“Найстрашніше, що може статися - це втратити дитину”: нові деталі смертельної ДТП із 11-річною Софією

“Найстрашніше, що може статися - це втратити дитину”: нові деталі смертельної ДТП із 11-річною Софією
  • Дитина стояла й чекала на зелений сигнал світлофора на перехресті Старокостянтинівського шосе та Водопровідної. 
  • Саме за таких умов у жовтні 2019 року загинула 11-річна Софія Чорнобай.
  • В результаті зіткнення транспортних засобів, на дівчинку відкинуло мотоцикл.
  • Для одного з водіїв апеляційний суд вже оголосив вирок.
  • Інший перебуває у СІЗО.
  • Дізнавайтеся подробиці цієї справи. 

“Найстрашніше, що може статися в житті кожної матері - це втратити дитину”. З такими словами Наталія Чорнобай показує фото могили своєї доньки - 11-річної Софії. Каже: “Вона похована на дитячому кладовищі в Раковому”. Протягом трьох років жінка мусить пригадувати найболючіші моменти свого життя. А саме - той день, коли за життя її доньки боролися лікарі. Тоді жінка сиділа під реанімацією й чекала на краще. Проте медики повідомили їй жахливу звістку: “Софія померла”. 

Смерть Софії Чорнобай - результат ДТП на перехресті Старокостянтинівського шосе та Водопровідної. Там, 19 жовтня 2019 року зіткнулися автомобіль “Mercedes” і мотоцикл. Останнього відкинуло просто на дівчинку, яка мирно стояла на тротуарі й чекала зелений сигнал світлофора. 

Відео дня

Тоді правоохоронці затримали і мотоцикліста, і водія автомобіля. Останнім виявився громадянин Туреччини - Токур Абдулазиз. Детальніше про нього - далі в цьому матеріалі. Спершу мова піде про мотоцикліста Сергія Владико. 

Міськрайонний суд, що на Героїв Майдану, виніс йому вирок у березні минулого року.  Тоді його визнали винним й засудили до 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Проте той день ще не був крапкою у цій резонансній ДТП. Адже адвокат мотоцикліста подав апеляцію. 

Що вирішив апеляційний суд по вироку мотоциклісту?

На апеляційну скаргу захисника Сергія Владико, адвокат сім’ї Чорнобай подав заперечення. Саме тому по цій справі досі тривали суди. Протягом цього часу мотоциклісту не змінювали запобіжний захід і він перебував під вартою у СІЗО. 

У вівторок, 15 листопада, апеляційний суд виніс вирок. Зі слідчого ізолятора до судової зали Сергія Владико не доставили. Зв’язок був у форматі “онлайн”. Суддя надав йому останнє слово. Мотоцикліст просив суворо його не засуджувати і сказав:

Тим часом мама 11-річної Софії, Наталія Чорнобай, каже: слова мотоцикліста не є щирими. Адже він не визнає своєї вини. Жінка додає - за понад 3 роки, які суд розглядає цю справу, вона проходить через “кола пекла”. Оскільки щоразу має похвилинно пригадувати те, як помирала її дочка. Перед оголошенням вироку, жінка розповіла - дуже хоче справедливості. Адже на місці її доньки могла опинитися будь-яка інша дитина. Тож винні у смертельній аварії мають нести відповідальність згідно із законом. 

Апеляційний суд вирішив залишити попередній вирок Сергієві Владико без змін. А саме - покарання у вигляді до 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. На вирок може бути подана касаційна скарга протягом трьох місяців з моменту його проголошення. 

Що відомо про Токура Абдулазиза

Іншим учасником смертельної аварії став громадянин Туреччини - Токур Абдулазиз. Після аварії його допитали правоохоронці й відпустили. Вже за кілька днів він перетнув кордон з Румунією і втік. Тоді його оголосили в розшук. 

У грудні минулого року турка затримали в Болгарії. Тобто, за більш як два роки після аварії. Його привезли до Хмельницького міськрайонного суду. Там чоловік розповів свою версію ДТП. Також він плакав і просив вибачення.

Нет описания.

Крім того, турок пояснив у суді, чому поїхав за кордон після ДТП. За його словами, він перебував на стаціонарному лікуванні в турецькій клініці. Мовляв, у нього ішемічна хвороба серця. Стосовно цього суду були надані певні документи. Із ними тоді ознайомилася і прокурор по справі Марія Мельничук. Вона повідомила, що довідка свідчить про обстеження у приватній клініці, яке тривало 1 день. Тож, за її словами, вагомих підстав для перебування в Туреччині у Токура Абдулазиза не було. 

В результаті, Токуру Абдулазизу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На підготовчому судовому засіданні по цій справі постраждалі Наталія та Роман Чорнобай заявили про цивільний позов - 1 мільйон гривень відшкодування моральної шкоди. Тоді турок вчергове вибачився перед ними. Також додав, що готовий виплачувати компенсацію. Але не уточнив, чи погоджується із заявленою сумою відшкодування. Наразі справу продовжує розглядати міськрайонний суд. Токур Абдулазиз досі перебуває під вартою.

Що відомо про правоохоронців, які відпустили турка після аварії

Тоді, як після ДТП, водія “Mercedes” відпустили, батьки 11-річної Софії вийшли на мітинг під прокуратуру. Вони вимагали пояснень. Правоохоронці обіцяли громадськості все з’ясувати. За справу взялося ДБР. Там повідомляли, що в ГУНП в Хмельницькій області було ініційовано службове розслідування щодо дій слідчого Михайла Кальнія. Його та всіх ймовірних причетних до зникнення громадянина Туреччини, як додавали у структурі, відсторонили від роботи. Всі ці події відбулися у листопаді 2019 року, за місяць після смертельної аварії. 

Станом на листопад 2022 року, мама 11-річної Софії каже наступне:

Щодо вище описаного, журналістка vsim.ua звернулася до прессекретарки Теруправління ДБР у Хмельницькому Катерини Герасімук. За її словами, досудове розслідування за частиною 2 статті 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем) досі триває. Катерина Герасімук додала: підозру за даним фактом слідчим не вручено. 

Журналісти vsim.ua будуть стежити за перебігом подій у цій резонансній справі. Тож слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Виталий Виталий

    Оба виноваты.Один скорость сильно превышал,это каждому понятно,не надо быть експертом. А другой поворачивал,не пропустив встречного. Посадить на долго,чтоб другим не повадно было.А разговор о своих детях не искренний.Он о них думал когда нарушал?
  • Светлана Коваленко

    жовтень 2019р
  • Светлана Коваленко

    да оставте Душу Ребенка.это было давно
  • Darja Lejzak

    Неначасі

keyboard_arrow_up