Відключення гарячої води у Хмельницькому: для чого це роблять і які є альтернативи

Відключення гарячої води у Хмельницькому: для чого це роблять і які є альтернативи
Фото ілюстративне
  • Щоліта біля кожного будинку з’являється оголошення про зупинення подачі гарячої води на два тижні.
  • Для чого це роблять і як знайти вихід із ситуації, дізнавалися журналісти vsim.ua.

“Шановні мешканці! Із 6 липня 2020 року до 19 липня 2020 включно нашим підприємством буде виконуватися плановий ремонт ЦТП. У вказаний період гаряча вода на ваш будинок подаватися не буде. Подача гарячої води може бути відновлена раніше, без попередження. Просимо вибачення за незручності. Адміністрація КП “Південно-Західні тепломережі”, - таке повідомлення розміщене поблизу одного з будинків у Хмельницькому. 

Насправді оголошення із подібним змістом з’являються протягом літа біля кожної багатоповерхівки. Так, у зазначений період з крану біжить лише холодна вода. Тож містянам доводиться або пристосуватися, або шукати вихід із ситуації. Яким він може бути - ми розкажемо згодом. Спершу з’ясуємо, що передбачає щорічне відключення гарячої води.

“Намагаються закрити вентиль під будь-якими приводами”

Для чого зупиняють водопостачання влітку і головне: чи можна обійтися без цього? Відповідь у вигляді двох версій. Одну із них надав журналістам “Радіо Свобода” директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко. 

Відео дня

Він зазначив: відключення гарячої води влітку пов’язане із компенсуванням витрат, які виникають у спекотну пору року. Адже взимку все компенсується за рахунок тарифу на опалення. Натомість влітку з’являються відбори тепла від теплоносія, що не окупається тарифом на гарячу воду. 

“Комунальники готують мережі до зими”

Інше пояснення зупинення гарячого водопостачання має заступник міського голови Анатолій Нестерук. За його словами, відключення гарячої води  - річ зовсім не дивна, а звичайна і навіть необхідна. Мовляв, уникнення цієї щорічної традиції може призвести до небезпечних наслідків. Адже допоки гаряча вода з крану не тече - комунальники виконують важливу місію. 

Йдеться про підготовку до опалювального сезону. В цей час працівники “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західної тепломереж” проводять певні випробування та роблять перевірку труб. Все це - аби уникнути проблем із водопостачанням в холодну пору року. 

Про підготовку мереж до опалювального сезону йдеться в спільному наказі Міністерства палива та енергетики України та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України. Зокрема, комунальники мають провести всі організаційно-технічні заходи до 1 жовтня. Тож починаючи з літа, відключення гарячої води торкнеться кожного жителя багатоповерхівки.

Як обрати бойлер

Тим часом містяни мають два виходи із ситуації: нагрівати воду в чайнику чи встановити вдома водонагрівач. Все про другий варіант розповів представник компанії Umoks Ілля Якубчик. 

Накопичувач води, що підтримує оптимальну температуру до 85 градусів - незамінна річ при періодичному вимиканні води. Адже за наявності бойлера майже всі роботи комунальників можна спокійно пережити. 

Бойлери обирають по літражу, каже представник компанії Umoks. А різні типи нагрівання та матеріали бака для води відповідають за їхню якість. 

  • Бойлери є різних типів нагрівання. Є сухий, мокрий і титановий ТЕНи. Сухий ТЕН служить довше, ніж мокрий. Бо він не контактує з водою, тому й утворюється менше накипу. Є два типи баків для води: із нержавіючої сталі та біоскло-фарфор. Останній запобігає розвитку неблагоприємних організмів. Наприклад, сальмонели, - пояснює Ілля Якубчик. 

Також можна обрати бойлер, що допоможе зекономити у зимовий період. Тут підійде непрямий нагрів. Працює він за принципом підігрівання від контурів опалення. Саме таким чином використовується менше електроенергії. 

Представник компанії Umoks Ілля Якубчик радить використовувати бойлери із сухим ТЕНом. Для сім’ї, за його словами, підійде бойлер об’ємом 50-80 літрів. Із новинок, каже Ілля Якубчик, бойлери із LED-дисплеєм, що дозволяє керувати ними зі смартфона.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vera Corolyova

    З гарячою водою зрозуміло. Мікрорайон Ракове, сьогодні, 22.07.2020 з 12:00 і досі 14:44 НЕМАЄ холодної води... То як будуть формуватися тарифи на водопостачання та стоки?...
  • Перехожий

    Альтернатива є - чайник-тазик. Ну а ще ж Південний Буг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up