Дорогу від Голоскова до Вінниччини обслуговуватимуть за 28,1 мільйона

Дорогу від Голоскова до Вінниччини обслуговуватимуть за 28,1 мільйона
  • Ремонт «китайської дороги» затягнувся на чотири роки.

  • Основну частину робіт закінчили наприкінці 2022-го.

  • Що там ще хочуть зробити?

На Хмельниччині проведуть обслуговування дороги М-30, а саме ділянки від Голоскова до кордону з Вінницькою областю. На це можуть витратити майже 28,1 мільйона гривень з податками. Така інформація розміщена у системі електронних закупівель «Prozorro». Замовником робіт є Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області.

Згідно з описом закупівлі, на майже 41-кілометровій ділянці мають відремонтувати та провести технічне обслуговування освітлення, а також світлофорних об’єктів. Технічне завдання передбачає ремонт мережі, зокрема світильників, опор, електричних кабелів, підстанцій, шаф управління розподільчих коробок, вимикачів.

Також надалі потрібно буде все це обслуговувати — проводити огляди та випробування, а також за необхідності ремонти. Крім того, йдеться про встановлення системи керування освітленням та обслуговування світлофорної мережі.

Відео дня

Фірму-підрядника мають попередньо визначити 4 вересня. У процесі торгів вартість може змінитися. Закупівля передбачає, що ремонти та обслуговування триватимуть до кінця 2024 року.

Нагадаємо, що протягом 2018-2022 років на описаній вище ділянці проводили капітальний ремонт. Це відбувалося з перервами, оскільки виникли проблеми з підрядником, а згодом і через повномасштабне вторгнення. Спершу на об’єкт найняли китайську компанію. Це відбулося в рамках співпраці з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Фірма розпочала роботи навесні 2018 року, однак відбувалося це дуже повільно. Станом на травень 2019 року фахівці мали виконати ремонти на 70%, але по факту був лише 1%. Зрештою договір з китайською компанією розірвали.

У травні 2020 року тендер провели знову й найняли турецьку компанію. Договір уклали на суму в 54,62 мільйона доларів (майже 1,46 мільярда гривень за офіційним курсом на той час). Гроші надав МБРР у вигляді кредиту.

До кінця 2021 року виконали більшу частину робіт, однак від завершення їх відділило російське вторгнення. З його початком ремонт припинила, а сама ділянка стала одним з головних евакуаційних шляхів у західному напрямку. Через це утворювалися багатогодинні затори. Коли тимчасові рішення себе вичерпали, в «Укравтодорі» вирішили відновити роботи. На це погодилися МБРР, фірма-підрядник та технічні спостерігачі. Наприкінці 2022 року в «Укравтодорі» прозвітували про завершення основної частини робіт.

Нині на ділянці триває будівництво велопішохідної доріжки. Вона складатиметься з двох частин — від Голоскова до Требухівців та від Летичева до Вербки. Загальна протяжність доріжки складає близько 37 кілометрів. Будівництво розпочали навесні 2021 року, однак зупинили, знову ж таки, через повномасштабне вторгнення. Станом на липень цього року облаштували близько 10,6 кілометра доріжки, завершити планують до кінця року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Нінель Горпинич

    Кому потрібна там велодоріжка між селами, скільки там їду, раз бачила там велосипедиста, гроші в кармани комусь.
  • Olga Goncharuk

    А навіщо зараз на дороги викидати такі великі гроші, та дайте ті гроші нашим захисникам, які потребують тих грошей, на дрони на машини, нехай бідні люди з пенсії не збирають. Там і так є дороги днормальні.А ось як їхати з Базалії до Білогір'я отам дороги всі на 100. Базалюк робив не доробив, а деякі обіцяли зробити Лейви і не зробили. Амінь.
  • Читач38

    викидають мільйони. а на пенсії людям грошей немає. на дрони скиньтеся
  • Читач38

    це жах

keyboard_arrow_up