Платне паркування у Хмельницькому: як це працюватиме

Платне паркування у Хмельницькому: як це працюватиме
Фото з архіву редакції
  • На відкритому конкурсі мають обрати компанію, яка встановить необхідне обладнання.

  • Місто поділять на тарифні зони, у яких вартість паркування відрізнятиметься.

  • Найімовірніше, тариф у центрі Хмельницькому буде найвищим.

У Хмельницькій міськраді все частіше говорять про впровадження платного паркування на території міста. Це відображається і в офіційних документах, і в проведенні опитування відповідного змісту. Такі ознаки свідчать про те, що невдовзі хмельничани платитимуть за можливість тимчасово залишити авто. І в першу чергу це стосується центральної частини міста. Розповідаємо про все детальніше.

З чого все почалося?

«Перший дзвіночок», який сповістив про можливе запровадження платного паркування, пролунав у лютому цього року. Тоді на сайті міськради оприлюднили проєкт рішення, який передбачає створення інспекції з паркування. Серед функцій інспекторів — контроль за оплатою послуг з паркування.

Зокрема, це передбачає притягнення до відповідальності тих водіїв, які поставили своє авто на парковку, не заплативши. Також інспектори мають притягувати до відповідальності юридичних осіб, які надають послуги паркування з порушенням законодавства.

Відео дня

Що думають містяни про платне паркування?

В середині березня чиновники міськради запустили опитування, аби дізнатися думку хмельничан про ситуацію з паркуванням. Частина питань стосувалася платного паркування у центрі та біля ринків. За результатами опитування, такі ідеї підтримують 64,8% та 56,8% містян. Щодо ідеї платного паркування у місті в цілому питань в анкеті не було.

Як працюватиме система платного паркування?

Проєктом рішення виконкому, який оприлюднений у середині березня, передбачається впровадження автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування, а також проведення конкурсу з обрання компанії, яка нею займатиметься.

Згідно з проєктом рішення, система має забезпечувати онлайн-доступ до неї водіїв, операторів паркувальних майданчиків та інспекторів з паркування. Водіям має бути забезпечена можливість вносити плату за паркування готівковим та безготівковим способами. Впровадження системи передбачає поділ міста на тарифні зони, у кожній з яких буде різна вартість паркування.

За попередньою інформацією, зон у Хмельницькому буде чотири. Їхні межі поки не визначені. Про це журналістам vsim.ua розповів виконувач обов’язки директора комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту Володимир Гульман. Найімовірніше, тарифи на паркування будуть найвищими у центрі й знижуватимуться з віддаленням від нього.

До слова, раніше ми розповідали вам про мобільний додаток «7pik». Серед іншого, він має розділ «Водій», який наразі в розробці. В описі додатка у «Google Play» вказано, що у ньому буде доступна оплата послуг паркування.

Як розповів Володимир Гульман, до автоматизованої системи будуть долучені дві комунальні парковки. Крім того, до неї ж можуть бути приєднані приватні майданчики. Детальніше буде відомо згодом.

Як обиратимуть компанію, яка впроваджуватиме систему платного паркування?

Обрання компанії відбуватиметься через конкурс. Підприємство має власним коштом встановити все обладнання. У компанії повинні бути, зокрема:

Всі кандидати мають подати документи конкурсній комісії. Серед усіх пропозицій конкурсна комісія обере найкращу. Компанія, яка її подала, й буде впроваджувати систему оплати послуг паркування. Виконувач обов’язки директора комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту Володимир Гульман розповів, що компанія-оператор системи отримуватиме комісію з кожної оплати за паркування. Яку саме, визначиться під час конкурсу.

Як можуть змінитися правила організації паркування в Україні?

Кабінет міністрів схвалив до розгляду парламентом проєкт закону, який передбачає оновлення правил паркування в Україні. У разі подальшого прийняття Верховною Радою стануть чинними такі норми:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Valentine Emper

    Вибрали на свою голову... Щось пішло не так, прапори по 5 мільйонів, плати щоб стати коло магаза...
  • Наталия Койфман

    Розгляньте для початку можливості розширення доріг ..особливо центральними вулицями міста.. тому що затори зранку і ввечері вже набридли((
  • Виталий Кметь-крупельницкий

    Юлас
  • Виталий Кметь-крупельницкий

    Плмомдсп
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up