Воїни без зброї. У Хмельницькому відзначили кращих рятувальників

Воїни без зброї. У Хмельницькому відзначили кращих рятувальників
  • Вони несуть службу в зоні бойових дій, на деокупованих територіях і в тилу. 
  • Їхній бойовий одяг поповнився бронежилетами, а самих надзвичайників називають воїнами без зброї. 
  • Напередодні професійного свята у Хмельницькому нагородили кращих рятувальників.

Цього року рятувальники не святкують, а відзначають кращих. З початку воєнного стану роботи у них стало більше. Стільки ж чекає ще після перемоги. Хмельницькі надзвичайники рятують життя, ліквідовують пожежі й борються з наслідками ворожих ракетних обстрілів. Сапери з нашої області працюють на деокупованих територіях. Вони кажуть, один день активний бойових дій дорівнює місяцю розмінування. 

Знайомтесь, це - Сергій Шпор. Він капітан цивільного захисту й начальник однієї з пожежно-рятувальних частин. У руках він з гордістю тримає свою нагороду - нагрудний знак “За відвагу у надзвичайній ситуації”.

Відео дня

Це було у травні. Тоді у селі Вихилівка Хмельницького району спалахнула пожежа на території реабілітаційного центру. Сергій з командою оперативно приїхали на виклик і успішно загасили вогонь. На щастя, евакуацію людей вчасно провів персонал до прибуття рятувальників. 
Робота надзвичайників в умовах воєнного стану змінилась. До прикладу, їм вперше довелось боротись з наслідками ракетних ударів. Одним з таких випадків поділився Сергій Шпор. 

  • Ми ніколи не виїжджали на ліквідацію наслідків ракетних обстрілів. До прикладу, раніше їхали на виклик лише в бойовому одязі, тепер виїжджаємо в бронежилетах і касках. Змінилась трохи і специфіка роботи. Буває таке, що є загроза повторного ракетного обстрілу. Тому, до кінця не ліквідувавши пожежу, маємо евакуюватись самі, а далі знову приступити до роботи. 

Рятувальник каже, що йому доводилось ліквідовувати наслідки ворожих ракетних обстрілів у Хмельницькому районі. Зізнається, емоції тоді переповнювали, адже на пожежу такого масштабу він виїхав вперше. 

  • Треба було все зробити правильно, бо від цього залежало багато. Збоку зберігались резервуари, повні з паливом. Тоді над ліквідацією пожежі працювали годин п’ять. 

Сергій Шпор розповів також, як близькі постійно хвилюються і з нетерпінням чекають його вдома. Але завжди підтримували і поважали вибір його професії. 

  • Це має бути за покликом серця. Наприклад, я ще з дитинства мріяв стати рятувальником і так склалося. Я задоволений роботою, професією і подякою людей. Коли люди дякують нам - це найвища цінність.  Сьогодні я отримав першу нагороду. Я гордий за себе і за те, що я обрав саме цю професію. 

Сьогодні, 16 вересня, напередодні професійного свята у Хмельницькому нагороджували кращих рятувальників. Урочисто, але без святкувань. Нині надзвичайників вітало керівництво міста й області. Також вшанували квітами й хвилиною мовчання полеглих героїв-рятувальників. 

Як зазначив начальник ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Едуард Братко, під час виконання службових обов’язків загинули 43 рятувальники, десятки були травмовані. 

З початком повномасштабного вторгнення рятувальники Хмельниччини ліквідували понад 1400 пожеж на території області і врятували майже 90 людей, серед яких є діти. Піротехніки на Хмельниччині знищили понад 9 тисяч вибухонебезпечних предметів. А на деокупованих територіях сапери Хмельниччини знищили майже 51 тисячу вибухонебезпечних предметів. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up