Священник з Хмельниччини написав 100 грантів для розвитку Білогір’я

Священник з Хмельниччини написав 100 грантів для розвитку Білогір’я
Фото фонду "МХП-Громаді"
  • Павло Горай 15 років служить у монастирі та парафії в Білогір’ї. 

  • За цей час 70% проєктів отця отримали грантове фінансування. 

Павло Горай почав займатися грантовою діяльністю ще коли це не було мейнстрімом. За 15 років отець Павло написав близько 100 проєктів для розвитку свого містечка — Білогір’я. Населений пункт став для нього рідним не за походженням, а за діяльністю. Його історію повідомляє благодійний фонд «МХП-Громаді». 

Перший старт — дитячий будинок сімейного типу

— Мене, як священика направили в Білогір’я у 2007 році, де я став настоятелем монастиря і парафії. Я розпочав активно працювати з молоддю, тоді і виникла ідея використати приміщення монастиря, відремонтувавши його для створення дитячого будинку сімейного типу, — зізнається свіщенник. 

Ремонт монастиря потребував фінансування. Тож Горай почав шукати в інтернеті адреси різних посольств, благодійних організацій і писати їм листи-звернення. Відгукнулися представники німецького посольства і дали 22 тисячі євро. За ці кошти розпочали ремонт: зробили котельню, опалення, водовідведення. 

Відео дня

— Це був хороший старт - наш маленький, але переконливий грантовий досвід дав можливість іншим грантодавцям довіряти нам кошти. Врешті ми змогли створити дитячий будинок сімейного типу «Родинний дім», — розповідає отець.

Горай не зупинився на досягнутому. Згодом були інші благодійники, програми і гранти. Паралельно з «Родинним домом» священник почав шукати ресурси на створення простору для розвитку місцевої молоді.

— Створили молодіжний простір, обладнали конференц-зал, музичну кімнату, дитячу ігрову.
Не самотужки – ми об’єднували та навчали активну молодь, залучали волонтерів, писали та вигравали гранти, — каже він.

За словами Павла Горая, сьогодні молодіжний простір працює досить активно. Щотижня тут проводяться молодіжні зустрічі, тренінги, кіноперегляди та екскурсії. Війна дещо призупинила реалізацію подальших планів. Але тепер в більшості приміщень приймють вимушених переселенців.

70% проєктів Горая отримали гранти

Завдяки грантам отцю Гораю вдалося реалізувати низку проєктів. Він налагодив співпрацю із Львівською освітньою фундацією (нині Українська освітня платформа — ред), благодійним фондом «Джинджер», «Renovabis», Kindermissionswerk, Fundacja Salvatti.pl, місією Caritas-Spes Ukraine та іншими. Одним із найбільших та дієвих реалізованих проєктів став підлітковий спортивний клуб «Кузня».

— 7 років тому, відвідавши місцевий стадіон, я зрозумів, що дітям потрібно трохи більше того, що мала громада. Тоді виник задум створити тренажерний зал для підлітків та молоді. Спортивний клуб став не лише місцем для заняття спортом, а й майданчиком, який гуртує активну місцеву молодь. За час функціонування «Кузні» вона стала місцем зростання для понад 700 людей, — розповідає Горай.

В 2021 році священник взяв участь у конкурсі соціальних проєктів «Час діяти, Україно!». Він виграв грант на обладнання кіно-конференційної зали. Там облаштували ще одне місце для зустрічей молоді. Наступним успіхом став проєкт «Мандрівка, що зцілює», який допоміг об’єднати громаду, активну молодь, ветеранів. 

— А ще плануємо придбати туристичне спорядження для організації походів, наметових реабілітаційних містечок, надання психологічної підтримки, фізичного оздоровлення тощо, — додає чоловік. 

За 15 років близько 70% проєктів Горая отримали грантове фінансування.

— Звісно, були і програші — це теж цінні уроки, які є поштовхом для руху вперед. Адже підтримка і розвиток молоді – це моє служіння, — підсумував священник. 

Нині він продовжує трудитися задля громади. 

Довідка:
«МХП-Громаді» - український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія - комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up