“росіяни зруйнували наш дім”: історія переселенки із Запоріжжя, яка пережила окупацію

“росіяни зруйнували наш дім”: історія переселенки із Запоріжжя, яка пережила окупацію
Тут і далі фото з сайту Городок.City
  • Яна закінчувала навчатись на останньому курсі, коли в її дім в Пологах вдерлась війна. 

  • Вона з мамою місяць прожила в підвалі через постійні обстріли. 

  • Та, каже, боялась не вибухів, а росіян, які окупували місто.

  • Як дівчині вдалось виїхати та як живеться на Хмельниччині читайте далі. 

Яна Гусак родом із Пологів Запорізької області. Там дівчина жила до березня 2022. Окупанти вдерлись до міста та зруйнували її дім. Яні з мамою вдалось вирватись з окупованих ворогом Пологів та дістатися Хмельниччини. Сім’я оселилася в Городку. Чи змогла дівчина завершити навчання та як їй живеться на новому місці пише місцеве видання Городок.City.

“росіяни були страшніші за вибухи”

Яна з народження мешкала у Пологах. Там ходила у школу. А потім вступила до Бердянського педагогічного університету. Здобувала освіту за спеціальністю «Дошкільна освіта. Практична психологія». Дівчина саме закінчувала останній курс бакалаврату, коли росіяни вдерлися до їхнього містечка.

Місяць вони з мамою прожили в підвалі. Яна згадує, тоді обстріли були постійними, тому вони рідко покидали укриття. 

Відео дня

— росіяни вже панували в Пологах, і це було страшніше за вибухи і постріли. Вони ходили по подвір’ях, і ми не знали, чого від них очікувати. На щастя, нас вони не чіпали, — розповідає Яна. 

Евакуація під час обстрілів

Вони з мамою постійно говорили про евакуацію та все вагалися. Не хотілось полишати рідний дім. Та й виїхати звідти можна було лише одним способом — лише один чоловік відважився вивозити людей. У нього був старенький «жигуль», але черга була досить велика.

— Та коли одного ранку, а саме 27 березня, ми з мамою вилізли з підвалу і побачили на своєму городі збитий гелікоптер, то зрозуміли, що час їхати, — додає переселенка. 

Виїхавши з містечка, родина Гусаків пересіла на потяг. Та поїздка також була важкою і небезпечною. Поїзд курсував через території, які знаходилися під обстрілами. Його часто зупиняли. 

— Частину шляху ми провели, лежачи на підлозі вагону. Прямували ми до Городоччини, там на нас чекали родичі мого покійного батька, — пояснює дівчина.

Продовжила навчання та знайшла роботу

Вже в Городку дівчина змогла продовжити навчання в онлайн-режимі. Та вона й була така не одна. Майже всі одногрупники і викладачі Яни були розкидані по різних містах і країнах. Фінальні екзамени дівчина складала через Zоом. Отримавши диплом бакалавра, вона вступила до магістратури. Хоче стати практичним психологом.

— Мені пощастило — в Городку я знайшла роботу. Влаштувалася за своєю спеціальністю у місцевий центр надання соціальних послуг. Молодий спеціаліст без досвіду, але робота мені дуже подобається. Це вкрай необхідна і корисна робота. А мій особистий досвід допомагає мені краще зрозуміти тих, хто пережив щось подібне, — ділиться успіхами положанка. 

На місці дому — пустка

Часто дівчина працює в якості соцпрацівника. Має час зміни у гуманітарному хабі. 

— Я дуже вдячна городоччанам, які несуть і несуть пакети з одягом. У ці непрості часи таке ставлення — на вагу золота, — додає дівчина. 

Вони з мамою вирішили залишатися у Городку. Каже, повертатися їм тепер немає куди. Під час масштабного ракетного обстрілу 10 жовтня в їхнє подвір’я в Пологах прилетіло декілька снарядів. Вибухи зруйнували все, що залишалося. Тепер на місці Яниного дому пустка.

— рашисти зруйнували наш дім у Пологах, та не зруйнували нашу віру у краще життя. Ми з мамою не здаємося. Навпаки, вважаю, що тут, у Городку, моє життя склалося краще, ніж могло б скластися вдома. У мене з’явилися нові друзі, цікава робота. олеги — це моя друга сім’я, і я продовжую знайомитися, спілкуватися… Це дуже важливо – бути відкритою до людей. Інакше можна загинути зсередини… Треба вміти і приймати допомогу, і надавати її, — завершує розповідь Яна Гусак. 

Зруйновані будинки в Пологах
Зруйновані будинки в Пологах
Зруйновані будинки в Пологах

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up