СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ (МП) на Хмельниччині. Що шукають та які храми перевіряють

СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ (МП) на Хмельниччині. Що шукають та які храми перевіряють
Тут і далі фото У СБУ в Хмельницькій області
  • Правоохоронці перевіряють 7 об’єктів на території області. 

  • Серед них — храми, монастирі та собори. 

  • Шукають все, що пов’язане з “руским міром” та перевіряють священнослужителів. 

Останнім часом Україною прокотилася серія обшуків у церквах, соборах та монастирях Української Православної Церкви московського патріархату. Правоохоронці перевірили об’єкти у дев’яти областях: Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях.

Вони знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і «методички» кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян. А також цілі склади з прокремлівською літературою, у тому числі авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях представники рф заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

Також СБУ з’ясувала, що священники УПЦ мп в кількох областях співпрацювали з окупантами, зливали позиції ЗСУ та агітували за приєднання до росії під час повномасштабної війни. А під час обшуків на території Чернівецько-Буковинської єпархії взагалі застукали архімандрита у спідній білизні з 17-річним хлопцем-хористом.

Відео дня

На цьому перевірки не закінчилися. У четвер, 29 грудня, в Службі Безпеки повідомили, що нині правоохоронці проводять безпекові заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Хмельницькій області. 

Де саме проводять перевірки на Хмельниччині

Зазначено, що співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на семи об’єктах УПЦ (МП) у Хмельницькій області.

Зокрема йдеться про:

Що шукають та кого перевіряють

Перевірки проводяться спільно з Нацполіцією у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі.

— Враховуючи збройну агресію рф, одне із завдань цих заходів – унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів, — повідомляють правоохоронці. 

Разом із представниками церкви правоохоронці:

Кажуть, всі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

— СБУ діє виключно в межах Конституції України та чинного законодавства, а також з повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду, — наголошують в Службі Безпеки. 

Додамо, що у вівторок, 27 грудня, Конституційний суд визнав закон, згідно з яким Українська православна церква московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до росії, таким, що відповідає Конституції. Та в УПЦ (МП) відмовилися змінювати назву. Їхній юрист каже, що “в самому законі відсутня будь-яка згадка" про цю конкретну церкву. Більше про це читайте в матеріалі Церкву моспатріархату зобов’язали вказати у назві, що вона «російська». В УПЦ відмовилися

Скандали з УПЦ мп на Хмельниччині

На Хмельниччині також неодноразово священники Української православної церкви потрапляли у скандали. Вони відмовлялися відкривати церкву перед загиблими Героями, вступали в конфлікти з місцевими прихожанами та відмовлялися відспівати загиблих. Про такі історії ми детально писали на нашому сайті. Знайти їх можна за посиланням. 

А влітку, незважаючи на постійні загрози ракетних обстрілів, прихожани УПЦ мп влаштували багатотисячну хресну ходу з Кам’янця до сусіднього Почаєва. Це викликало чималий скандал в соцмережах. Особливо тому, що в натовпі помітили стрічки, що нагадували російський триколор, ікони царської родини та дебелих молодиків, які зовсім не були схожі на вірян. 

Також ми писали, що місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан, які вирішили перейти до ПЦУ, до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Нагадаємо, у Ходорівцях попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Ольга Лавренова

    Та коли вже всі зрозуміють, що УПЦ МП - це зло і має бути викинута з України. Тільки вчора вони з Кирилом цілувалися
  • Ігор Календар

    В Зінькові перевірте

    Ігор Календар reply Ігор Календар

    Андрей Мазур я Звичайно є

    Андрей Мазур reply Ігор Календар

    Ігор Календар а що є в нашій стороні і такі?
  • Ирина Савицкая

    Не там перевіряють!!! Вразуми їх Господи  бо не віддають що творять.
  • Читач97

    Городищинський монастир особливо перевірити

keyboard_arrow_up