Іменем Євгена Ролдугіна хочуть назвати вулицю в Хмельницькому. Що кажуть в міськраді?

Іменем Євгена Ролдугіна хочуть назвати вулицю в Хмельницькому. Що кажуть в міськраді?
  • Євген Ролдугін воював за Україну з 18 років.
  • Він загинув на Харківщині, рятуючи важко пораненого побратима.
  • Хмельничани просять назвати на честь Героя одну з вулиць в Південно-Західному мікрорайоні.
  • Що про це кажуть в міській раді?

Із 2014 року в Хмельницькому взялися за перейменування вулиць. Ці зміни пов’язані з декомунізацією, дерусифікацією та вшанування загиблих учасників Майдану й війни. Так, у 2016 році змінили найменування Маршала Рибалка на Степана Бандери, Ватутіна на Юхима Сіцінського, Чапаєва на Павла Загребельного, та інших.

Після початку повномасштабного вторгнення росіян у місті змінили назву ще 45 вулиць, серед яких також провулки і проїзди. Скажімо, колишня Хотовицького - тепер Івана Пулюя, а Купріна - Симона Петлюра. Загалом у місті перейменовано 70% вулиць. Про це раніше розповідав міський голова Олександр Симчишин.

Найбільше серед перейменованих саме ті вулиці, які носять імена людей. Деякі названі на честь Героїв російсько-української війни. До слова, більшість хмельничан “за” таку ініціативу. Про це вони зазначають в коментарях на сайті ВСІМ.

Відео дня

Хмельничани хочуть назвати вулицю на честь Євгена Ролдугіна

Цього тижня стало відомо про загибель на війні хмельничанина Євгена Ролдугіна. Він відправився захищати країну, коли йому було 18. Трагічно загинув 11 вересня, на Харківщині. Він рятував важко пораненого побратима, забирав його з поля бою. У санітарну автівку військового поцілив танк. Хмельничанину назавжди 27 років. Більше про Героя, читайте в матеріалі - Хмельничанин Євген Ролдугін загинув, рятуючи важко пораненого побратима

Возможно, это изображение 1 человек, стоит и небоВчора, 14 вересня, хмельничани висловили ідею щодо перейменування вулиці на честь Євгена Ролдугіна. Йдеться про зміну назви в Південно-Західному мікрорайоні. Там, де зростав й навчався загиблий Герой. Це запропонував друг сім’ї загиблого. 

Батько Євгена розповів про ініціативу на своїй сторінці у Facebook. У коментарях під публікацією більше сотні людей підтримали ідею. Зазначали наступне: 

Журналістка vsim.ua поцікавилася у міськраді, чи планують перейменовувати вулицю на честь Євгена Ролдугіна і що для цього потрібно. 

Що відповіли в міськраді

Секретар Хмельницької міської ради Віталій Діденко пояснив: наразі серед загиблих хмельничан є по декілька Героїв, які проживали на одній і тій же вулиці чи в одному мікрорайоні. Наприклад, вулиця Майборського може бути названа на честь одного з трьох військових, які віддали життя за Україну. 

Віталій Діденко каже: до міськради постійно надходить чимало звернень щодо перейменування. Проте під час війни вулиці називатимуть лише на честь військових, які мають звання Героя на державному рівні.

- У нас є дуже багато достойних воїнів, які віддали за країну найдорожче - життя. От, наприклад, є три чоловіки, ім’я яких заслуговує носити вулиця Майборського. У будь-якому випадку, під час війни ми не будемо змінювати назви вулиць. Винятком є лише ті загиблі військові, яким надано звання Героїв України на державному рівні. Скажімо, як Олександр Петраківський. На його честь названа колишня вулиця Ланова, - каже Віталій Діденко.

Для перейменування вулиць у місті є певні етапи. Пропозиція щодо цього подається у вигляді офіційного листа до міськради. За словами секретаря, ініціативу розглядає топонімічна комісія та управління архітектури та містобудування. Також обов’язковими є проведення громадських обговорень. 

Згодом виконком чи міський голова виносить на розгляд міськради подання про перейменування об’єкта. Після опрацювання, з’являється рішення. 

Нагадаємо, раніше ми вже вам розповідали Скільки коштує перейменувати вулицю в Хмельницькому.

Які вулиці та на честь кого перейменували у Хмельницькому

Як зазначалося вище, від 24 лютого у місті перейменували 45 вулиць, провулків і проїздів. 

Так, вулицю та провулок Пушкіна перейменували на честь військового з позивним “Тур”, що загинув, закриваючи собою побратимів. Старший сержант Олексій Скобля був білорусом за національністю. 

13 березня цього року, виконуючи бойове завдання, поблизу населеного пункту Мощун на Київщині, група спецпризначенців вступила в бій з переважаючими силами росіян. Олексій «Тур» Скобля, прикриваючи відхід групи, отримав складне вогнепальне поранення. Вигукнув команду: «Відходь! Крию!». Завдяки його сміливості вся група українських спецпризначенців успішно вийшла. А він загинув. Зі зброєю в руках, до останнього подиху прикривав відхід групи. Ціною власного життя Олексій Скобля зберіг життя побратимів.

Олексію Скоблі посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». 

Вулицю Гастелло в мікрорайоні Дубове перейменували на честь командира групи, що пожертвував собою заради життів підлеглих. 25 грудня 2014 року, Олександр Кушнірук, командував розвідувальною групою, що виконувала бойове завдання під Донецьком. Рухаючись між населеними пунктами Піски і Первомайське Ясинуватського району, при огляді місцевості, виявив небезпеку. Він прийняв рішення провести дорозвідку визначеного району. Командир групи дав команду зайняти оборону і чекати його розпоряджень. 

Олександр разом зі своїм помічником висунулись дослідити місцевість задля забезпечення безпечного пересування своєї групи. Адже кожна деталь, кожна неврахована дрібниця та помилка могла призвести до фатальних наслідків. Саме завдяки йому побратими залишились живими та неушкодженими. 

Окупанти замінували місцевість, котру досліджував підполковник Кушнірук. Невдовзі пролунав вибух й Олександр підірвався на міні. 

Герою присуджено звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» посмертно. Також військовий посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. 

Колишня вулиця Ланова тепер має назву на честь військового розвідника - Олександра Петраківського. 

20 липня 2014 року Олександр Петраківський очолював групу спецпризначення та забезпечував проходження колони техніки ЗСУ і сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська. Військовий виявив засідку в районі міста Щастя і прийняв нерівний бій. Своїми діями розвідувальна група Олександра врятувала життя понад двом тисячам військовослужбовців та вберегла від знищення сотні одиниць військової техніки. У ході запеклого бою Олександр віддав свого шолома молодому солдату (той втратив свій в бою). 

Командир Петраківський ризикнув власним життям, захистив свого побратима. Сам Олександр отримав 2 уламкові поранення в голову. Залишаючись у свідомості все ще продовжував керувати діями групи та допомагати евакуйовувати поранених. Надмірне бажання врятувати життя своїх товаришів допомагали йому твердо стояти на ногах. У польовому шпиталі командир й далі наказував лікарям першочергово надавати допомогу не йому, а особовому складу. 

Під час операції, Олександр впав у кому, яка тривала два місяці. 29 серпня 2021 року після 7 років боротьби за життя, серце Героя України перестало битися. 

У 2014 році офіцеру присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка». 

На честь військового Дмитра Васильєва у Хмельницькому названа колишня вулиця Попова у мікрорайоні Ракове. 

Дмитро Васильєв народився 20 березня 1978 року у Первомайську Миколаївської області. Після закінчення навчання артилериста-ракетника направили у Хмельницький. Зрештою, здібний військовий став командиром другого дивізіону 19-ї ракетної бригади "Свята Варвара".

З перших днів російського вторгнення Дмитро Миколайович разом зі своїм підрозділом брав участь в боях. Загинув 19 березня цього року у Запорізькій області. 

Указом Президента хмельничанину Дмитру Васильєву було присвоєно звання Героя України.

Читайте також: “Чекайте на мене з перемогою”. Хмельницький попрощався з воїном Вадимом Рудим

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Тамара Олійник

    Всі загиблі на війні для нас герої ! На всіх вулиць в місті не хватить.Тому пропоную називати вулиці воїнами Хмельниччини. Наймолодший Хмельничанин, який загинув ще у 2014році це 18річний Якубовський Назар.ьак може доцільно і назвати вулицю його іменем ?
  • Anonymous

    Вулиць не вистачить, щоб вшанувати так кожного героя, їх родичам буде прикро за це
  • Майя Ягодзінська

    Підтримую думку, що вулиці треба називати іменами Героїв ,які поклали свої голови за нас з вами.

    Майя Ягодзінська reply Майя Ягодзінська

    Микола Кушнір , нічого,окрім сприяння більшої корупції в місті...

    Микола Кушнір reply Майя Ягодзінська

    Майя Ягодзінська а що для міста особливого зробив чекман чи для держави розбився невстиг все привласнити а перед ти був головою народного контролю
  • Ульяна Злочевская

    Наших   загиблих Героїв  треба пам'ятати серцем ,а не переіменуванням вулиць !
    Війна ще триває і постає питання , а хто і яким чином  буде визначати  на чию честь називати вулиці ? Як на мій погляд - то всі достойні  і неможливо визначити ,чий подвиг   вагоміше і вартий  відзнаки ! Пропоную узагальнити та одну з центральних вулиць назвати іменем Героїв Хмельниччини. З'явилась  же у  нас в місті вулиця Героїв  Маріуполя?  На мій погляд це буде справедливо по відношенню до всіх   наших полеглих Героїв !

keyboard_arrow_up