“Оперували під обстрілами”. Уродженка із Шепетівки та її чоловік стали заслуженими лікарями України

“Оперували під обстрілами”. Уродженка із Шепетівки та її чоловік стали заслуженими лікарями України
Тут і далі фото з телеграм-каналу МОЗ
  • Подружжя Свист називають лікарями з великої літери. 

  • У перші дні війни вони поїхали до Бучі та працювали майже цілодобово.  

  • А за 2 дні до окупації евакуювали звідти понад 50 пацієнтів.

  • Вони стали ла­уре­атами пре­мії «На­ці­ональ­на ле­ген­да Ук­ра­їни». 

Ольга та Андрій Свист — подружжя медиків. Вона — педіатр родом із Шепетівки. А він — ней­ро­хі­рург «Ін­сти­туту ней­ро­хі­рур­гії іме­ні Ро­мо­да­но­ва». Лікарі отримали статус ВПО та деякий час жили в Шепетівці.

У понеділок, 24 квітня, подружжя Свист отримали звання заслужених лікарів України. Почесну нагороду вручив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Про повідомляє МОЗ. 

Відео дня

Пекло Бучі

У перші дні повномасштабної війни Ольга та Андрій поїхали до Ірпінської центральній лікарні в Бучі на консультацію. Подружжя зателефонувало друзям з проханням усиновити дітей, якщо вони не повернуться. Розуміли, що можуть не повернутися, адже в Бучі вже було пекло. Обстріли, авіанальоти, постійно працювала ворожа артилерія.

До лікарні вже поступали пацієнти з жахливими пораненнями. Вирішили залишитися та рятувати тяжко поранених дітей. Ольга проводила сортування, визначала тяжкість травм, лікувала дітей після операцій, працювала з волонтерами, формувала перелік необхідних медикаментів тощо. Андрій робив складні операції, витягував кулі та уламки. 

Вони працювали майже цілодобово. Без належних операційних, без обладнання, під постійними обстрілами та в небезпеці. Готували на вулиці. Освітлювали палати ліхтариками, щоб не потрапити під ворожий вогонь. 

“В лікарні як на передовій”

Перша пацієнтка, семирічна дівчинка, була доставлена закривавленою, з осколками в голові. Її родина тікала з околиць Києва, машина втрапила під обстріл. Мати та старший брат загинули від страшних поранень, залишився тільки батько. Дівчинку врятувало те, що один із найкращих нейрохірургів України, Андрій Свист, зробив її надскладну операцію. Під постійними обстрілами, без належного медичного обладнання.

Інша пацієнтка, дев’ятирічна Саша, була поранена в руку, коли з родиною намагалася втекти з Гостомеля. Батько помер, а Саша два дні ховалася з матір'ю та сестрою в підвалі, стікаючи кров'ю та втрачаючи свідомість, перш ніж якийсь чоловік доставив її до лікарні. Після того, як їй ампутували ліву руку, фото дівчинки з’явилося в газетах по всьому світу з цитатою: «Я не знаю, чому росіяни мене підстрелили. Сподіваюся, це був нещасний випадок, і вони не хотіли завдати мені болю».

В лікарні було наче на передовій. Іноді без води та електроенергії. Однак, Андрій Свист працював. Лише один із його пацієнтів загинув – він із кулею в спинному мозку три дні добирався до лікарні. Врятувати його не вдалося. А найскладнішим випадком був пожежний, застрелений у сусідньому Гостомелі, де російські війська приземлилися під час штурму аеропорту. Попри кулю в мізку, після п’ятигодинної операції його життя вдалося врятувати. По це розповіли в Дніпровському державному медичному університеті. 

Нині вони — медики в ЗСУ

Впродовж двох тижнів Андрій та Ольга Свист працювали у Ірпінській центральній лікарні. Коли стало зовсім небезпечно, прийняли рішення про евакуацію. Вони виїхали лише за два дні до того, як лікарню захопили російські війська. 

Евакуювали понад 50 пацієнтів автобусами. Їхали 20 кілометрів понад 7 годин через хаос і зіткнення. Подбали, щоб усіх евакуйованих розмістили в медзакладах Києва. Забрали всіх, кого змогли – поранених дітей та їх батьків. 

Сьогодні це подружжя боронить Україну в лавах ЗСУ. Ольга – офіцер, начмед однієї з військових частин. Андрій – бойовий медик, він намагався перевестися у бойову частину на Схід, але не склалося, тож нейрохірург оперує поранених воїнів. 

У серпні минулого року подружжя Свист стали ла­уре­атами пре­мії «На­ці­ональ­на ле­ген­да Ук­ра­їни». А сьогодні їм вручили почесне звання заслужених лікарів України. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Tetiana Semenova

    Слава Богу за таких лікарів!Здоров'я їм та миру!
  • Galyna Grebenchenko

    ДЯКУЄМО ВАМ!❤️❤️❤️
  • читач34

    От про таких ЛЮДЕЙ треба писати і запрошувати на всі ефіри, а не всіляких пустих пристосуванців потапів, єфросиніних.горбунових і їм подібних брехунів!
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up