У Хмельницькому шукають присяжних до міськрайонного суду. Як ними стати та які в них переваги

У Хмельницькому шукають присяжних до міськрайонного суду. Як ними стати та які в них переваги
Фото ілюстративне
  • Скільки саме присяжних набирають наразі невідомо.

  • Розповідаємо хто може ними стати та що для цього потрібно. 

В обласному центрі оголосили про відбір бажаючих стати присяжними у Хмельницькому міськрайонному суді. Про це йдеться на сайті міської ради. У повідомленні не вказано яку саме кількість присяжних необхідно набрати. 

Хто такий присяжний

Присяжним є людина, яка у випадках, визначених процесуальним законом, виявила бажання вирішувати справи у складі суду разом із суддею або ж ця людина залучається до здійснення правосуддя.

Присяжні залучаються до розгляду не всіх справ. Їх кличуть лише на засідання по розгляду окремих статей цивільних та кримінальних справ. Розповідаємо яких.

Відео дня

Цивільні справи про:

Кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Такі справи за клопотанням обвинуваченого слухаються судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

Хто може стати присяжним

Кандидатом може бути місцевий мешканець, який виявив бажання стати присяжним.  Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним може бути обраний громадянин України, який досяг 30 років і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Хто не може бути присяжним

Присяжними не можуть бути громадяни, які:

Гарантії прав присяжних

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода.

Також за присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається законом.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

Які документи потрібні, щоб стати присяжним

Кандидати мають подати такі документи:

Документи слід подати впродовж 20 робочих днів, до 15 травня 2023 року, в управління правового забезпечення та представництва за адресою вулиця Героїв Маріуполя, 3, каб. 104А. Це можна зробити з 8.00 до 17.00 години із понеділка по четвер, або з 9.00 до 16.00 години по п'ятницях. Довідкову інформацію можна отримати за номерами телефонів 65-11-96, 65-02-32.

А ви хотіли б стати присяжним?

Читайте також:

Коментарі (9)
  • Влад.и.мир Александров

    Мабуть крайніх вишукують, бо ВИРОК назначають судді, а відповідати мають присяжні. А що там по зарплаті? ... 🤔
  • Андрей Кузнецов

    По селах шукайте😊
  • Romeo Gasilio

    Шо по оплаті?

    Читач47 reply Romeo Gasilio

    Мінімалка швидше за все. Стрілочникам тільки так
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up