На Хмельниччині продовжують втамовувати кадровий голод (прес-служба Сергія Лабазюка)

На Хмельниччині продовжують втамовувати кадровий голод (прес-служба Сергія Лабазюка)

У червні цього року народний депутат України Сергій Лабазюк ініціював діалог між представниками бізнесу та професійно-технічної освіти. Мета – знайти вихід з кадрової кризи, від якої наразі потерпає Україна та Хмельниччина зокрема. Так, за статистикою Хмельницького обласного центру зайнятості серед зареєстрованих безробітних – 70% мають вищу освіту. Водночас 70% вакансій – це робітничі спеціальності.

Круглий стіл, який відбувся 22 червня, був першим кроком проекту «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти». Після довгих та жвавих обговорень назрів другий етап. Вже у вересні з початком навчального року організатори провели шість робочих зустрічей на базі закладів ПТО. Потенційні роботодавці побачили матеріально-технічну базу та відвідали показові заняття, після чого були спільні обговорення з адміністрацією, освітянами учнями та іншими учасниками зустрічі.

Відтак, підсумковий круглий стіл за участі роботодавців, учнів, директорів закладів ПТО, освітян та представників центру зайнятості відбувся 22 листопада на базі Хмельницького професійного ліцею.

«Якщо в нас буде така співпраця між бізнесом та професійно-технічною освітою, то на ринку праці будуть кваліфіковані спеціалісти, бо ми робимо одну справу і думаємо про те, як навчити наших дітей», - зазначає директор Хмельницького професійного ліцею Григорій Станіслав.

І роботодавці, і педагоги переконують, головна проблема незбалансованості попиту та пропозиції на ринку праці – диспропорція у навчальних програмах, в яких теорія переважає над практикою. Крім того, заняття проходять у межах аудиторії на застарілій техніці.

«Навчальні заклади можуть дати основу, а вже майстерність спеціаліст набуває безпосередньо під час процесу виробництва. Головне – аби учень мав бажання навчатися, тоді старше покоління працівників може передати свій досвід», - розповідає голова правління ПАТ «Завод ТЕМП» Віта Колеснікова.

Одним із виходів є дуальна освіта, яка успішно працює в Європі. Основний принцип цієї системи – це безпосередня участь підприємців у підготовці кваліфікованих робітників.  Сергій Лабазюк вже зареєстрував проект постанови №9173 «Про впровадження системи дуальної освіти у Хмельницькій області», який підтримав профільний комітет Верховної Ради та рекомендував у парламенті проголосувати за неї в цілому.

«Постанова передбачає  створення  на рівні Хмельницької області робочу групу, яка буде напрацьовувати зміни до законів про працю, податкового законодавства з метою стимулювання роботодавців для надання робочих місць фахівцям з професійно-технічної освіти», -  розповідає помічник народного депутата Сергій Ковальчук.

Процес створення робочої групи обговорили під час круглого столу, остаточний склад якої визначать до 1 грудня. Крім того, обговорили і майбутні кроки щодо вирішення проблеми кадрового голоду. Організатори обіцяють, на цьому робота не припиняється і вже є певні напрацювання щодо третього етапу проекту.

Головне – лікувати не симптоми, а причини проблеми. На думку освітян та роботодавців, дисбаланс на ринку праці – це наслідок стереотипу непрестижності робітничих спеціальностей, який роками насаджували у нашому суспільстві. Тож роботу потрібно проводити серед учнів середніх класів, які вже за декілька років будуть обирати професію. Саме тому під час третього етапу «Мій вибір. Моя професія. Мій успіх», який будуть реалізовувати у 2019 році, проведуть низку  профорієнтаційних заходів для дітей міста та району. Таким чином, зазначають ініціатори, будуть піднімати рівень робітничих спеціальностей в очах майбутніх абітурієнтів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up