5 та 6 гривень. Пояснюємо різницю в тарифі на проїзд хмельницьким тролейбусом

5 та 6 гривень. Пояснюємо різницю в тарифі на проїзд хмельницьким тролейбусом
  • Користуючись «Приват24» або банківською карткою, доводиться платити 6 гривень.

  • При оплаті електронним квитком — 5 гривень.

  • Чому так, як ці способи оплати є електронними?

Цього літа, 1 червня, набули чинності нові тарифи на проїзд у громадському транспорті. Зокрема, вперше вартість проїзду різниться залежно від способу оплати. При використанні проїзної картки проїзд у тролейбусі обходиться у 5 гривень. Інші способи оплати — разовий QR-квиток, банківська картка, «Приват24» — коштують 6 гривень.

Чому проїзд 6 гривень, якщо оплата електронна

У рішенні виконавчого комітету, яке прийняте 27 травня та набуло чинності 1 червня, сказано так:

«Встановити тарифи на транспортні послуги по перевезенню пасажирів у громадському транспорті загального користування, який здійснює пасажирські перевезення:

Відео дня

Таким чином тариф у 5 гривень передбачений лише для людей, які мають електронну проїзну картку. Всі інші способи оплати коштують 6 гривень. Ми запитали у заступника міського голови Миколи Ваврищука, чому саме таким чином встановили розподіл вартості проїзду залежно від способу оплати. Він розповів, що так вирішили мотивувати хмельничан купувати проїзні квитки.

Нижча оплата з електронним квитком — це фактично мотивація його запровадження і мотивація людині купити електронний квиток. Було прийняте таке рішення, з квитком 5 гривень, і людина собі рахує, наскільки часто вона користується тролейбусом. Якщо вона часто користується, купує одноразово квиток і сплачує по 5 гривень, — розповів чиновник.

Який досвід інших міст України

Ми переглянули дані щодо вартості проїзду в центрах сусідніх областей та столиці, де запровадили систему «Електронний квиток». У кожному з них різні підходи щодо того, як має відрізнятися вартість проїзду з проїзною карткою та без неї.

Вінниця

Станом на зараз проїзд у трамваях та тролейбусах складає 4 гривні, у комунальних автобусах — 5 гривень. Маршрутні таксі коштують 10 гривень в межах міста та 12 з виїздом за місто. 1 серпня набудуть чинності нові тарифи — у трамваях, тролейбусах та комунальних автобусах проїзд коштуватиме 8 гривень.

Вартість разового квитка не відрізняється залежно від способу оплати, до яких належать проїзні картки, банківські картки та пристрої підтримкою NFC, QR-коди, «Приват24» та SMS. Однак у разі придбання квитка на трамвай, тролейбус або комунальний автобус через термінал «EasyPay» додатково сплачується комісія — 1 гривня — за кожен квиток.

Тернопіль

Вартість проїзду відрізняється залежно від способу оплати. Так, тарифи на проїзд у тролейбусах є такими:

Вартість проїзду в автобусах є такою:

Отримати «Картку тернополянина» можна лише за умови реєстрації місця проживання, підтвердження фактичного проживання або працевлаштування у Тернополі. Проїзна картка є аналогом картки, яка діє у Хмельницькому.

Житомир

Вартість проїзду в трамваї та тролейбусів складає 4 гривні, а в автобусі 6 за умови оплати проїзною карткою. Якщо платити банківською карткою, то тариф складає 5 гривень у трамваї й тролейбусі та 7 гривень в автобусі.

Київ

Вартість проїзду у всіх видах громадського транспорту Києва складає 8 гривень. Це стосується квитків з QR-кодом та банківських карток і пристроїв з NFC. Знижені тарифи діють лише для власників проїзних карток. Вартість проїзду складає від 6,5 гривень (за умови придбання 50 поїздок відразу) до 8 гривень (за умови придбання одночасно від 1 до 9 поїздок).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (49)
  • Іра Чечель

    Зареєструвались, а баланс подивитись неможливо, показує все, тільки не баланс карточки!!!!
  • Світланка Тараненко

    Да, тільки зареєструватись дуже важко, весь час вибиває, що не дійсний користувач
  • Гриша Неїжмасло

    Найкомфортніше місто! Самий кращий мер! Працюємо далі!
  • Альона Жолкевська

    Підкажіть будь ласка хто користується уже електронним квитком - спочатку потрібно зареєструвати його? І чи є кошти там уже на рахунку чи  порядку поповнити? Вчора ввечері тільки придбала, ще не розібралася🤔 завчасно дякую

    Олександр Шпилька reply Альона Жолкевська

    Альона Жолкевська квиток активується при першій поїздці, на ньому є гроші на дві поїздки.

keyboard_arrow_up