Церкву моспатріархату зобов’язали вказати у назві, що вона «російська». В УПЦ відмовилися

Церкву моспатріархату зобов’язали вказати у назві, що вона «російська». В УПЦ відмовилися
  • Конституційний Суд вказав, що держава має право вимагати від релігійної організації взяти назву, яка відрізнятиме її від інших організацій і не вводитиме в оману суспільство.

  • Але в УПЦ кажуть, нічого не мінятимуть, бо “в самому законі відсутня будь-яка згадка" про цю конкретну церкву. 

У вівторок, 27 грудня, Конституційний суд визнав закон, згідно з яким Українська православна церква московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до росії, таким, що відповідає Конституції. Про це повідомляє пресслужба Конституційного Суду. 

Обмеження для священників та приналежність до країни

— Сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, взяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву, — йдеться в законі. 

Відтак, цей закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації.

Відео дня

Також згідно нього установили обмеження доступу в умовах війни для священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України та в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

Додамо, що сам текст рішення та його резюме мають оприлюднити сьогодні, 28 грудня, на сайті Конституційного суду.

В УПЦ мп відмовилися

Натомість в Українській православній церкві моспатріархату відмовилися змінювати назву. Про це повідомив голова юридичного відділу церкви, протоієрей Олександр Бахов на сайті УПЦ мп. 

За його словами, рішення Конституційного Суду не зобов’язує УПЦ змінювати назву.

— Конституційний суд України визнав закон про перейменування конституційним. Водночас слід зазначити, що рішення Конституційного суду не зобов’язує Українську православну церкву змінити свою назву, воно лише стосується відповідності закону про перейменування Конституції України, — зазначив протоієрей Бахов. 

Юрист вказав, що "в самому законі відсутня будь-яка згадка" про УПЦ мп.

— Статутні документи свідчать, що УПЦ зареєстрована відповідно до українського законодавства, її засновником є Собор УПЦ, її релігійний центр, як і всі органи управління, знаходяться в місті Києві.  Тож всі спроби примусово застосувати цей закон до УПЦ збільшить випадки порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні, — підкреслив Бахов. 

Таким чином, не дивлячись на рішення Конституційного суду, в Українській православній церкві кажуть, на сьогодні відсутні будь-які законні підстави для зміни назви релігійних організацій. 

Передісторія

Ще 20 грудня 2018 року Верховна Рада проголосувала за проект закону №5309 згідно з яким Українська православна церква моспатріархату мусить змінити назву і вказати приналежність до росії. Але сама назва УПЦ мп тоді не була зазначена в законі.

Після цього архієпископ Климент заявив, що цей закон до Української православної церкви жодного стосунку не має. За словами речника “ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, керування з якимось закордонним центром, де є держава-агресор". 

Допомагають окупантам

Додамо, СБУ провела обшуки на об’єктах УПЦ мп у дев’яти областях: Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях.

Праоохоронці знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і «методички» кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян. А також цілі склади з прокремлівською літературою, у тому числі авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях представники рф заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

СБУ з’ясувала, що священники УПЦ мп в кількох областях співпрацювали з окупантами, зливали позиції ЗСУ та агітували за приєднання до росії під час повномасштабної війни. 

Далі подаємо фото зі сторінки СБУ того, що правоохоронці знайшли в храмах УПЦ мп:

Скандали з УПЦ мп на Хмельниччині

На Хмельниччині також неодноразово священники Української православної церкви потрапляли у скандали. Вони відмовлялися відкривати церкву перед загиблими Героями, вступали в конфлікти з місцевими прихожанами та відмовлялися відспівати загиблих. Про такі історії ми детально писали на нашому сайті. Знайти їх можна за посиланням. 

А влітку, незважаючи на постійні загрози ракетних обстрілів, прихожани УПЦ мп влаштували багатотисячну хресну ходу з Кам’янця до сусіднього Почаєва. Це викликало чималий скандал в соцмережах. Особливо тому, що в натовпі помітили стрічки, що нагадували російський триколор, ікони царської родини та дебелих молодиків, які зовсім не були схожі на вірян. 

Також ми писали, що місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан, які вирішили перейти до ПЦУ, до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Нагадаємо, у Ходорівцях попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Опитування

На вашу думку, слід вказувати в назві УПЦ приналежність до росії?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Lubasha Yuoskova

    Геть з України!
  • Володимир Яківчук

    Вони ж доводять, що вони Українська церква, лиш Єресулаємська, а не москальська. Я сам ходив, співав,у хорі.Кажуть старословянська, все по руски.У якій країні є старо польська, старо....... Тільки у них.
  • Ґном Віктор

    Тобто,іншими словами,вони кажуть,що ми ложили на КС України і на всі українські державні органи.І нічого ви нам не зробите. Купуємо попкорн і чекаємо,як будуть крутитися на пательні  хитро зроблені "державники " від жабуриння.Сума на кону нешуточна стоїть.
  • Ольчик Мармій

    За що гинуть наші люди?! 😥
    За те, що б московити і далі процвітали на нашій землі?????😡
    Вигнати усіх в русню, і там хай правлять. А прихожани, Ви молитесь на крові свої же дітей?! Коли отямитесь?????

keyboard_arrow_up