Електронний квиток з'явиться у громадському транспорті Хмельницького. Що пропонує мерія?

Електронний квиток з'явиться у громадському транспорті Хмельницького. Що пропонує мерія?
Фото ілюстративне. "Зміст"
  • У місті планують запровадити новий спосіб оплати проїзду в тролейбусах і маршрутках - електронний квиток.

  • Система безготівкового має запрацювати у всіх містах України.  

  • Зміни відчують усі пасажири, включно із пільговиками.

  • Яким має бути електронний квиток за планом хмельницької мерії та який розробили проект, дізнався журналіст vsim.ua?

Розрахуватися за проїзд в маршрутці чи тролейбусі без готівки? Таким уже можуть, до прикладу, похвалитися у сусідньому Тернополі. Там ввели “картку тернополянина” і неперсоніфіковані проїзні. Обидві можна поповнювати і розраховуватися нею за проїзд. Причому, як пише “20 хвилин”, поїздка з карткою обійдеться на 1 гривню дешевше, ніж при розрахунку готівкою. Різниця між видами таких карток у тому, що персоніфіковану (“тернополянин”), можна відновити при втраті і зберегти при цьому залишок на рахунку. Із неперсоніфікованою такого зробити не можна.

Схоже запланували зробити у Хмельницькому. Сьогодні, 9 серпня, виконком міськради прийняв відповідний проект рішення - “Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування у м. Хмельницькому”.

Валідатори будуть і в маршрутках

Наступного тижня міськрада має оголосити конкурсконкурс. За його допомогою мають визначити. хто буде встановлювати усе обладнання в транспорт. Влада планує, що кожен транспортний засіб обладнають валідаторами. Ця ж фірма буде збирати усі кошти, якими попонюватимуть електронні квитки. Їх вона, за задумом влади, має перераховувати перевізникам відповідно до того, скільки ті навозили пасажирів. Також вона збиратиме дані про сам пасажиропотік й передаватиме його в мерію. На їх основі планують вносити корегування в графіки і маршрутів.

Відео дня

Влада планує, що бюджетні кошти на впровадження електронного квитка не витрачатимуться. Хочуть, аби фірма-переможець інвестувала у це власні кошти й зайнялася встановленням валідаторів. Заробляти вона має на кожній проведеній операції через валідатори. Орієнтовно від 3 до 7%. Попереднє бажання подати заявку на конкурс оголосили близько десяти фірм з Одеси, Києва, Тернополя, Харкова, Хмельницького, “Приватбанк” і “Ощадбанк”.

Види квитків і порядок оплати

По місту мають організувати точки продажів та оформлення електронних квитків. Можливо. це робитимуть у ЦНАПах. Як точно вони будуть розповсюджуватися, в мерії поки не повідомляють. Кажуть, що працюють над цим. В проекті, який розмістили на сайті мерії, зазначається про наступні види квитків:

Неперсоніфікований

Картка не містить даних про пасажира, її можна поповняти і розраховуватися за проїзд. У разі втрати відновити буде неможливо.

Персоніфікований

Картка містить дані про пасажира. Виготовляється на основі поданого пакету документів. Можна поповнювати і розраховуватися за проїзд. Можна заблокувати або відновити (за кошти власника) в разі втрати.

З обмеженнями

  • Квитки, розраховані на місяць чи квартал
  • Студентські та учнівські

Інші способи оплати:

  • банківська картка PayPass та PayWave

  • мобільний платіжний сервіс на базі технології NFC

Вартість проїзду

Прийнятим проектом лише передбачили основний орієнтир, за яким має працювати електронний квиток. Але як усе діятиме і яка буде конкретніше різниця між квитками, буде визначатися наступними рішеннями виконкому. Ними ж визначатиметься вартість перевезень і фінансова градація між картковим і готівковим розрахунком. За попереднім проектом, який 3 серпня обговорювали хмельничани, планується ввести наступні тарифи:

Маршрутки і автобуси:

  • Безготівковий розрахунок (карткою) - 5 гривень
  • Готівковий розрахунок - 6 гривень

Тролейбуси

  • Безготівковий розрахунок (карткою) - 3 гривні
  • Готівковий розрахунок - 4 гривні

Порядок оплати

При вході у транспортний засіб здійснити валідацію через електронний квиток. У разі його відсутності чи несправності, оплатити готівкою за проїзд. Валідатор має видати квиток, який потрібно зберігати до завершення поїздки. Валідатори, згідно із проектом, можуть бути як переносні, так і стаціонарні.

Безлімітка для пільговиків

На громадських обговореннях щодо питання можливого підняття вартості проїзду звучало говорили і про електронний квиток. Зокрема, як це буде працювати в плані пільгових перевезень.

Заступник міського голови Хмельницького заявив, коли запровадять електронний квиток, пільговики й далі їздитимуть безкоштовно і ніяких обмежень по кількості поїздок у них не буде.

Зокрема, чиновник сказав. що усі, хто матиме право на пільговий проїзд, зможуть отримати відповідний електронний квиток в Центрі надання адміністративних послуг або в департаменті соцзахисту.

  • Пенсіонер або інший представник пільгових категорій заходить у тролейбус, автобус чи маршрутку, прикладає карточку до валідатора і його проїзд зафіксується. За те, що він проїхав, буде відшкодовано для перевізника. Скільки людина проїхала, стільки і повернеться. Обмежень не буде, - заявив Андрій Бондаренко.

Таким чином, за задумом міської влади, буде чітко визначено кількість пільгових перевезень за які потрібно відшкодувати кошти з міського бюджету. Нагадаємо. що цьогоріч на компенсацію за безкоштовний проїзд у громадському транспорті передбачено 65 мільйонів гривень: 60 - для “Електротрансу” і 5 - для приватних перевізників. В мерії надіються, що завдяки електронному квитку ця сума стане меншою.

Більш детально про те, як і коли запрацює електронний квиток у Хмельницькому, читайте згодом на сайті vsim.ua.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (56)
  • Pavel Kondrashov

    Наш народ не победит ни путин, ни порох, ни симчишин, да и ни кто другой.
  • Vitaliy

    чому квиток за гроші має бути дорожчим за електронний? це дискримінація і виживання живих грошей з оббігу. якщо людина буде мати лише електронні гроші - нею легше маніпулювати. Вдумайтесь!

    IGOR reply Vitaliy

    Потому, что кондукторов нет. Если у вас карта - то это самообслуживание, а если вы платите и вам поездку валидирует водитель, он тратит на вас время, вы задерживаете движение (так как водитель троллейбуса не будет на ходу давать сдачу) и фактически обслуживает вас...

    Дуня Солодунова reply IGOR

    А поки кожен прикладеться до валідатора-буде швидше?!(я про маршрутки)

    Vitaliy reply IGOR

    Нема кондуктора - нема робочого місця. Скоро все автоматизуємо - де ж тоді людям гроші заробляти?

    Jet ArtOfWar reply Vitaliy

    Нащо людям гроші?).. Роботи все зроблять!..

    Живіть и розвивайтесь, (а за їжу щось певне треба буде зробити.., якщо не буде халявною, як електроенергія в майбутньому)..

    Хочете ви цього чи ні, але це майбутнє!).. - і його не зупинити!..

    (Тому що більшість молоді - підтримає сучасні швидкі рішення для життя!)).. - і більш зручніші!..

    За безпеку мало хто думає!.. - Але все буде добре!..

    Це річка - і цю течію не змінити!)..
  • Сергей Кузьменков

    Опять водители маршруток завоют, не своим голосом. Не смогут больше положить в карман левак.
  • Tatyana Demyanyuk

    очередной геморой))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up