Його фото з “Азовсталі” облетіло весь світ: історія 31-річного морпіха з Хмельниччини

Його фото з “Азовсталі” облетіло весь світ: історія 31-річного морпіха з Хмельниччини
  • Василь Візантій воював за Маріуполь і був на “Азовсталі”. 
  • З російського полону і концтаборів він вийшов пораненим і худішим майже на 30 кілограмів. 
  • Зараз морський піхотинець проходить реабілітацію. Його мама звернулась по допомогу. 

Фото з “Азовсталі” облетіли весь світ, а мужні обличчя оборонців Маріуполя врізались у пам’ять кожного українця. На одній зі світлин - молодий хлопець на милицях без ноги. Ви точно бачили цю фотографію. Це 31-річний морський піхотинець Василь Візантій. Він родом зі Ставища на Хмельниччині. Воїн пройшов пекло Маріуполя, а тоді - російського полону й концтаборів. Його звільнили, але попереду у хлопця - операції і тривала реабілітація. Та про все по порядку. 

Осколок у печінці і п’ять контузій 

Василь на "Азовсталі" ліворуч

Василь пішов на війну за контрактом у 2016. Він служив у складі 36-ї бригади морської піхоти. Військовий пройшов Піски, Попасну. А на момент початку повномасштабної війни був у Маріуполі. Матір хлопця Ольга Володимирівна розповіла, у березні її син отримав важке поранення і втратив ногу. 

Відео дня
  • 18 березня ударною хвилею йому відірвало ногу нижче коліна. Це було у Маріуполі. Під час обстрілів він також отримав численні травми, переломи. А осколки були у ногах, ключиці, спині і навіть печінці. У сина було п’ять контузій, - розповідає мама. 

Жінка додає, що на “Азовсталі” її син опинився після Талаківки, а тоді на заводі імені Ілліча. Після справжнісінького пекла й оборони на "Азовсталі", українські захисники вийшли за наказом. Так Василь Візантій опинився в Оленівці. Пані Ольга  поділилась, що з колонії двічі отримувала дзвінок від сина. Бачила також фото й відео російських пропагандистів. Каже, мала надію, що його обміняють. 

“Хоче служити далі”

Ще у Маріуполі Василь втратив ногу й отримав безліч інших поранень. Матір розповідає, що син пройшов справжні випробування - допити, катування в Оленівці, в'язниці й карцер у так званій ЛНР. Наприкінці червня його ім'я опинилось у списку обміну військовополоненими.

Пані Ольга каже, як тільки дізналась, що після обміну сина відправили у госпіталь Запоріжжя, то одразу зібралась у дорогу. До словами, грошима допомагали жінці усім селищем. 

Наразі воїн знаходиться на Львівщині. Там він проходить реабілітацію. Попереду на нього чекає складна операція з видалення осколків. Матір хоче відправити сина на лікування за кордон. Мовляв, тут оперувати його не беруться. Попри все це, син не падає духом. Навпаки, намагається займатись волонтерством і навіть хоче знову служити. 

  • Він не любить фотографуватись, афішувати, який він бідний, нещасний на весь народ. Син зараз займається волонтерством, допомагає побратимам, тепловізори закупляв. Хоче служити далі. Але як воно буде - не знає. Каже, що мріє бути інструктором і піти в навчальний центр "Десна" імені князя Ярослава Мудрого, - розповіла матір захисника. 
Василь на "Азовсталі"

 

Матір отримує нагороду за сина до Дня захисника

Як допомогти?

При бажанні, можна підтримати сім'ю захисника. Кошти збирають на складну операцію - аби видалити осколок з печінки. 

Номер банківської картки матері:

  • 4441114467258255. (Варфоломеєва Ольга Володимирівна). 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (55)
  • Alessia Kachmar

    Низький уклін Герою
  • Мария Зорина

    Слава богу! Дякуємо  тобі тинастоящий герой України здоров'я  тобі сили ішвидкого одужання
  • Надія Радішевська

    БОЖЕ  НАШ , ДОПОМОЖИ НАШОМУ ГЕРОЮ.
  • Нина Потийчук

    БОЖЕ пошли здоров'я і терпіння та Божого благословення.

keyboard_arrow_up