Ювілейний “GreenFest” стане останнім. Степан Кушнір розповів про організацію і витрати

Ювілейний “GreenFest” стане останнім. Степан Кушнір розповів про організацію і витрати
  • У День молоді в Хмельницькому відзначають п'ятий ювілейний "Green Fest". Чекають більше 10 тисяч людей. 
  • З чого починався еко-фестиваль, де брали гроші і хто працював над його організацією?
  • Про історію одного з найяскравіших фестивалів у Хмельницькому розповів його організатор і головний ідейник Степан Кушнір. 

П'ятий рік поспіль на День молоді у червні проходить еко-фестиваль "Green Fest". Безліч локацій, цікаві гості та драйвова музика змушують місцеву молодь прийти на територію пляжу. Цьогоріч фестиваль святкує своє 5-річчя. Про те, як виник "Green Fest", хто його створює і що буде далі, журналістам vsim.ua розповів головний організатор, голова "Хмельницького молодіжного клубу розвитку" Степан Кушнір. 

Що таке “Green Fest”?

- “Green Fest” - це майданчик, який демонструє, як може жити територія міського пляжу. Це можливість через захід показати, яким чином ділянка у більше ніж 4 гектари може мати більше функцій, ніж просто вигул собак чи розпиття спиртного. Ідея фестивалю в тому, щоб спонукати людей замислитись, що в наших силах зробити крутий громадський простір і від того всі виграють. Фестиваль - це лише демонстрація, що навіть без інфраструктури людям вже цікаво.

Відео дня

Як виникла ідея першого фестивалю?

- Ідея фестивалю з’явилась через можливість забудови території міського пляжу. Там планувалось будівництво. Так співпало, що ми хотіли створити громадський простір для молоді і ця територія підходила для цього. Тоді ідея набрала обертів і переросла в ідею Молодіжного парку. Історія з першим фестивалем - це історія з першим млинцем комом. Ми хотіли неформально відсвяткувати День молоді. Коли ми почали спілкуватися з обласним управлінням молоді і спорту, то нам пообіцяли допомогти. Розраховували на велику сцену, але тоді нам сказали, що там близько вода, це небезпечно. Дуже з тим підставили. Тому перший фестиваль був для нас збитковим, ми йшли в мінус і тривалий час віддавали борги.

Хто працює над організацію еко-фестивалю “Green Fest”?

- Організатори - це ті, хто несуть відповідальність. В нашій команді - це я і Артур Кокаревич. Також до нас пишуть інші громадські організації з пропозицією долучитись. Тому команда у нас мінлива, щороку приходять різні волонтери. Хтось перший рік допомагає як волонтер, а на наступний рік вже входить до організаторів.

Як змінювався фестиваль від першого і до п’ятого?

- В цілому у нас є концепція, яка вималювалась під час того, як ми проводили різноманітні заходи для молоді. Саме молодь і творила цей фестиваль. Кожен фестиваль відрізнявся своїми родзинками, починаючи від запрошених гостей і до цікавих та неординарних заходів. До нас приїжджали такі особистості, як Денис Мінін, Сергій Конюшок, брати Капранови, Андрій Любка. Цього року ми запросили заступника міністра молоді і спорту Олександра Ярему. Це означає, що наш захід на рівні України вважається одним із найяскравішим.

Чи є фестиваль комерційним? Як його рекламуєте?

- На фестивалі “Green Fest” не заробляються гроші, а отже, він не є комерційним. Цього року нам управління екології виділило 5000 гривень на поліграфію. Це сітілайти, флаєри, афіші. Ми маємо підтримку майже від усіх радіостанцій. Також ми за 300 гривень відзняли відео про фестиваль і його крутять по місцевих телеканалах.

Скільки коштів пішло на організацію п’ятого ювілейного фестивалю?

- Бюджет цьогорічного фестивалю складе приблизно 120-130 тисяч гривень. Це витрати по грошах. З міського бюджету нам дали 40 тисяч гривень, з обласного - приблизно 25 тисяч. До цього ще варто додати ті речі, як, наприклад, фарби холі чи фірмові футболки. Ми їх не купували. Їх нам дали спонсори взамін на можливість щось продавати на фестивалі. Це такий собі бартер.

Що стане родзинкою п’ятого фестивалю?

- П’ятий фестиваль покаже бачення, яким має бути Молодіжний парк. Це і є основним стимулом проводити фестиваль. Ми підготували проект і будемо його просувати у стінах міської ради. В нас буде під час фестивалю “Діалог з владою”. Ми сядемо на галявині і скажемо: “Чуваки, ви бачите, що фестиваль вже проходить вп’яте? Вас не дивує, що громадськість виражає свою згоду на Молодіжний парк?”. Зараз профіцит бюджету Хмельницького майже на 100 мільйонів гривень. Тому думаю, що якщо виділяють гроші на неестетичні фонтани, то точно мають виділити декілька мільйонів на ідею з Молодіжним парком.

Чи буде шостий “Green Fest”?

- Наступного року ми не маємо наміру робити фестиваль. Сподіваюсь, що його візьмуть на замітку міська чи обласна рада. Він займає дуже багато часу. Ми його проводили заради ідеї Молодіжного парку. Навіть цього року ми не планували, але вирішили завдяки ньому презентувати проект. Думаю, що п’яти разів більш ніж достатньо, аби влада зрозуміла, що молоді це потрібно. Там і День Європи проводиться, і рок-фестиваль, тобто це стало місцем для проведення цікавих заходів. Ми оживили цю територію.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Владимир

    не надо таких фестов!
  • Анна Островська

    сподіваюсь, що міська рада одумається і буде сама проводити фест
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up