На Хмельниччині пенсіонерка через суд розірвала договір довічного утримання

На Хмельниччині пенсіонерка через суд розірвала договір довічного утримання
Ілюстративне фото
  • Літня кам'янчанка віддала доглядальниці будинок та дві земельні ділянки.
  • Натомість жінка мала забезпечувати та доглядати стареньку.
  • Але з часом перестала це робити.

Літня мешканка Кам'янець-Подільського району після смерті чоловіка залишилася сама. Дітей у подружжя не було, мало того, старенька хворіла та потребувала догляду, а робити це не було кому. У цей час до неї почала заходити знайома — приносила продукти та ліки. Пенсіонерка вважала, що жінка зможе за нею доглядати, та уклала з нею договір довічного утримання. Це було у листопаді 2015 року.

Згідно з угодою, доглядальниця отримувала у власність будинок, земельну ділянку під ним та ще одну ділянку під город. Про це йдеться у повідомленні Хмельницького апеляційного суду та реєстрі судових рішень. Де саме відбувалися події, не відомо, вказано лише, що друга ділянка розташована у Нігині Гуменецької громади.

Доглядальниця повинна була забезпечувати стареньку продуктами, ліками, одягом, взуттям, побутовими послугами та іншим на 1700 гривень щомісяця. Крім того, пенсіонерці дозволялося користуватися однією кімнатою. Після укладання договору доглядальниця з чоловіком переїхала жити в отриманий будинок.

Відео дня

Спершу вона частково виконувала свої обов'язки, а потім поступово перестала — не забезпечувала харчування та догляду, лише мати жінки часом приносила їжу. Фактично пенсіонерка жила одна, поралася по господарству, сама себе обслуговувала, готувала їжу та купувала ліки.

2018 року в будинок переїхала донька доглядальниці з чоловіком та дитиною. Пенсіонерку переселили з кімнати в неопалювану веранду. Взимку там було холодно, адже через приміщення носили дрова, і старенька в холодну пору протягом чотирьох років жила там у валянках. Під час карантину підопічна хворіла на коронавірус, а доглядальниця та її чоловік нічого не робили. Тільки її зять (чоловік доньки) приносив медикаменти та займався лікуванням.

З початком повномасштабного вторгнення у будинок поселили ще й переселенців з собакою. Тому у травні 2022 року старенька пішла жити до сестри та подала до суду, аби розірвати договір утримання. Кам'янець-Подільський міськрайонний суд став на сторону позивачки.

Тоді доглядальниця подала апеляцію. Переконувала — свої обов'язки виконувала, як належить. Говорила, що підопічної щодня була свіжа їжа, за потреби купувала їй одяг та взуття. А на веранду пенсіонерка нібито переселилася з власної волі, бо там свіже повітря.

Свідки у суді підтвердили, що стареньку з її кімнати не виселяли. Однак вона була змушена перейти на веранду через те, що в кімнаті ставили сушку та сушили одяг дитини. Апеляційний суд також встановив, що доглядальниця не надала доказів того, що забезпечувала пенсіонерку продуктами, одягом, взуттям, ліками та медичною допомогою на 1700 гривень на місяць.

Свідки розповідали, що на прохання пенсіонерки купували їй продукти, одяг та взуття. Також бачили, як старенька віддавала гроші доглядальниці за продукти, які та їй купувала. Все це підтвердила, зокрема, мати доглядальниці. В результаті апеляційний суд своїм рішенням від 7 листопада цього року підтвердив розірвання договору довічного утримання. За умовами угоди, майно повертається пенсіонерці.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Иванка Иванцова

    Сестра оформила на зимовий період у пансіонат через те що самої серйозні проблеми зі здоров'ям, і родичам її будинок не потрібен сестра важкою працею собі теж будинок збудувала, справу закрито, опікуни досі там проживають, а жінка хоче повернутися у власну оселю яку збудувала власноруч.
  • Юля Свиньковская

    То чого ж ви опікуни так турбуючись та переживаючи про життя знедоленої жінки від травня 2022року не повернули її додому? Адже окрім вас в цьому світі їй ніхто і нічого не винен.Не виправдовуйтесь. Після бою руками не махають.
  • Георгий Федоренко

    сестра в дидурьню отправила
  • Яна Золотарьова-Бондар

    І ще, яка вартість і шляхи розірвання цього договору, а то дивна історія виникла, від 2015 року все було добре і все влаштовувало, а тут різко ставлення змінилось, і напевне не пенсіонерка розірвала договір, а родичі і нові бажаючі "опікуни"

keyboard_arrow_up