Загибель військових на війні: хто і як повідомляє рідним

Загибель військових на війні: хто і як повідомляє рідним
  • Смерть солдата — це втрата для кожного українця.

  • А найважче цю втрату переживають його рідні.

Військових із Хмельницького, які загинули, захищаючи Україну, вшановують з особливими почестями. Церемонії прощання відвідують десятки людей, серед яких друзі, побратими, представники місцевої влади та просто небайдужі хмельничани. І, звісно ж, найближчі родичі — дружини, діти, батьки.

Автор цього матеріалу неодноразово був на церемоніях прощання з загиблими військовими. Не важко зрозуміти, що найближчим людям полеглих героїв надзвичайно важко. Як повідомляють рідним військових про їхню загибель та куди вони можуть звертатися за допомогою?

Наказом Міністерства оборони, який виданий у травні 2014 року, передбачено, що у випадку загибелі військового командир військової частини того ж дня повідомляє про це військового комісара за місцем проживання сім’ї. Також формується офіційне письмове сповіщення про загибель, яке надсилається до військкомату. Відправляти цей документ безпосередньо сім’ї загиблого заборонено.

Відео дня

Військкомат на підставі отриманого сповіщення зобов’язаний повідомити сім’ї або близьким родичам військового про його смерть, а також висловити їм співчуття, проінформувати про пільги та призначення пенсії.

Речі загиблого військового розподіляють таким чином:

В окремій інструкції Міноборони йдеться про порядок оповіщення сім’ї та процедуру проведення поховання. Зокрема, військовий комісар у день, коли йому повідомлять про смерть військового, зобов’язаний оповістити про це місцеву державу адміністрацію або орган місцевого самоврядування за місцем проживання сім’ї. Він також особисто повідомляє про смерть військового рідних, за можливості це робиться за присутності лікаря.

Військовий комісар також узгоджує з рідними та місцевою владою час, місце та порядок поховання. Організовується воно військовою частиною, в якій служив загиблий. Зокрема, її коштом купують предмети ритуальної належності, як от труну на вінок. Також купують державний прапор, який після поховання передають сім’ї загиблого. Від місця загиблого до місця поховання тіло військового супроводжують дві-чотири особи з військової частини.

У Хмельницькому прощання з загиблими військовими проводять у будинку траурних обрядів міської ритуальної служби, що на Толстого, 5. Віддавати останню шану загиблим героям можуть всі охочі. Під час церемонії військові капелани проводять службу.

Поряд із загиблим військовим весь час присутня почесна військова варта. Після завершення служби з промовою виступають міський голова та військовий комісар. Труну з тілом виносять військові та вантажать у катафалк. При цьому присутні стають на коліна на знак пошани до загиблого.

У Хмельницькому отримати допомогу, зокрема й психологічну, ветерани та їхні сім’ї можуть у Центрі допомоги учасникам АТО, телефони 0673805065, 0382659070.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ojga Bpublewcka Bpyblewcka

    Вічна память героям
  • Неля Парцирна

    Вічна слава Героям!
  • Галина Тосенко

    Вічна пам'ять
  • Valentyna Kolesnyk

    Вічна пам'ять героям.

keyboard_arrow_up