі — у червні 2017 року, у жовтні 2018 року та у лютому 2020 року. Хоч жодна з них не набрала необхідну кількість голосів, у всіх випадках чиновники обіцяли розглянути можливість ремонту згодом.

Відтоді Олександр Зорян неодноразово згадував тротуар на Трудовій у своїх публікаціях на Facebook та навіть створив спільноту з такою ж назвою. У листопаді 2020 року на той час начальник управління ЖКГ Василь Новачок написав у Facebook, що тротуар на Трудовій почали ремонтувати. Роботи над тротуаром завершили у травні 2021 року. 

Разом із самим тротуаром на Трудовій з’явився борд із фото Олександра Зоряна та написами «Від серця громаді» й «Зорян сказав — влада зробила!» Хмельничанин у коментарі журналістам vsim.ua розповів, що цей борд замовляв не він:

- Можете уявити, наскільки цей тротуар їх задовбав, що хлопці вирішили відсвяткувати таким вдалим жартом з бордом, реально вдалим. Дуже тонкий тролінг. Були натяки з команди міського голови кілька місяців тому. Уже не пам’ятаю, хто писав, — розповідав Олександр Зорян.

Територія біля озера на Озерній

Зона відпочинку на Озерній: що зробили та коли закінчать (ФОТО, ВІДЕО) :  07:08:2020 - vsim.ua

Територія навколо озера в мікрорайоні Озерна тривалий час була занедбаною. Ознак благоустрою тут майже не було. Попри це тут постійно відпочивали хмельничани, наприклад, ловили рибу або ж вигулювали собак. Мешканці міста неодноразово зверталися до влади з проханням про облаштування в цьому місці зони відпочинку.

У 2019 році справа нарешті зрушила з місця. Як все облаштували, дивіться в окремому матеріалі. 

Cквер біля “Електроніки”

У 2016 році хмельничани просили міську владу облаштувати сквер у зеленій зоні на перехресті вулиць Бандери і Зарічанської. Відповідну петицію підтримало понад 500 людей. 1 січня 2017 року на тому місці офіційно відкрили пам’ятний камінь на честь ОУНівця Степана Бандери. Запланували пізніше замінити його на повноцінний пам’ятник. 

На створення скверу біля “Електроніки” було передбачено 6,6 мільйона гривень. Проєкт розробила тернопільська фірма СМП “Науково-виробнича фірма “Око”. У 2019 році почали працювати над облаштуванням території. Згодом роботи були завершені.

Cквер Скрябіна

У 2016 році хмельничани просили владу створити в місті сквер імені Кузьми Скрябіна. Петиція набрала необхідну кількість голосів - 500. Тож невдовзі вона потрапила на розгляд до міської ради. 

В результаті, у 2017 році, сквер з’явився біля філармонії, на вулиці Героїв Маріуполя. Також там створили мурал з портретом українського музиканта Кузьми Скрябіна. Тоді, під час презентації муралу, хмельницькі музиканти виконали кілька пісень Кузьми Скрябіна. Переглядайте фото та відео в окремому матеріалі. 

У Хмельницькому представили мурал з портретом Кузьми Скрябіна (ФОТО, ВІДЕО)

Друзі, яку б петицію ви б хотіли створити чи підтримати? Пишіть нам в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Читач99

    80% всіх петицій це те,що вигідно владі міста і без чого під час війни можна обійтися. Укладання плитки, велодоріжки і т.п. роботи, це зараз не на часі, і називається дерибаном бюджету.Благоустрій міста має бути після війни, а не тоді коли на голови падають ракети і дороги.Схаменіться державні мужі, купить дороги для військових.
  • Віталій Українець

    Треба петиція "Про обмеження шуму від авто  "  Припинити їзду відбитих на голову водіїв з ревущими двигунами з спеціально переробленими системами вихлопу!

    В межах міста це не допустимо!

    Йде війна і льди дуже чутливі до звукового подразнення!
  • Люда Ткачова

    Десь я вже таку шапку бачила🤔
  • Чуш Малий

    Ну після такого промо нехай тільки Макс видалить посилання на банку

keyboard_arrow_up