Нова об’їзна біля Хмельницького: що про неї відомо

Нова об’їзна біля Хмельницького: що про неї відомо
Ілюстративне фото
  • Об'їзд має починатися від Давидковецького перехрестя й прямувати на північ.

  • Про етапи розробки розповів начальник Служби автомобільних доріг.

З північно-східного боку Хмельницького запланували будівництво об’їзної дороги. Вона повинна взяти на себе потік транспорту, який прямує зі сторони Вінниці у бік Старокостянтинова та у зворотному напрямі. Зараз цей потік проходить через Вінницьке шосе, проспект Миру та Старокостянтинівське шосе. Це спричиняє утворення заторів у місті та сильніше зношування дорожнього покриття.

Наступного року Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області планує замовити техніко-економічне обґрунтування на будівництво об’їзної. Про це сьогодні, 22 грудня, під час онлайн-брифінгу розповів її начальник Валентин Данилюк.

За словами керівника, для пошуку розробника техніко-економічного обґрунтування оголосять тендер:

Відео дня

— Переможець цієї тендерної процедури має надати декілька варіантів, як може здійснюватися будівництво нової дороги. Чи вона взагалі потрібна, вимірюється інтенсивність руху, який є на сьогодні, чи є в тому потреба, всі можливості по комунікаціях, по річках, по рельєфу, по тому, чи є зараз, наприклад, якась наявна дорога, вона може бути дорогою не державного, а місцевого значення, чи вона може бути потенційно використана, входити в цей проєкт, наприклад, як до будівництва нової дороги, — розповів Валентин Данилюк.

Документ також повинен включати розрахунки щодо можливого викупу земельних ділянок під будівництво дороги. Крім того, він має враховувати чинні норми, настанови та вимоги безпеки руху й передбачати за необхідності облаштування розв’язок і мостів.

Для кожного із розроблених варіантів буде прорахована його вартість. Готове техніко-економічне обґрунтування буде передане замовнику, тобто Службі автомобільних доріг. Остання має визначити, який саме із запропонованих варіантів буде реалізований, та погодити це з Укравтодором. Попередньо пролягання дороги бачать так: початок на Давидковецькому перехресті (дорога М-30), закінчення в районі Стуфчинців або Тиранівки (дорога Н-03).

Після цього Служба автомобільних доріг зможе оголосити тендер на розробку проєктно-кошторисної документації, яка буде враховувати розроблене раніше техніко-економічне обґрунтування. З документації стане відома, зокрема, вартість будівництва дороги.

— По вартості сказати поки що не можу, тому що дуже багато чинників впливають на неї. Це і викуп земельних ділянок, і влаштування штучних споруд, і влаштування розв’язок в різних рівнях, тому що якщо ми говоримо по цьому об’єкту, потенційно, напевно, що вони мусять бути, тому що ми будемо перетинати автомобільні дороги і міжнародні, і національні, — розповів Валентин Данилюк.

Після розробки проєктно-кошторисної документації можна буде замовляти безпосередньо будівництво дороги.

Раніше ми розповідали вам про те, що концепція обходу Хмельницького також передбачає будівництво об’їзної дороги від автошляху Н-03 до автошляху М-30 на північ та захід від Хмельницького. Валентин Данилюк сказав, що ця дорога також потрібна, однак об’їзд в районі Давидківців має більший пріоритет.

Замовлення техніко-економічного обґрунтування на будівництво північно-західної об’їзної з подальшим її будівництвом планується на перспективу:

— Ніхто не говорить про те, що з боку Олешина ми не хочемо нічого робити. Ми хочемо робити, але, знову ж таки, потрібно виходити з реалій. Це об’єкт, по-перше, дороговартісний, який затягнеться у часі, тому що дуже багато питань буде з відведенням земель, і з розв’язками, і де вивести на М-30, і де давати примикання, знову ж таки, є населені пункти, треба забезпечити і виїзд людей з населених пунктів на ту потенційну дорогу, тому об’єкт складний, — розповів Валентин Данилюк.

Орієнтовне пролягання нової хмельницької об’їзної переглядайте на карті. Точне розташування дороги буде визначене після розробки техніко-економічного обґрунтування.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Александр Крыськов

    Супер ідея.А ще якби біля вишки  об'їзд  в сторону озерної,щоб не заїжали машини до газконтори. Оце б розгрузили

    Александр Крыськов reply Александр Крыськов

    Едуард Віраг Хреново. Не продумали наперед

    Эдуард Вираг reply Александр Крыськов

    Александр Крыськов Там вже роздерибанили земельні ділянки де могла бути дорога до вишки.
  • Аркадій Гончаров

    Було б непогано
  • Олександр Сінолицький

    Еффф, таке було спокійне село Давидківці)))
  • Влад Сикорский

    Было бы очень круто

keyboard_arrow_up