Хмельницький школяр представив Україну на міжнародній олімпіаді з географії: історія Артура Бедрака

Хмельницький школяр представив Україну на міжнародній олімпіаді з географії: історія Артура Бедрака
  • Артур Бедрак - 16-річний одинадцятикласник з Хмельницького. 
  • Нещодавно він став призером міжнародної олімпіади з географії. 
  • Де знаходить мотивацію, як готується і ким бачить себе у майбутньому? Поспілкувались з успішним школярем.

Йому - 16 років, а в нього за плечима вже безліч різноманітних конкурсів та олімпіад. Хлопець досконало знає географію й може похизуватись не однією нагородою. Зізнається, у нього немає універсальної формули успіху, водночас є хист до цього предмету, який він виявив ще у восьмому класі.

Нещодавно Артур Бедрак став бронзовим призером Міжнародної олімпіади з географії. Серед сорока учнів з усієї країни відібрали п’ятеро, серед яких був хмельничанин. Поспілкувались про мотивацію, шлях до успіху і про те, де бачить себе у майбутньому. Давайте знайомитись!

“Формула успішності - це брехня”

Брати участь в олімпіадах різного рівня для Артура - звична справа. Хлопець пригадує, вперше займатись географією всерйоз почав у восьмому класі, коли готувався до міської олімпіади з географії. Щоправда, це була вже далеко не перша олімпіада учня. 

Відео дня

-  Я ніколи не мав «улюбленого шкільного предмету». І не вважаю, що людина мусить мати – просто у когось є хист до одного, у когось до іншого. Комусь задоволення приносить одне, комусь інше – і не завжди хист і задоволення від праці співпадають, - каже одинадцятикласник. 

Хлопець додає, не перестає наполегливо працювати. Однак робить це заради задоволення. Це і вважає своїм головним принципом. 

-  Я дотримуюсь думки, що «формула успішності» - це брехня, адже нема такої універсальної формули. Сумніваюсь, що це можна назвати «запорукою» успіху, проте, напевно, те, що дає мені сил рухатись далі і менше вигорати – розуміння того, що світ несправедливий. Комусь щастить більше, комусь менше – і це не привід переставати трудитись. В кінці кінців, той хто шукає, обов’язково знайде. Очікувати чогось зараз, в наших умовах дуже складно. А багато хто продовжує очікувати і лаштувати плани. А плани лише забирають час. Працювати заради насолоди – принцип, що дає наснагу продовжувати трудитись. Крім того, важливо чіплятись за будь-які соломинки можливостей – будь-які пропозиції. Все, що ви робите зараз, знадобиться у майбутньому. Навіть якщо здається, що ви робите абсолютно непотрібну дурню, - вважає школяр. 

Про олімпіаду, проблеми і підготовку

Із 20 по 26 серпня тривала  ХV Міжнародна учнівська олімпіада з географії (IESO 2023). Цьогоріч вона відбувалась в онлайн-форматі. 

В інтелектуальних змаганнях взяла участь молодь з 29-х країн світу. Це Естонія, Індонезія, Італія, Іспанія, Литва, Німеччина, Румунія, Сполучені Штати Америки, Україна та інші. Країною-організаторо була Індія, а КНР розробляла завдання одного з турів. 


Нашу країну й водночас честь всіх українських географів представила команда з п’яти учнів. Серед них був і хмельничанин Артур Бедрак. Учасники цього року не їздили в інші країни, а зібрались в одному місті для проведення олімпіади. Все відбувалось у Чернівцях. 

На Міжнародній олімпіаді Артур став бронзовим призером, тобто виборов третє місце. Одинадцятикласник ділиться своїми враженнями про олімпіаду, проблеми, а також підготовку до неї:

-  Коли у червні з нами зв’язались українські організатори – це було несподіванкою. Звичайно, я порадився з старшими, але впустити таку можливість було б безглуздям. Отож, рішення взяти участь було скоріш моїм, ніж будь-чиїм іншим. Найбільшою проблемою було фінансування, а разом з ним – загальна невизначеність. Фінансування не було ні на місцевому, ні на всеукраїнському, ні на міжнародному рівні. Участь України була під питанням аж до останнього. Відсутність централізованого фінансування на міжнародному рівня диктувало і формат олімпіади: по-суті, цьогорічне проведення було власною ініціативою минулорічних членів журі, які не мали ресурсів для проведення змагання очно, - каже Артур.

За словами учасників, наступного року олімпіада буде проводитись у звичному - очному форматі. Інтелектуальні змагання відбудуться у Китаї.

Школяр додає, що такому результату завдячує своїй вчительці. Мова йде про заслужену вчительку України Галину Чабан, а також методистку Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти – Галину Думанську. 

Артур Бедрак також не міг оминути й інших педагогів, які допомогли йому та іншим школярам підготуватись до олімпіади міжнародного рівня. 

Це доцент Житомирського державного університету імені Івана Франка Володимир Корінний і доцентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Ковтонюк. Також хлопець завдячує керівникам їхньої команди - Юліану  Брайчевському, Роману Гладковському, а також декану ЧНУ Мирославу Заячуку та безумовно - батькам. 

- Найбільшої подяки та пошани заслуговують моя мати – Інна Огнєва,  бабуся з дідусем – Огнєва Алла Миколаївна та Огнєвий Олександр Вікторович, а також батько – Олексій Бедрак Олексій, - додає Артур.

“Негативно ставлюсь до роботи за кордоном”

Наразі Артур навчається в 11-му класі й вже за півроку обиратиме свій шлях після школи. Хлопець каже, поки остаточно не визначився з майбутньою професією та вищим навчальним закладом. Однак все ж поділився своїми планами. 

-  Вірогідно, моя майбутня професія буде пов’язана з англійською мовою. Міжнародні відносини у цей час є одним з найважливіших напрямів української політики, особливо після перемоги та вступу до НАТО та ЄС. Проте я негативно ставлюсь до роботи за кордоном. Занадто я люблю нашу країну, і вона любить мене. Я вважаю, що її треба міняти, відроджувати, а не тікати звідси. Кожний розум, кожні робочі руки, що її покидають – це черговий маленький удар по нашій економіці та державності. Це – знецінення одвічної боротьби за нашу Незалежність, за нашу свободу та правду, - говорить Артур Бедрак. 

Нагадаємо, вчителька з географії Галина Чабан отримала звання заслуженого вчителя України. Історію педагога можете прочитати за посиланням: Зеленський нагородив вчительку географії з Хмельницького. Розповідаємо історію Галини Чабан

Додамо також, що серед учнів багаторазовими призерами олімпіад та конкурсів є: Олег та Ольга Зайцеві, Дмитро Стащук, Ганна Тарнаруцька та Ольга Кірошенко. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up