Під пильне око “ревізорки” потрапили ресторан «Колізей», піцерія «Мак-Смак», кафе «Ситий Будяк» і «Наомі», готелі «Янісоль», «Поділля» і «Либідь Плаза». Рекомендацію отримали не всі: “Будяк” Ольга розкритикувала за бруд і сморід, піцерію — за неідеальну чистоту, “Наомі” - за зверхність персоналу, а “Поділля” - за непривітність.
Клала сир облизаною ложкою
- Навіть якби була голодна і вмирала – все одно б не їла. Бо тоді б точно вмерла, - заявила телеведуча. - Тут неймовірно смердить, я просто задихаюсь. Так тхне. І на голову падає пилюка.
Шокуюче відео, яке по телебаченню та в інтернеті продивились тисячі хмельничан, стосувалось “Ситого Будяка”. Там примхлива білявка навідріз відмовилась їсти. У кухні Ольга помітила борошно, просіяне просто на підлозі. Поруч – мишоловка. Наступний крок – кухня. У мийці — каламутна вода рожевого кольору. У відерці з сиром телеведуча знайшла облизану ложку. Під столом — каструлю із засохлими грибами.
- Тьотя клала у ваші налисники сир і зубами облизала цю ложку, я вам гарантую. Ви бачите сліди? Я бачу, - каже Ольга Фреймут.
У кафе виправдовуються — телеведуча повинна була врахувати “людський фактор”.
- Це її робота. Але ви зайдіть у будь-який заклад. Це людський фактор: тут каструля, тут вариться, тут горить. Це ж не один салат. Все треба нарізати, зробити. За дві хвилини нічого не зробиш. Ви вдома, коли готуєте страви, і то порозкидаєте, - розповідає жінка, яка представилася шеф-кухарем, але не назвала свого імені. - Тим більше, вона монтаж могла зробити. Людина, якщо щось погане хоче знайти, знайде, тим більше, що вона у приміщенні була сама, та ще й в кінці дня. Я рахую, що наша кухня була однією із найкращих у місті. А обхаяти можна за один день. Її оцінка, звичайно, буде несправедливою.
Перевіряємо за планом
- Планова перевірка кафе “Ситий будяк” була буквально чотири місяці тому, — каже завідувач санітарно-гігієнічним відділом міської санепідстанції Ярослав Главацький. — У листопаді ми зафіксували деякі недоліки, але штраф не накладали, так як порушення були усунуті.
Нині через позапланову перевірку на власницю кафе Євгенію Фірсову склали протокол про порушення санітарно-гігєнічних норм та правил. Кінцеве рішення буде за головним лікарем санітарно-епідеміологічної станції — накласти штраф або ж взагалі припинити роботу закладу.
Наразі до кафе виїхала баклабораторія — беруть змиви, проби водопровідної води, обстежують персонал, досліджують продукти.
- Згідно із законодавством, об'єкти ресторанного господарства перевірялися санстанцією до цього часу раз на півроку. Ми повинні були у письмовій формі попередити власника закладу про візит за десять днів. Безумовно, за цей час господарі робили все для того, щоб гідно зустріти перевіряючих. Але зараз ситуація змінилася, - каже завідувач санітарно-гігієнічним відділом Хмельницької міської санепідстанції Ярослав Главацький. - З лютого ми маємо повне право навідуватись до ресторанів у будь-який день та час доби. Але робити це можна тепер, відповідно до постанови №1405 Кабінету Міністрів, лише раз на два роки! То про який контроль може йти мова? Вся відповідальність за дотримання санітарно-гігієнічних норм відповідно покладається на власників закладів —об'єктів ресторанного господарства!
Перевіряти заклади можуть і частіше, але для цього повинен бути конкретний привід — письмові скарги, спалах інфекції, харчові отруєння. За порушення власникам кафе призначають штрафи — від 102 до 425 гривень.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.